Obavijesti

News

Komentari 180

VIDEO Milanović tvrdi: Mamić i Turudić sastajali su se tajno pod plaštem noći, vozili se satima

VIDEO Milanović tvrdi: Mamić i Turudić sastajali su se tajno pod plaštem noći, vozili se satima

U slučaju tog tipa, ne mogu ga drugačije nazvati, postoje ozbiljne sigurnosne zapreke, bez obzira što je HDZ-ovac, rekao je u petak predsjednik države Milanović

PRATITE UŽIVO

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja

Na pitanje zašto 2015. godine nije sam nije izvršio pritisak na tadašnjeg glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana, Milanović je kazao da nije jer je pustio da institucije rade svoj posao.
- S Cvitanom gotovo da uopće nisam imamo kontakta - rekao je. 

Misli li da je SOA kompromitirana, zanimalo je novinare. Ako moja Marica, Ivana ili Petar mogu dolaziti u doticaj s dokumentima koji su visoko klasificirani te osobe imaju višu razinu provjere nego ustavni suci. A nama to prolazi ovako. Ovdje se vidi da to baš i ne funkcionira. Ajde prvi put, ajde drugi put... Plenković je navro kao luda Mara da to obrani. 

12.28

I jedan sastanak Mamića i Turudića je previše, ustvrdio je Milanović. 

Na novinarsko pitanje je kazao da nije zabilježeno o čemu su razgovarali, ali činjenica je da se radilo o nedopuštenim kontaktima.

- O čemu mogu razgovarati, jedan je predsjednik suda, a drugi je pod istragom - kazao je ali i napomenuo da onaj tko želi zadržati i trunku kredibiliteta mora o tome razmišljati.

- Ne radi se o dječjem doplatku nego o promociji nekog suspektnog tipa. Biti državni odvjetnik nije pravo, nego čast i dužnost. To se ne postaje na javnom natječaju. Odabire se ta osoba, a ne da se stvara farsa koja se pretvori u tragediju - ističe Milanović. 

A zašto 2015. nije na to upozorio, Milanović je odgovorio da je imao druge brige i da je računao da ‘će proći‘.

- Nema sudaca kao što je Turudić, nitko nije takav. Ljudi govore svojim presudama, a ne svojom poganom stranačkom jezičinom. Ne po šatorima u Savskoj gdje je došao kao predsjednik Županijskog suda.

12.25

Zašto se žuri Plenković prije izbora imenovati novog državnog odvjetnika. Nakon što je Plenković izgleda spriječio dolazak Turudića na mjesto predsjednika Vrhovnog suda, za čovjeka izmišlja jedan redundantan i paraustavni sud, sada ovo. Plenković ne radi ništa da sazna bitne stvari. To je njegova dužnost. Nikada se ovakvim stvarima nisam bavio. Računaš, stat će. Utišat će se. Ja predlažem čovjeku da ide na izbore. To je pravi način. Tu sigurnosna provjera ne znači ništa. Ali glavnog državnog odvjetnika ne bira narod, nego se bira političkim dogovorom, kazao je predsjednik države. 

12,10

U srpnju 2015. sam ja još bio premijer, prvi put je Mamić biva uhićen 3. srpnja 2015. Ne znam više za koje kazneno djelo, jedno od brojnih. Protiv njega se pokrenula istraga pred Županijskim sudom čiji je predsjednik tko? Turudić. 

Mamić skuplja novac za jamčevinu, velik novac, i izlazi van. Već prije toga, SOA mjerama dolazi do saznanja koja nije tražio i očekivao, da se gospoda sastaju pod vrlo čudnim okolnostima. Nisi to krstitke, krsna slava, bar micva. Mamić još nije pod istragom. Cijelu tu godinu Turudić je predsjednik Županijskog suda.

Krajem kolovoza dva dana za redom opet imaju tajni susret pod plaštom noći, voze se satima,skrivaju na tajnim mjestima. Tada Mamić više nije bio osumnjičenik, nego pod istragom, dao je jamčevinu da neće utjecati na postupak. DORH je tada bio obavješten o tome.

Mamić je, iako je pušten iz pritvora, i dalje bio pod nadzorom. Turudić tu biva uočen. Ja vidim da se tu nešto događa, Turudić je skoro postao šef Vrhovnog suda. Ja pitam Plenkovića - kad će nazvati Mamića, hoće se i s njim posavjetovati? 

Turudić 2019. prolazi provjeru, a pitanje je kako? 

12.00

Predsjednik Zoran Milanović najavio je konferenciju za medije koja bi trebala početi u podne, a očekuje se da će govoriti o Ivanu Turudiću.

- Nešto me peče i boli jako, a to moram reći. Ne mogu gledati kako se opskurnog lika pokušava proizvesti u glavnog državnog tužitelja. 
Jučer je Plenković spomenuo Mamića, ja nisam. Ne znam zašto je spominjao Mamića i Turudića u kontekstu Mamića. S obzirom da se 'autao', na meni je da nastavim tim putem. Pišući mu pismo, očekivao sam da će nazvati mene. Nazvao je Turudića da ga pita jel' kriv. Pitao je Turudića da vidi je li imao kontakte s Mamićem. 

Nije istina da je dobio od mene, to je dobio dan ranije iz SOA-e. Sve što sam mu poslao ja, poslala mu je dan ranije i SOA - rekao je u uvodu

Komentari 180