Obavijesti

News

Komentari 25

Kaotične scene s Floride: Ulice i kuće potpuno potopljene, brodovi plutaju gradovima...

Kaotične scene s Floride: Ulice i kuće potpuno potopljene, brodovi plutaju gradovima...

Uragan Ian približava se u srijedu Floridi, a stanovnici floridske obale Meksičkog zaljeva ispraznili su police s namirnicama, zatrpali prozore daskama i evakuiraju se u skloništa

UŽIVO S FLORIDE:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
22.42

Uragan Ian katastrofalnom silom sručio se u srijedu na floridsku obalu Meksičkog zaljeva, pogodivši tu sveznu državu razornim vjetrovima, olujnom kišom i opasnim oceanskim valovima koji su ga učinili jednom od najsnažnijih zabilježenih oluja koje su pogodile SAD.

Ian je pogodio otok Cayo Costa kao uragan četvrte kategorije s vjetrovima koji su puhali 241 kilometar na sat, izvijestio je Nacionalni centar za uragane (NHC).

Po brzini vjetra tek je nešto slabiji od pete kategorije prema Saffir-Simpsonovoj ljestvici, iako se očekivalo da će oslabiti kad dosegne obalu.

U zoni udara su kilometri pješčanih plaža, nizovi hotelskih odmarališta i brojni parkovima s mobilnim kućama, omiljeni umirovljenicima i turistima.

Dok je Ian snažnim vjetrovima i obilnim kišama udarao obalu Floride u posljednjima satima prije nego što će se sručiti na kopno, vlasti su obavijestile stanovnike da je za one koji se još nisu evakuirali sada prekasno da to učine.

Vremenska prognoza predviđa da će uragan uzrokovati valove visine do 3,7 metra, intenzivnu grmljavinu i moguća tornada.

"Ovo je oluja o kojoj ćemo razgovarati još puno godina, povijesni događaj", rekao je Ken Graham, direktor Nacionalne meteorološke službe.

Više od 524.000 domova i tvrtki ostalo je bez struje na Floridi u srijedu poslijepodne, prema podacima lokalnih komunalnih službi. Ian je dosad pogodio više od 830.000 potrošača, no elektroprivrede su neke rane nestanke struje već riješile.

Ranije ovaj tjedan, vlasti su naredile evakuaciju više od 2.5 milijuna ljudi.

22.38

Na Floridi je uragan Ian stvorio kaos. Ulice i domovi su pod vodom, brodovi plutaju posvuda.

 

21.48

Iz Cape Corala stižu izvješća o značajnoj strukturnoj šteti diljem grada- Ryan Lamb, šef vatrogasaca i direktor uprave za hitne slučajeve Cape Corala, rekao je za CNN da dobiva izvješća o značajnoj šteti.

21.47

Značajne količine vode povukle su se s plaža na Floridi.

21.23

Uragan Ian stigao je do kopna

Uragan Ian službeno je stigao do kopna, objavio je Nacionalni centar za uragane. Oko uragana je stiglo do otoka North Captiva, zapadno od Fort Myersa na jugu Floride.

Predviđa se da će uragan 4. kategorije biti jedna od najrazornijih oluja koje su pogodile Floridu, s vjetrovima koji pušu brzinom i do 250 kilometara na sat.

Komentari 25