Obavijesti

News

Komentari 275

Markotić: 'Nakon druge doze i sedam puta više antitijela, žene su bolje reagirale na cjepivo'

Markotić: 'Nakon druge doze i sedam puta više antitijela, žene su bolje reagirale na cjepivo'

Alemka Markotić je istaknula kako je istraživanje provedeno na Fran Mihaljeviću pokazalo da će vjerojatno kod onih koji su preboljeli korona virus biti dovoljna samo jedna doza cjepiva.

VIDEO

Na današnjoj presici Stožera objavljeni su rezultati istraživanja o cijepljenju, koje je provela klinika Fran Mihaljević na svojim cijepljenim zaposlenicima, a koji su vrlo ohrabrujući. Uz to, od sredine travnja bi trebale početi dolaziti doze cjepiva Johnson& Johnson, dok je načelnik Stožera, Davor Božinović, naveo kako je teško očekivati, obzirom na situaciju i lagani rast brojki, da će biti popuštanja mjera nakon 15. ožujka, do kad traju mjere koje su sad na snazi.

POGLEDAJTE VIDEO Presica Stožera o koroni

Ravnatelj HZJZ-a, Krunoslav Capak, detaljnije je govorio o brojkama, za koje se i dalje bilježi trend rasta.

- Ovaj tjedan imamo 16 posto više zaraženih u odnosu na tjedan ranije. 14-dnevna stopa incidencije nam je 161,2. Najnižu ima Istarska, a najvišu Dubrovačko-neretvanska županija. U EU smo po tome šesti, a po smrtnosti smo 18. zemlja u EU - rekao je. 

Podsjetimo da smo posljednjih dana bili četvrti najbolji u EU po incidenciji. 

Istaknuo je i kako je do sad HALMED zaprimio 1258 prijava na sumnju nuspojava na cjepiva, od čega najviše na Pfizer. 

'Ne trebamo dozvoliti da ovaj rast brojeva postane trend'

Obzirom na porast brojeva, ministar zdravstva Vili Beroš, apelirao je na sve da se pridržavaju mjera. 

- Ne trebamo dozvoliti da ovaj rast brojeva postane trend - istaknuo je.

Najavio je i dolazak većih količina cjepiva u Hrvatsku. 

- Svi dionici u zdravstvenom sustavu su spremni, interes građana je velik, što potkrjepljuje podatak na stranici cijepise.zdravlje.hr, putem koje se za cijepljenje prijavilo do jutros preko 54 tisuće građana - istaknuo je naglasivši kako je cijepljenje u borbi protiv širenja virusa dobrodošlo, ali da to ne smije biti element koji će uzrokovati prekomjerno opuštanje građana.

- Poduzeli smo niz koraka oko popuštanja, ali moramo biti odgovorni - rekao je Beroš.

'Vrlo je vjerojatno da će onima koji su preboljeli Covid biti dovoljna jedna doza cjepiva'

Profesorica Alemka Markotić predstavila je rezultate istraživanja, koje provela njezina klinika Fran Mihaljević na svojim cijepljenim zaposlenicima, a čije je rezultate zatražila i Europska agencija za lijekove. Tamo se cijepilo 426 djelatnika Pfizerovim cjepivom, na kojima i jest provedeno istraživanje, u dobi od 20 do 66,5 godina, a obzirom da u Klinici radi više žena nego muškaraca tako je i veći broj ispitanica u istraživanju.  Ukupno je među ispitanicima bio 321 zdravstveni djelatnik i 112 djelatnika u zdravstvu, koji su na različite načine u kontaktu s pacijentima, ali ne tako blisko kao zdravstveni djelatnici.

Prvi serološki testovi, koji pokazuju razinu antitijela, napravljeni su tri tjedna nakon primitka prve doze cjepiva, pred samu drugu dozu, kod 420 djelatnika. Drugi serološki testovi napravljeni su četiri tjedna nakon druge doze kod 82 zaposlenika.

- Svi djelatnici imali su statistički značajno više vrijednosti imunoglobulina (IgG) mjesec dana nakon druge doze u odnosu na prvu dozu. Žene su bolje reagirale i imale više vrijednosti od muškaraca, osobito nakon druge doze - istaknula je Markotić.

Postoji negativna korelacija s količinom antitijela i dobi, ali to još treba dodatno analizirati, dodala je Markotić.

- No to je očekivano s obzirom da sa starenjem naš imunološki sustav nešto slabije reagira - rekla je.

Naglasila je kako niti jedan djelatnik nije obolio nakon što se cijepio. 

Uspoređujući zdravstvene djelatnike i ostale djelatnike u zdravstvu, pokazalo se da su slabije na cjepivo odgovorili djelatnici u zdravstvu, koji nisu u stalnom kontaktu s bolesnicima.

- To pokazuje da su zdravstveni djelatnici ipak bili dijelom tiho prokuženi. No nakon drugog cijepljenja vrijednosti su se izjednačile, pa nema razlike između te dvije skupine - pojasnila je.

U istraživanju je praćena razlika između djelatnika koji rade u intenzivnoj i ostalih djelatnika, obzirom da je najveće stvaranje aerosola u intenzivnoj.

- Nije se pokazala razlika u odgovoru na antitijela nakon prvog i drugog cijepljenja, što znači da su i ti djelatnici bili pravilno zaštićeni - dodala je.

A ono što je najbitnije, istraživanje pokazuje da su oni koji su preboljeli Covid-19 prije cijepljenja već nakon prve doze cjepiva imali značajno visoku razinu antitijela, a koja se nije povisila nakon druge doze. Stoga je vrlo vjerojatno da će oni koji su preboljeli dobiti samo jednu dozu cjepiva. 

Znači li to da ćemo imati uskoro službenu odluku da će oni koji su preboljeli Covid dobiti samo jednu dozu cjepiva?

- O tome će se raspravljati. Ono što se moglo vidjeti u istraživanju da nema velikog rasapa u odgovoru na antitijela. Morat će se to još pratiti. Ono što će dodatno trebati uraditi je testirati sve uzorke i neutralizacijskim testom da bi definirali koja je razina zaštitnih antitijela - rekla je.

Sasvim je sigurno da će ovo istraživanje, dodao je Capak, rezultirati donošenjem nekih odluka u tom smjeru.

- Logično je da su oni koji su preboljeli Covid dobili prvu dozu tim prirodnim putem. I onda im je prva doza cjepiva boosterirala imunološki sustav, koji je odreagirao tako da je već ta prva doza rezultirala visokom razinom antitijela i da je to ostalo stabilno - rekao je.

Na zahtjev Sindikata za prioritetnim cijepljenjem nastavnika: 'Mnoge druge skupine radnika imaju i višu frekvenciju kontakata s ljudima, poput policajaca, zatvorskih čuvara, blagajnica...'

Na zahtjev Sindikata učitelja za što hitnijim prioritetnim cijepljenjem odgojno-obrazovnih djelatnika, Capak poručuje kako smo sada u drugoj fazi cijepljenja u kojoj je cilj procijepiti one koji imaju visoki rizik od smrtnosti.

- A nakon toga ćemo vrlo pažljivo razmotriti prioritete među svim ostalim stanovnicima. Naravno da oni koji rade u kolektivima bi trebali imati određenu prednost, ali mislim da mnoge druge skupine radnika imaju i višu frekvenciju kontakata s ljudima, poput policajaca, zatvorskih čuvara, blagajnica... Ali svakako će učitelji biti jedan od prioriteta zbog toga što imaju češće kontakte - rekao je.

Johnson&Johnson sredinom travnja

EMA će do kraja ožujka odobriti vektorsko cjepivo Johnson&Johnson, koje se daje u jednoj dozi, a mi ga naručili 900.000 doza, rekao je Capak, ali su najavili kako će distribucija krenuti sredinom travnja. 

- U ovom tjednu ožujka primit ćemo 62.400 doza AstraZenece, a ostale isporuke su u skladu s planiranim - rekao je.

Novosti oko Sputnika V

- Na prvom mjestu nam je sigurnost cjepiva i ne smije biti prečaca, moramo se voditi EU regulativama, ali i vlastitom koja definira mogućnost bilo kakvog cjepiva - rekao je ministar Beroš.

Profesorica Markotić dodala je kako su Rusi predali dokumentaciju Europskoj agenciji za lijekove.

- Službena analiza je krenula po ubrzanom postupku i to je dobra vijest - naglasila je.

Kućni testovi za korona virus

Njemačka uvodi kućne testove za detekciju korona virusa koji će se moći kupiti u trgovinama i drogerijama. Građani će se tako moći sami testirati. Upitali smo Stožer planira li se to i kod nas i imamo li već takve testove za uporabu u nekim kolektivima. 

- Ti tzv. samotestovi, kao i brzi antigenski testovi, trebaju zadovoljiti određene uvjete što se tiče specifičnosti i osjetljivosti, moraju biti barem 50 posto osjetljivi i trebaju biti dovoljno specifični da ne reagiraju na druge viruse ili bolesti. Osim toga, uputstva za korištenje moraju biti jasna i ljudi trebaju dobro shvatiti kako se on koristi. I to treba potvrditi HALMED - istaknuo je dodavši kako za sada u Hrvatskoj nemamo nijedan takav registrirani test. 

- Vrlo je vjerojatno da će vrlo brzo doći. Imali smo jedan pokušaj registracije, validirali smo ga skupa Klinika Fran Mihaljević i HZJZ prije nekih četiri tjedana i taj test nije bio dovoljno osjetljiv da bi ga pustili na tržište. Sada sasvim sigurno ima i boljih testova i mi očekujemo da će nam se uskoro javiti proizvođači i distributeri i ponuditi nam da ga validiramo i pustimo na tržište. 

Razvoj lijekova: 'Novi podaci su da specifične imunoglobuline treba dati ranije'

Novih saznanja o razvoju novih lijekova, istaknula je Markotić, još nema. 

- Radi se na razvoju antivirusnog lijeka, koji direktno djeluje na virus. Novi su podaci da kortikosteroidi, ako se daju pravilno i u određeno vrijeme, mogu smanjiti upalnu reakciju i na neki način smrtnost. Iza petog, šestog dana kada bolest već ide prema nekom težem obliku. Dosta se lutalo oko specifičnih imunoglobulinima i monoklonska antitijela, a sad se zna da ih treba dati ranije, u samom početku bolesti kod osoba koji imaju određene rizične faktore za razvoj težih oblika bolesti. Ako se ti preparati daju u kasnijoj fazi, onda nemaju uglavnom koristi, a mogu izazvati određena pogoršanja zbog imunoloških reakcija - rekla je.

Plan za suzbijanje trećeg vala

Na pitanje koji je plan za suzbijanje trećeg vala pandemije, s kojim se bore mnoge zemlje, i hoće li se donositi neke restriktivnije mjere, Božinović je istaknuo kako će do kraja tjedna odlučiti o produžetku sadašnjih mjera, koje traju do 15. ožujka.

- Još je prerano konkretnije govoriti, ali obzirom na ovaj porast brojeva teško da se može očekivati neka daljnja popuštanja nakon 15. ožujka. U rukama svakog od nas je da se pridržavanjem mjera pokuša usporiti virus. Svako toleriranje nepridržavanja mjera direktno može imati implikacije upravo na one kojima je u najvećem interesu da ostanu otvoreni - poručio je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 275
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa