Obavijesti

News

Komentari 248

Plenković: 'Interes građana za cijepljenje je pao, uložite svi napor da se brojke povećaju'

Plenković: 'Interes građana za cijepljenje je pao, uložite svi napor da se brojke povećaju'

Plenković kaže da pad interesa nije dobar, te ako se trend nastavi, nećemo ostvariti 50 posto procijepljenih do 30. lipnja. Pozvao je građane da se cijepe

VIDEO

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade je istaknuo kako se epidemiološka situacija poboljšava te da je sjeverni dio Hrvatske u zelenoj zoni.

- No, ono što smo uočili je vrlo usporen tijek dinamike cijepljenja prvom dozom, pao je interes građana za cijepljenjem. Jučer je administrirano samo 7448 prvih doza, a drugih 45.600  - rekao je naglasivši kako to nije dobro. 

Ako se ovakav trend nastavi, nećemo ostvariti 50 posto procijepljenih do 30. lipnja. Stoga je pozvao sve građane da se cijepe.

- Molim sve još jednom da učine maksimalan napor da se brojke cijepljenih povećaju i da krenemo u turističku sezonu zdravstveno što zaštićeniji - rekao je premijer.

Beroš o epidemiji

Ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je kako je koncept cijepljenja unaprijeđen prema lokalnim zajednicama. Uvedeni su Covid autobusi, koje su, naglasio je, građani odlično prihvatili. Poručio je i kako je Agencija za zaštitu osobnih podataka ustanovila kako nitko nije izbrisan s platforme Cijepise.

- Imamo kontinuirani pad broja novozaraženih. Ovaj tjedan je manji za 38 posto u odnosu na prethodni. Cijepljenje je najbolje što možemo učiniti. Nalazimo se na početku ljeta, dolaze i novi sojevi i zato pozivam sve građane da se pridržavaju mjera i odvoje par minuta svog vremena za primanje doze svog cjepiva - poručio je Beroš, a premijer dodao kako se slaže s njim da je najvažnije sada cijepiti se.

- U protivnom ćemo morati donirati još veći broj cjepiva nego što smo učinili do sada. To je dobro, ali bilo bi dobro da se što više naših građana cijepi - rekao je premijer. 

132 objekta smo otklonili do sada, poručio je potpredsjednik Vlade i predsjednik Stožera za otklanjanje posljedica od potresa na Banovini Tomo Medved, dodavši kako je za nekonstrukcijsku obnovu zaprimili 6823 zahtjeva, koja je završena za 112 obiteljskih kuća. A za to su angažirane 22 tvrtke

- Zaprimili smo 8648 zahtjeva za gradnju obiteljskih kuća. A osigurali smo za privremeni smještaj 2076 kontejnera i mobilnih kućica - dodao je.

Zakon o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata i Zakon o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji

Nakon uvodnih informacija, Vlada je donijela Zakon o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata te izmjene Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji za koje je premijer naglasio da su iznimno važni te da se na njihovoj pripremi dugo radilo. Prava civilnih stradalnika iz Domovinskog rata trenutno su regulirana Zakonom o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata iz 1992. godine, koji je od tad mijenjan čak 12 puta i bez cjelovitog rješenja, istaknuo je ministar branitelja Medved.

- Unatoč brojnim izmjenama, Zakonom i dalje nisu obuhvaćeni svi civilni stradalnici, tako da ni 25 godina nakon završetka rata, nemamo odgovarajući pravni okvir za civilne stradalnike. Stoga će se ovim Zakonom definirati tko je civilni stradalnik iz Domovinskog rata te omogućiti stjecanje statusa  civilnog stradalnika i osobama stradalima uslijed minske eksplozije, eksplozivnih sredstava ili upotrebe vatrenog oružja u razdoblju od 17. kolovoza 1990. do 30. lipnja 1996., izvan ratnih operacija, ali u vezi s okolnostima iz Domovinskog rata - pojasnio je Medved. 

Članovima obitelji nestalih civila, dodao je, omogućit se ostvarivanje prava i prije proglašenja nestale osobe umrlom.

- Otvorit će se rok za priznavanje statusa civilnog invalida po osnovi bolesti koji je zatvoren 2003. Uspostavit će se evidencija civilnih stradalnika, koju će voditi Ministarstvo branitelja. Uvođenjem novih prava poboljšat će se socio-ekonomski položaj korisnika - poručio je ministar dodavši kako se procjenjuje do 2500 novih korisnika. 

Zakonom su propisani uvjeti i procedura za ostvarivanje statusa i prava s ciljem omogućavanja prava samo nevinim žrtvama Domovinskog rata, istaknuo je.

- Izričito je propisano da statuse i prava iz ovog Zakona ne mogu ostvariti pripadnici i pomagači ili suradnici neprijateljskih vojnih i paravojnih postrojbi, koji su sudjelovali u oružanoj agresiji na RH - naglasio je istaknuvši kako su sredstva osigurana u Državnom proračunu. 

- Tijekom izrade ovog zakonskog prijedloga, kvalitetno smo surađivali sa udrugama koje predstavljaju civilne stradalnike. želimo pravnu sigurnost, koju smo pružili braniteljima, pružiti i civilnim stradalnicima. To je dug naše države prema nevinim žrtvama Domovinskog rata - poručio je Medved.

Zbog dugotrajnosti postupka potrebno je izostaviti prethodnu stručnu procjenu iz postupka ostvarivanja statusa ratnog vojnog invalida, pojasnio je izmjene Zakona o braniteljima iz Domovinskog rata.

- Radi ubrzanja vještačenja, koji sada obavlja Zavod za vještačenje, u Zakonu je predloženo vještačenje staviti u punu nadležnost Ministarstva branitelja, koje će i dalje obavljati neovisni medicinski vještaci - istaknuo je.

A radi ubrzanja stambenog zbrinjavanja, dodao je, pored organizirane izgradnje stambenih jedinica, ovim izmjenama je predviđena i mogućnost kupnje stana, kao i pojednostavljivanje prijenosa stanova.

Vlada je donijela i zaključak kojim se prihvaća prijedlog karte regionalnih potpora za razdoblje od 2022. do 2027. godine s podjelom Hrvatske na četiri NUTS 2 regije i uputila ga Europskoj komisiji na odobravanje.

Tom kartom, kako se navodi u dokumentu Vlade, utvrđuju se područja na kojima se mogu dodjeljivati državne potpore za poticanje gospodarskog razvoja područja s neuobičajeno niskim životnim standardom ili velikom nezaposlenosti, za olakšavanje razvoja određenih gospodarskih djelatnosti ili određenih gospodarskih područja ako takve potpore ne utječu negativno na trgovinske uvjete u mjeri u kojoj bi to bilo suprotno zajedničkom interesu te njihov maksimalni intenzitet.

- Ranije izvršena podjela Hrvatske na dvije NUTS regije pokazala se tijekom primjene neadekvatnom i nepravednom za vođenje regionalne politike obzirom da je intenzitet potpore bio 25 posto bez obzira na regiju ulaganja - istaknuo je državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU Velimir Žunac dodavši kako nova karta s podjelom na četiri NUTS 2 regije donosi značajno povećanje stopa sufinanciranja za sve regije, uključujući i najrazvijeniju regiju Zagreb.

- U skladu s tim, maksimalni intenziteti za velika poduzeća koji se mogu dodijeliti su u Panonskoj Hrvatskoj 50 posto, u Sjevernoj Hrvatskoj 50 posto, u Jadranskoj Hrvatskoj 40 posto i Gradu Zagrebu 35 posto - pojasnio je. 

Maksimalni intenziteti regionalne potpore, kako je naveo, uvećavaju se dodatno za 10 posto za srednja poduzeća i 20 posto za mala poduzeća. Dodatno, za regije koje se kvalificiraju kao rijetko naseljena područja predviđa se još povoljniji tretman, a isto će se primijeniti za Ličko-senjsku županiju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 248

VIDEO

Pokušaj ubojstva u Zagrebu: Žena (42) izbola poznanika
STRAVA NA MEDVEŠČAKU

Pokušaj ubojstva u Zagrebu: Žena (42) izbola poznanika

Liječnička pomoć muškarcu je pružena u Kliničkoj bolnici Merkur gdje je utvrđeno da je teško ozlijeđen, javlja zagrebačka policija

Ovo su slike s mjesta nesreće, HGSS o padu aviona: Našli smo ga u šumi, okrenuo se naopačke
UZNEMIRUJUĆI PRIZORI

Ovo su slike s mjesta nesreće, HGSS o padu aviona: Našli smo ga u šumi, okrenuo se naopačke

Pad zrakoplova tipa Cessna 182 na području Općine Stupnik dogodio se danas, a prva dojava prema HGSS-u zaprimljena je u 16:13 sati. Fotografije u nastavku su uznemirujuće!
U padu zrakoplova ozlijeđena poznata padobranka: 'Trenirali su skok s 1500 m za prvenstvo'
VIŠESTRUKA PRVAKINJA RH

U padu zrakoplova ozlijeđena poznata padobranka: 'Trenirali su skok s 1500 m za prvenstvo'

Veselka Klobučarić-Pirc je helikopterom prebačena u KB Dubrava, a 24sata razgovarao je s njenim suprugom Zdravkom koji nam je rekao kako Klobučarić-Pirc ima prijelom noge, a sumnjaju i na ozljedu kralježnice