Obavijesti

News

Komentari 9

VIDEO Zagreb kupuje 20 novih tramvaja. Tomašević: Nakon 17 godina prekida se suša u obnovi

VIDEO Zagreb kupuje 20 novih tramvaja. Tomašević: Nakon 17 godina prekida se suša u obnovi

Nije normalno u ni jednom gradu da se u 17 godina ne kupi ni jedan tramvaj. Obnova bi trebala ići kontinuirano, nakon 17 godina prekida se suša, rekao je Tomislav Tomašević. Potvrdio je da neće rasti cijene karata

VIDEO

Grad Zagreb kupuje 20 niskopodnih tramvaja, a ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisali su gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje Dragan Jelić i direktor ZET-a Marko Bogdanović. Cilj je nabave modernizacija tramvajskog voznog parka, odnosno osiguranje kvalitetne i održive usluge javnog gradskog prijevoza, u vrijednosti 375 milijuna kuna.

POGLEDAJTE VIDEO

- Izuzetna stvar za Zagreb, kvalitetan siguran promet u kvalitetnim vozilima. Nabava je pri kraju, očekujem da će se uskoro potpisati ti ugovori i krenuti isporuke - rekao je Dragan Jelić, koji je dodao da je Zagreb velik potrošač EU sredstava i da to pokazuje sposobnost gradske uprave.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Izrazio bih zadovoljstvo što prisustvujemo potpisivanju ugovora, pred Božić, to je veliki poklon za građane Zagreba. Ovo je najveći pojedinačni projekt iz EU sredstava u gradu Zagrebu, vrijedan 300 milijuna kuna (bez poreza) i to još iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost. Vjerujem da je ovo samo početak - rekao je gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević.

Grad je zadnju nabavu tramvaja imao prije 17 godina, podsjetio je Tomašević i naglasio da napokon ide obnova voznog parka i naglasio da će građani imati manje kašnjenja.

- Što se tiče dočeka Nove godine, krenula je inicijativa raznih udruga za zaštitu životinja da se prekinu vatrometi. Što se tiče Zagreba, mi ove godine ne možemo mijenjati, sad je gotovo, a za sljedeću godinu ćemo razmotriti sve druge opcije. Postoje opcije vatrometa koji stvaraju vizualne efekte bez te buke. Da sad grad i nema vatromet, svi drugi građani koriste pirotehniku se razlika ne bi ni osjetila. Problem su i vatrometi za događanja kroz godinu - rekao je Tomašević.

- Radi se na tome da se što brže ti tramvaju nađu na ulicama - rekao je i dodao da je ovo dug proces. Kaže da će i dalje koristiti obnovljive izvore energije za gradski promet. Zahvalio je Vladi na stabiliziranim cijenama električne energije.

- Nije normalno u ni jednom gradu da se u 17 godina ne kupi ni jedan tramvaj. Obnova bi trebala ići kontinuirano, nakon 17 godina prekida se suša i to ulaganjima iz EU sredstava. Zato hvala ministarstvu i Vladi - rekao je. Istaknuo je kako je tu bilo puno posla da se do kraja godine ovo sve riješi. 

- Suradnja Grada i ministarstva je kontinuirana, na ovome smo dugo radili. Ovo je najveći pojedinačni projekt i moram reći da me veseli kao ministra i da Zagreb razvija ovakve projekte. Ovakvo potpisivanje ćemo imati i u Osijeku. Potpisali smo nabavu novih baterijskih vlakova, a potpisali smo i obnovu željezničke pruge kroz grad Zagreb - rekao je ministar prometa Oleg Butković.

Na pitanje o novim tramvajskim linijama, Tomašević je rekao da 20 godina nije ni metar nove mreže nije napravljen. Kaže da se razgovaralo o Heinzelovoj, Sarajevskoj te rekao da se nada kako će neki od tih projekata biti financirani iz EU fondova. Govoreći o cijeni karata, ponovio je da zahvaljujući Vladinim mjerama nije došlo do znatnog poskupljenja troškova. Potvrdio je kako će Grad i dalje dodatno sufinancirati ZET da se u dogledno vrijeme zadrže ove cijene karata.

Butković o Vladki Bagariću

- Moram priznati da sam bio neugodno iznenađen cijelom situacijom, ovo je neugodna situacija za njega. Sljedeći tjedan je sjednica Vlade pa ćemo donijeti odgovarajuće odluke - rekao je Butković.

Tomašević o stanju u Dinamu

- Gradski ured za opću upravu nije političko tijelo uprave, već upravno tijelo koje postupa po zakonu i sve što izdaje mora biti po zakonu. U tom smislu na sudu je taj Statut potvrđen, što god ja mislio o njemu. Dolaze različite inicijative od članova skupštine Dinama. U tom smislu mogu reći da će Gradski ured za opću upravu postupati po zakonu. Znate da sam razgovarao s predsjednikom Barišićem i delegacijom koju predvodi. Ono što mi je ključno je da se Dinamom upravlja transparentno i po zakonu.

Maksimirski stadion je pitanje koje je veće od Dinama, tu imamo razgovore s Vladom, Uefom. Konačno je došlo vrijeme da se taj problem riješi, postoji dobra volja svih aktera, svi veslamo u istom smjeru. Vjerujem da će se situacija u Dinamu razriješiti i da to neće biti prepreka da se stadion izgradi. Apsolutno je nužno da se to razriješi i da se postupa po zakonu - rekao je Tomašević. 

- Većina svih aktera zalaže se da treba novi stadion, a ne nove tribine. Ovaj Frankenstein, ulagati i raditi istu grešku, u situaciji kad se može raditi novi stadion. U tu zamku upasti neću - rekao je Tomašević na pitanje oko opcije da se postojeći stadion u Maksimiru nadogradi s dvije nove tribine.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag