Obavijesti

News

Komentari 328

'Ima li PPD nekoga u HEP-u tko mu daje informacije? Postoje indicije o rodbinskim vezama'

'Ima li PPD nekoga u HEP-u tko mu daje informacije? Postoje indicije o rodbinskim vezama'
3

Hrvatski sabor u subotu nastavlja izvanrednu sjednicu koju je sazvao predsjednik Republike Zoran Milanović na zahtjev oporbe s raspravom u plinskoj aferi u HEP-u

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
23.25

Iako su najavljivali žestoku raspravu, a predviđalo se da će trajati čak i duže nego jučerašnja o štrajku, koja je završila malo prije dva ujutro, završila je puno prije - što zbog toga što je dio oporbe, uglavnom Mostovci, izgubili svoje pravo na pojedinčanu raspravu  jer nisu bili u sabornici u trenutku kad su došli na red zbog Zekanovića kojeg nisu mogli više slušati, što zbog HDZ-ovaca koji su od svoje prijave odustali, upravo kako bi oporbu zeznuli i kako se ne bi stigli vratiti, a i što zbog toga što su i neki drugi iz oporbe odustali od svojih prijava. 

Kako je odmicala sjednica, tijekom koje je u trenucima trčanja oporbe natrag u sabornicu došlo i do usijanja atmosfere i uzavrelih strasti, zastupnici i opozicije i pozicije su sve više gubili volju za tvrdoglave sukobe. 

Pa je i sabornica bila sve praznija. Očito su i sami postali svjesni da su sve već i prije ove sjednice rekli pa da se samo ponavljaju. Peđa Grbin, šef SDP-a, primjerice, cijeli se dan - u 14 sati trajanja rasprave - nije javio za raspravu niti u ime Kluba. Zatražio je jednu stanku, javio se za dvije replike i tri povrede Poslovnika pred sam kraj. No, kad se činilo da će zaključiti sjednicu, strasti su se ponovno rasplamsale.

Završno izlaganje Dalije Orešković diglo je na noge HDZ-ovce, tj točnije HDZ-ovke koje su bile u sabornici, a dodatno ih je razbudila i Urša Raukar Gamulin optužbom o krađi. Pa su kraj "zapaprile" uvrede i povišeni tonovi uz opomene koje su pljuštale na sve strane. 

Sukus rasprave je da oporba traži odgovorne za plinsku aferu, a da su vladajući izbjegavali tu temu i stavljali fokus na Milanovića, koji je sazvao sjednicu na koju ni danas nije došao. 

Uz predsjednikov zaključak kojim traži da Vlada u roku 15 dana utvrdi odgovornost institucija i osoba za financijsku štetu načinjenu HEP-u, oporba ide korak dalje i u svom zaključku traži konkretno - smjene uprava HEP-a, HERA-e, HROTE-a i državnog tajnika za energetiku Ivu Milatića. 

HDZ i partneri neće, dakako, prihvatiti niti jedan, najavili su, pa su i oni donijeli svoj. U njemu zapravo ne stoji - ništa. 

- Budući da Vlada u okviru svojih ovlasti poduzima sve potrebne mjere vezano za utvrđivanje svih relevantnih  okolnosti i činjenica u provedbe uredbe o otklanjaju poremećaja na domaćem tržištu energije, sazivanje izvanredne sjedniceod strane predsjednika Republike bilo je nepotrebno. Sabor prima na znanje zaključke Odbora za gospodarstvo održane 13. srpnja 2023. - stoji u njihovu zaključku.

O sva tri zaključka oko plinske afere će se glasati sutra u 10 sati.  Kao i o zaključcima vezanima za štrajk. Predsjednik Milanović tu traži od Vlade da u roku 15 dana osigura normalno funkcioniranje sudbene vlasti, oporba traži svojim zaključkom da se ukine vladina odluka o neplaćanju dana u štrajku, a HDZ i partneri u svom zaključku navodi isto kao i u ovom oko plinske afere.

- Vezano za štrajk u pravosuđu vladajuća koalicija predlaže zaključak da s obzirom da Vlada poduzima sve potrebne mjere za osiguranje urednog funkcioniranja sudbene vlasti i daljnjeg poboljšanja materijalnog statusa službenika i namještenika sazivanje izvanrednog zasjedanja Sabora od strane predsjednika RH bilo je nepotrebno. Predsjednik Republike se ovim u potpunosti svrstao na stranu parlamentarne manjine, a svojim izjavama u javnosti obezvrijedio rad zastupnika u Hrvatskom saboru, instituciju parlamenta i odredbe Ustava - navode vladajući.
 

23.10

Vladajući, najavili su ranije, neće prihvatiti zaključak predsjednika Milanovića koji traži da Vlada u roku 15 dana utvrdi odgovornost institucija i osoba za financijsku štetu načinjenu HEP-u, a ni oporbeni pa su uputili svoj. 

- Budući da Vlada u okviru svojih ovlasti poduzima sve potrebne mjere vezano za utvrđivanje svih relevantnih  okolnosti i činjenica u provedbe uredbe o otklanjaju poremećaja na domaćem tržištu energije, sazivanje izvanredne sjedniceod strane predsjednika Republike bilo je nepotrebno. Sabor prima na znanje zaključke Odbora za gospodarstvo održane 13. srpnja 2023. - stoji u zaključku.

Oporba ga je ocijenila sramotnim obzirom da u njemu, zapravo, ništa ne stoji.

22.55

Završno izlaganje Dalije Orešković diglo je na noge HDZ-ovce, tj točnije HDZ-ovke koje su bile u sabornici, a dodatno ih je razbudila i Urša Raukar Gamulin optužbom o krađi.

- širenje straha, mržnje i pokrivanje vlastite nesposobnosti. Cijeli dan haklate, promašujete po nalogu vašeg glavnog šefa i političkog mentora, sad ste se razotkrili - poručila joj je Vesna Bedeković. 

Koji je vaš problem, upitala ju je Orešković.

- Reći da je meni Milanović politički mentor, a niti sam bila u njegovoj stranci, bila sam mu protukandidat na predsjedničkim izborima. Vi svojim postupanjem pokazujete da ste svjesni da ste svi od reda krivi - rekla je. 

Pljuštale su opomene. 

- Nikada si nisam i neću dozvoliti da me ocjenjuju i procjenjuju drugorazredne glumice - uzvratila je Bedeković zastupnici Urši Raukar Gamulin.

Bezobrazna i besramna uvreda, uznemireno je kazala Nada Murganić. 

- Točno recite što, kada, kome, gdje i koliko je ukrala Nada Murganić - naglasila je HDZ-ova zastupnica. 

Sve što trebate napraviti, poručila je Orešković HDZ-ovcima, da sutra glasaju ispravno.

- U suprotnom, između držanja ljestvi i pljačke nema nikakve razlike - povikala je, na što je Murganić digla tlak. 

- Ti ćeš meni govoriti što ću ja raditi i kako ću se ponašati, baš ti. Reci što sam ja to ukrala, kada, kome i koliko. Hajde. Tvoja retorika je pljuvačina i mržnja - naglasila je.

21.12

Zastupnica Možemo, Urša Raukar Gamulin, govoreći o insajderskim informacijama koje, moguće, PPD dobiva iz HEP-a, istaknula je kako postoje indicije da postoje vrlo bliske familijarne veze između jedne osobe u visokom menadžmentu HEP-a i u visokom menadžmentu PPD-a.

20.52

106 eura megavatsat je cijena po kojoj Gradska plinara Zagreb kupuje plin, nema odgovornosti direktora, vlasti u Zagrebu, SDP-a i Možemo, izgleda da se o tome ne smije pričati, kazao je HDZ-ov Nikola Mažar

Odgovorila mu je Sandra Benčić, predsjednica Kluba Možemo, u pojedinačnoj raspravi. 

- Osim što je vaša hdzovsko-bandićevska Uprava sklopila taj ugovor koji nas obvezuje još  godinu i nešto dana s cijenom koju je sklopila, pored toga je ta vaša jako sposobna Uprava još i pristala na penale u slučaju raskida ugovora - od milijardu i pol kuna. To ste vi i vaša Uprava u GPZO-u dali - podsjetila pa nanizala brojna pitanja.

- Što Vlada svojom Uredbom nije propisala da je energetska kriza viša sila pa da se svi ugovori raskidaju? Zašto vaša Vlada, kada je vidjela u kakvoj se situaciji nalaze lokalni opskrbljivači, nije rekla da HEP preuzima opskrbu svugdje? Recite mi, je li se HEP javljao na natječaje opskrbljivača koji su u obvezi javne usluge kako bi te viškove plina možda dao točno tamo gdje je i po Uredbi morao? Jer ako nije, onda je to još jedna kockica u nizu koje su dovele do ove situacije. Je li se HEP želio pozicionirati u odnosu na PPD i preoteti mu tržište, je li se tako ponašao? Nije. Je li se država tako ponašala? Nije - naglasila je Benčić.

Podsjeća na HEP-ovu kronologiju oko viškova plina, koji su otišli na prodaju po bagatelnim cijenama, čak i po jedan cent.

- HEP tvrdi u četvrtom mjesecu da ima viškove, u petom zna da nema kud s njima, u šestom ih stavlja na prodaju. Ima li mjesta kod drugih zakupaca skladišta Okoli? Ima. Zašto nije HEP pregovarao s njima o tome? Ili još bolje, zašto kad se donosila Uredba niste iskoristili priliku za uzeti sve skladišne kapacitete Okoli? Niste htjeli. Vi nama tvrdite da nitko u Upravi HEP-a i Ministarstvu nije posumnjao kako to da je baš jedna tvrtka imala baš toliko manjka plina koliko je trebalo da kupi taj HEP-ov višak i da ima manjak kakav nije uobičajen jer je četiri puta veći od prijašnjeg rekorda. Gdje je završio plin koji je kupio PPD? Provjerite da nije u skladištu Okoli jer ste i privatnim zakupcima ostavljali dio skladišta - istaknula je.

Svima je situacija jasna i nema tu ništa novo, naglasila je.  

- Govorili su to stručnjaci, ljudi koji su dobivali informacije, vaš ministar pa i Barbarić. Sve to znate i premijer zna minimalno od 29. lipnja. Danas je 22. srpnja i nije smijenio tu istu Upravu ni ministra, koji se možda ipak trebao pitatai. A možda se i pitao, ne znamo to, govorio je o nekim predatorima, ali obzirom iz koje je stranke predatora je dosta. Nije smijenio ni ljude u HERA-i i HROTE-u - poručila je osvrnuvši se još malo na HDZ-ovo ponašanje.  

- I vi se sad tu cerekate svojim fintama na sjednici. A nitko se ne pita ima li PPD možda nekoga u tom HEP-u tko mu daje informacije, je li to možda Uprava, jesu li to možda drugi ljudi, direktori, možda svi jer kako je moguće da netko tko se 100 puta kladi i 100 puta dobije. To ne postoji ni u jednom biznisu, a kamoli kladioničarskom plinskom biznisu - zaključila je.

 

Komentari 328