News

Komentari 8

Uragan Elsa poharao Karibe i prijeti novim razaranjem Haitija

Uragan Elsa poharao Karibe i prijeti novim razaranjem Haitija

Uragan bi mogao podići razinu mora za 1,5 metara na jugu Kube i oko 1,2 metra na obalama Hispaniole, te manje od metra na Jamajci

Uragan Elsa zahvatio je Karibe u subotu ujutro i uz snažne vjetrove prijeti novim razaranjem Haitija, čiji su resursi mobilizirani za borbu protiv nasilja među bandama. 

Elsa, prvi uragan na Atlantiku ove sezone, je prve kategorije po Saffir-Simpsonovoj ljestvici od ukupno 5 i blago je oslabio u noći između petka i subote, s udarima vjetra do 120 km/h. 

U osam sati ujutro nalazio se južno od otoka Hispaniole, na kojemu se nalaze Haiti i Dominikanska Republika, i kretao se prema sjeverozapadu, naveo je američki Nacionalni centar za uragane (NHC).

Prema predviđanjima NHC, Elsa će doći do južne obale Hispaniole u subotu i tijekom noći pogodit će Jamajku, a potom u nedjelju dijelove Kube.

Do ponedjeljka bi uragan trebao prijeći preko Kube prema Floridi, navodi isti izvor. 

Uragan bi mogao podići razinu mora za 1,5 metara na jugu Kube i oko 1,2 metra na obalama Hispaniole, te manje od metra na Jamajci.

Haićanske vlasti su u subotu ujutro povisile razinu uzbune na crvenu, maksimalnu za cijelu zemlju.

"Snažni udari vjetra dosežu između 118 do 130 km/h a jake poplave i klizišta mogući su, posebice na jugu zemlje", upozorava civilna zaštita na Haitiju.

Najčitaniji članci