Obavijesti

News

Komentari 152

Plenković o divljanju cijena goriva: Intervenirat ćemo, mjere će se znati u ponedjeljak

Plenković o divljanju cijena goriva: Intervenirat ćemo, mjere će se znati u ponedjeljak

Na dnevnom su redu dvije odluke vezane uz nabavu energenata - odluka o osiguranju nabave dijela energenata u cilju pouzdane i sigurne opskrbe energijom na teritoriju Republike Hrvatske

VIDEO

Izražavamo solidarnost s našim sugrađanima u Krapinsko-zagorskoj županiji, koju je pogodila tuča. Sinoć sam odmah razgovarao sa županom Kolarom i s načelnicima i gradonačelnicima, upoznao se s detaljima, ministrica Vučković je danas obišla pogođeno područje. Naravno da ćemo učiniti sve što možemo kako bismo u najkraćem roku sanirali posljedice ove elementarne nepogode, poručio je premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade. 

Za ponedjeljak je najavio izvanrednu sjednicu zbog cijena naftnih derivata. 

- Trenutno se rade analize u ministarstvima gospodarstva i financija i donijet ćemo određene odluke koje će ublažiti rast cijena naftnih derivata - rekao je. 

PRATITE UŽIVO: Sjednica Vlade

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Predviđa se da će od idućeg tjedna cijene svih dizelskih goriva biti veće za 90 lipa po litri, a benzina za oko 70 lipa po litri.

Osvrnuo se na proslavu Dana državnosti 30. svibnja, na koju ni ove godine nije došao predsjednik Republike Zoran Milanović jer taj datum ne prihvaća kao Dan državnosti.

- Važno je da pokazujemo svi u Hrvatskoj poštovanje prema državnim praznicima, njihovoj simbolici, njihovom značaju i na taj način gajimo poštovanje prema državi i društvu u kojem živimo - poručio je.

Podsjetio je i kako je Europska komisija utvrdila da je Hrvatska izašla iz makroekonomskih neravnoteža.

- Gospodarstvo je stabilno i snažno, nezaposlenost je nikad manja, turistička sezona je na tragu one iz 2019. Konstatirano je i da je Hrvatska ispunila sve uvjete za ulazak u eurozonu - rekao je dodavši kako ćemo biti zemlja koja će provesti najmanje vremena u čekaonici Europskog tečajnog mehanizma. 

Podsjetimo, euro uvodimo 1. siječnja iduće godine. 

- Pridružujemo se onim članicama koje su najotpornije i imaju snažno gospodarstvo, a našim građanima i kompanijama omogućit ćemo sigurno i povoljnije uvjete kreditiranja i poslovanja - rekao je. 

Sankcije Rusiji

Naglasio je kako se ovog tjedna održao i važan sastanak Europskog vijeća o sankcijama Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

- Ovaj paket je uključio i zabranu uvoza nafte uz određene iznimke za zemlje koje su u poziciji da dobivaju naftu isključivo naftovodima. Sve to stupa na snagu od 1. siječnja. Otvara se velika mogućnost za Hrvatsku dodatnih investicija i preinaka da bi išli na čak 6,1 milijardu kubika plina i time bismo učinili Hrvatsku referentnom. Dodatnim ulaganjem u plinovode možemo postati energetski hub - rekao je i dodao kako je ista stvar i s naftom.

- Hrvatska ima mogućnost putem Omišlja da kroz jadranski naftovod omogućuje dopremanje nafte i za rafinerije u Mađarskoj, Slovačkoj. Mi u ovom trenutku bez ikakvih problema možemo dopremiti oko 11,4 milijuna tona, s malim preinakama dolazimo i do 15,6 milijuna tona nafte. Hrvatska svoju poziciju treba na najbolji mogući način pretvoriti u regionalnu poziciju. Ovo su tektonske promjene. 

Osvrnuo se i na sastanak s njemačkim kancelarom Scholzom.

- Prvi službeni susret otkad je on postao kancelar. Smatramo da je jako dobro da Hrvatska i Njemačka jačaju razmjenu i suradnju. Važna je i snažna podrška Hrvatskoj pri ulasku u Schengen i u eurozonu - rekao je Plenković.

- Bili smo ovaj tjedan i u Slavoniji. Nastojimo do kraja mandata dovršiti puni profil autocesta koja će povezivati BiH i Mađarsku preko Hrvatske. Uglavnom, jako je puno aktivnosti i angažmana ovo je samo dio toga što se zbiva, svi su resori maksimalno posvećeni dobrobiti naših građana - rekao je Plenković.

Na kraju svog obraćanja čestitao je jubilej engleskoj kraljici Elizabeti koja slavi 70 godina na tronu Velike Britanije.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 152
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS