Obavijesti

News

Komentari 11

Uskok u slučaju Agrokor istragu proširio i na Zlatka Canjugu, bivšeg Tuđmanovog savjetnika

Uskok u slučaju Agrokor istragu proširio i na Zlatka Canjugu, bivšeg Tuđmanovog savjetnika

Iz Uskoka su priopćili kako su istragu protiv četvero okrivljenih proširili zbog sumnje da su počinili kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja i pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti

VIDEO

Uskok je proširio istragu protiv bivše zagrebačke tužiteljice Mirele Alerić Puklin i nekadašnje članice uprave Agrokora Piruške Canjuge, ali i njihovih supružnika Gorana Puklina i Zlatka Canjuge, zbog odavanja podatke iz istrage u slučaju Agrokor.

Ne navodeći identitet okrivljenih, iz Uskoka su u petak priopćili kako su istragu protiv četvero okrivljenih proširili zbog sumnje da su počinili kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja i pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti.

Zlatka Canjugu, bivšeg savjetnika prvog hrvatskog predsjednika, tužiteljstvo tereti da je krajem 2018. u dogovoru sa svojom suprugom, posredstvom Gorana Puklina od bivše tužiteljice zatražio da u Županijskom državnom odvjetništvu poduzme potrebne radnje radi umanjenja ili eliminacije potencijalne kaznene odgovornosti Piruške Canjuge.

Riječ je bila o predmetu u kojem je bio zadužen drugi tužitelj, a koji je formiran radi ocjene postojanja kaznene odgovornosti odgovornih osoba u Agrokoru, što je prvookrivljena Alerić Puklin prihvatila znajući da joj je takvo postupanje zabranjeno, a što su znali i ostali okrivljenici, navodi Uskok.

Pravomoćno: Završen postupak izvanredne uprave, Agrokor izbrisan iz sudskog registra
Pravomoćno: Završen postupak izvanredne uprave, Agrokor izbrisan iz sudskog registra

Sumnjaju da je bivša tužiteljica u više navrata neposredno pristupala elektronskom upisniku i vršila uvid u sadržaj spisa u kojem je Piruška Canjuga, među ostalima, osumnjičena za zlouporabe na štetu Agrokrora.

Nakon što je utvrdila da je zaduženi tužitelj donio rješenje o provođenju istrage protiv Piruške Canjuge, pribavila je i izvršila uvid u to rješenje i druge raspoložive podatke konkretnog spisa, na temelju kojih je u njeno ime sastavila dokument naziva "žalba protiv rješenja o provođenju istrage", s prijedlogom da ga nadležni sud ukine, uz detaljnu obrazložene žalbene razloge.

Taj je dokument Alerić Puklin predala svom suprugu, a ovaj Zlatku Canjugi koji ga je odmah predstavio svojoj supruzi, koja je potom posredstvom svog branitelja u spis uložila žalbu protiv rješenja o provođenju istrage, u koju su kopirani bitni dijelovi s podacima i zaključcima iz navedenog dokumenta kojeg je provookrivljena izradila.

Tužiteljica Canjugi navodno davala upute o načinu i sadržaju obrane

Uskok nadalje sumnjiči Zlatka Canjugu da je krajem 2018. i početkom 2019. zatražio od Alerić Puklin da poduzme potrebne radnje radi umanjenja ili eliminacije potencijalne kaznene odgovornosti njegove supruge u predmetima povezanima s njom kao okrivljenom ili potencijalno okrivljenom, što je ona i prihvatila.

Tužiteljica je potom dostavljala Piruški Canjugi važne informacije o stanju predmeta, kao i o postupanju te namjeravanom postupanju državnog odvjetništva, uključujući i predmete u kojima je postupanje tajno.

Osim toga, a u skladu sa stanjem pojedinog predmeta, davala joj je upute o načinu i sadržaju obrane te o radnjama koje bi trebala poduzeti da bi otklonila svoju kaznenu odgovornost, a dostavljala joj je i podatke o državnoodvjetničkim postupanjima prema drugim okrivljenicima, kako bi im te podatke učinila dostupnima.

Sud u slučaju Agrokor odbio žalbu Ministarstva financija
Sud u slučaju Agrokor odbio žalbu Ministarstva financija

Istraga protiv Piruške Canjuge, bivše tužiteljice i njenog supruga pokrenuta je sredinom studenoga prošle godine, kada im je određen i istražni zatvor u kojem su bili dok Uskok nije ispitao svjedoke na koje su osumnjičeni mogli utjecati. Među svjedocima je bio i Zlatko Canjuga koji je sada postao osumnjičenik.

Mirela Alerić Puklin radila je na predmetu Agrokor, a ostavku je podnijela nakon što je kod njezinog supruga u istrazi afere Janaf pronađeno oko četiri milijuna kuna za koje se sumnja da pripadaju Draganu Kovačeviću, prvoosumnjičenom u tom slučaju.

Piruška Canjuga je početkom listopada 2020. oslobođena optužbi u tzv. malom Agrokoru, zajedno s bivšim vlasnikom koncerna Ivicom Todorićem i suoptuženima Antom Huljevom i Nicole De Rossi. Optužena je i u glavnom slučaju protiv Todorića i njegovih suradnika koji su po sumnjama tužiteljstva Agrokor oštetili za 1,2 milijarde kuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava