Obavijesti

News

Komentari 39

Sisački policajci pucali u auto, lagali su da ih je čovjek htio pregaziti. Otkrila ih kamera

Sisački policajci pucali u auto, lagali su da ih je čovjek htio pregaziti. Otkrila ih kamera

Policajci su ispričali da ih je diler, kojega su htjeli zaustaviti, pokušao pregaziti te da su se morali braniti pucanjem iz službenog oružja. Da su lagali pokazala je snimka kamere s osnovne škole

VIDEO

USKOK je, nakon provedene istrage, podigao optužnicu protiv petorice hrvatskih državljana od 35 do 53 godine, inače službenika PU sisačko-moslavačke, zbog sumnje da su počinili kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti.

Kako smo već pisali, sumnjaju da su dvojica policajaca Igor K. i Igor P. tijekom postupanja 8. studenoga u 20.25 sati ispred Osnovne škole Dragutina Tadijanovića u Mošćenici  pucali u Peugeot 308 u kojem su bila dvojica dilera droge za koje su lažno tvrdili da su ih pokušali pregaziti.  Spasili su se bacivši se u stranu, naveli su u službenom izvješću o postupanju koje su podnijeli sljedećeg dana 9. studenog u Sisku. Tada su izvukli vatreno oružje te je Igor K. naredio vozaču da stane, no kako se automobil nastavio kretati unazad i vozač oglušio na naredbu "Stoj, pucat ću!"

Igor K. ispalio je tri hica u zrak, a potom još tri u zadnji desni pneumatik, dok je njegov kolega ispalio tri hica u stražnji lijevi pneumatik kako bi ga zaustavili.

No vozač je stisnuo gas i pobjegao zbog čega su protiv njega lažno podnijeli prijavu za pokušaj teškog ubojstva.

No njihovu priču srušila je snimka nadzorne kamere s osnovne škole. Policajci koji su izuzeli snimku, presnimili su sam događaj i mobitelom ga poslali šefovima. Saznali su već 9. studenoga i da se snimka čuva 152 sata.

Trojica nadređenih nisu izuzeli snimku kao dokaz te su tek 15. studenoga ŽDO-u Sisak podnijeli kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja zbog kaznenog djela teškog ubojstva. Također su uporabu vatrenog oružja ocijenili opravdanom.

No kad su u PNUSKOK-u 17. studenoga dobili informacije da su izvješća lažna izuzeli su snimke s nadzornih kamera. 

Na njoj se vidi kako Igor P. prilazi Peugeotu i otvara vozačeva vrata te kako ih odmah potom vozač zatvara i vozi unatrag pri čemu je prošao najmanje metar od policajaca koji se nisu bacili kako bi spasili glave te kako potom pucaju u auto. 

Svjesni da nisu postupili po zakonu, smatra Uskok, dvojac je lažno opisao i potom prijavio događaj kako bi izbjegli da se protiv njih pokrene disciplinski postupak zbog neopravdane i nezakonite uporabe vatrenog oružja.

Nakon toga njima su njihovi nadređeni iz PU sisačko-moslavačke, voditelj Službe Kriminalističke policije uprave Igor Pasanec i voditelj Službe za javni red i sigurnost Marijan Brna sačinili neistinita izvješća o njihovu postupanju kojima su ga opravdali. To su učinili iako su znali sadržaj snimke iz koje je razvidno da su policajci lagali.

Zamjenik načelnika uprave Nikica Batinović, koji je također bio upoznat sa sadržajem snimke i da izvješća njegovih podređenih nisu istinita, donio je odluku kojom je uporabu vatrenog oružja ocijenio zakonitom i osnovanom. 

Policajcima je tijekom istrage bio određen istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, dok se ne ispitaju njihovi kolege i pregleda sadržaj njihova mobitela. Do podizanja optužnice Uskok je morao ispitati sve predložene svjedoke i pregledati mobitele te je za pretpostaviti da je nakon toga sud optuženike pustio na slobodu jer je nestala osnova za njihovo zadržavanje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 39
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'
METEOROLOŠKI FENOMEN

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'

Filipinske vlasti zatvorile su škole na dva dana nakon što se nekoliko dana zaredom temperatura nije spuštala ispod 40 stupnjeva. U nekim dijelovima zemlje bilo je i preko 50 °C
VIDEO Nevjerojatne scene usred Zagreba! Veprovi usred dana trče pola metra od pješakinje
POGLEDAJTE SNIMKU

VIDEO Nevjerojatne scene usred Zagreba! Veprovi usred dana trče pola metra od pješakinje

ZAGREB - Nekoliko čitatelja već nam je poslalo snimke divljih svinja kako u petak u jutarnjim satima pomahnitalo trče po Dubravi. Zaprimili smo novi video na kojem se vidi kako dvije divlje svinje protrčavaju na samo pola metra od djevojke koja hoda Branimirovom ulicom kao i ljudi koji čekaju autobus na stanici. Ranije su snimljene kako trče uz željezničku prugu