Obavijesti

News

Komentari 50

Plenković: Hrvatska je otporna na krize i šokove. Plaće rastu za 240.000 zaposlenih u upravi

Plenković: Hrvatska je otporna na krize i šokove. Plaće rastu za 240.000 zaposlenih u upravi

HEP će se zadužiti za novih 250 milijuna eura nakon što im je Vlada već ranije dala odobrenje da se zaduže milijardu eura za kupnju energenata. Tvrtka će ove godine imati gubitke koji će se mjeriti milijardama kuna...

VIDEO

Na dnevnom redu sjednice Vlade u ponedjeljak je prijedlog odluke o donošenju Plana intervencije o mjerama zaštite sigurnosti opskrbe plinom te donošenje zaključaka o potpisivanju Dodatka I. Temeljnom kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama i Dodatka I. Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike.

PRATITE UŽIVO:

Na dnevnom redu je i davanje prethodne suglasnosti HEP-u za dva kredita radi financiranja općih poslovnih potreba.

Vlada se danas vratila na sjednicu u Banske dvore, dosad su sjednice zbog oštećenja od potresa bile u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

Na samom početku sjednice premijer Andrej Plenković kazao je kako je proteklog tjedna bilo niz važnih aktivnosti od Krimske platforme do rasprave o ulasku Hrvatske u Schengenski prostor, dodao je kako je održano niz konferencija o energetici i poljoprivredi te je otvorena bolnica u Puli. 

Premijer je podsjetio i na potvrdu kreditnog rejtinga od strane agencije Fitch i poručio da je ta agencija rekla da je Hrvatska otporna na "krize i vanjske šokove" zbog svih reformi koje je poduzela, uvodi euro i pakete mjera. 

- U slučaju bilo kakvih kriza Vlada je uvijek tu za građane - rekao je Plenković komentirajući dogovor o povećanju osnovice sa sindikatima u javnim službama.

Potpisivanje sporazuma sa sindikatima Plenković je nazvao potvrdom socijalnih aktivnosti i podršci radnicima i sindikalnim aktivnostima od strane Vlade. 

Na sjednici je i usvojena odluka kojom će za oko 240.000 zaposlenika javnih i državnih službenika. Od listopada im osnovica raste šest posto, a od travnja dva posto. Do kraja godine to će koštati oko 600 milijuna kuna, a novo povećanje plaće u travnju još 500 milijuna kuna. 

- Našli smo konsenzualno rješenje kako bi svi djelatnici u javnim i državnim službama osjetili značajno povećanje već na plaćama u listopadu - rekao je ministar rada Marin Piletić.

Usvojen je i plan intervencija u slučaju poremećaja opskrbe plinom. Dodan je i europski dogovor o solidarnosti kojim se regulira međusobna pomoć članica. 

Državni HEP će se zadužiti još 250 milijuna eura i za to su dobili suglasnost Vlade. Kod Erste banke će podići 100 milijuna eura, a kod PBZ-a 150 milijuna eura.

- Novac će se koristiti za investicije i opće poslovanje. Ovo neće imati utjecaj na državne rashode jer Vlada ne daje jamstva za kredite - rekao je državni tajnik Ministarstva gospodarstva Milan Horvat. 

Vlada je već u lipnju odobrila HEP-u zaduženje do milijardu eura za kupnju plina i energenata. Ta državna tvrtka će ove godine završiti s milijardama kuna gubitka zbog Vladinih mjera, potvrdio je ranije ministar gospodarstva Davor Filipović.

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 50
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Optuženi da su prevarili ljude za stotine tisuća eura. Šetaju se Zadrom u skupocjenim šlapama
VIDEO: MATAKOVI NA VISOKOJ NOZI

Optuženi da su prevarili ljude za stotine tisuća eura. Šetaju se Zadrom u skupocjenim šlapama

Plus+ Bračni par Luka Grgo i Adriana Matak tereti za pet financijskih prijevara teških 350 tisuća eura. Pušteni su iz istražnog zatvora uz mjere opreza