Obavijesti

News

Komentari 0

Uskoro završetak obnove dvorca Pejačević u Našicama

Uskoro završetak obnove dvorca Pejačević u Našicama

Iako su poslovi na obnovi počeli još početkom 2021., zbog situacije s pandemijom koronavirusa, izbijanja rata u Ukrajini te velikih oscilacija na tržištu materijala i radne snage, planirani rok radova od dvije godine morao se produžiti na kraj 2023. godine

VIDEO

Obnova dvorca Pejačević u Našicama uskoro će biti dovršena, što će omogućiti nov način prezentacije stalnog postava Zavičajnog muzeja Našice, a uz baštinu našičkoga kraja posjetitelji će moći doznati i pojedinosti o obitelji Pejačević te njezinoj najpoznatijoj članici Dori Pejačević.

Radovi na obnovi dvorca, koji potječe iz 19. stoljeća, i na listi je zaštićenih kulturnih dobara, počeli su početkom 2021. nakon rješavanja imovinsko-pravnih odnosa s nasljednicima obitelji Pejačević, kojima je 2008. godine dvorac bio vraćen u vlasništvo u procesu denacionalizacije, nakon što im je bio oduzet 1945. godine.

Obnovljeni dvorac Pejačević u Našicama

Ravnateljica našičkog Zavičajnog muzeja Silvija Lučevnjak u razgovoru za Hinu objašnjava kako je nakon Domovinskog rata obitelj Pejačević zatražila povrat svoje oduzete imovine, pa je u tom procesu i dvorac bio vraćen Marcosu Pejacsevichu iz Argentine, ali je grad Našice uspio pregovorima ishoditi njegov otkup, tako da je danas u gradskom vlasništvu.

Podsjeća da je dvorac, koji je bio sjedište našičke grane obitelji Pejačević, današnji izgled, u historicističkom stilu, s pet etaža, poprimio oko 1865. godine na inicijativu hrvatskog bana grofa Ladislava Pejačevića, a njegov sin Teodor, također hrvatski ban, koji je na banskoj dužnosti 1903. godine, naslijedio Khuena Hedervarya, u neposrednoj blizini dvorca 1907. godine izgradio je tzv. Mali dvorac, za sina Marka i njegovu obitelj.

Otvorenje vjerojatno početkom 2024.

Projekt "Rekonstrukcija dvoraca Pejačević – Velikog i Malog" vrijedan je 99,8 milijuna kuna, a Europska unija sufinancirala ga je iz Europskog fonda za regionalni razvoj sa 85 posto, odnosno 74.9 milijuna kuna. Ugovor o dodjeli sredstava potpisan je krajem 2019. godine, u Vukovaru, napominju u ovoj muzejskoj ustanovi.

Iako su poslovi na obnovi počeli još početkom 2021., zbog situacije s pandemijom koronavirusa, izbijanja rata u Ukrajini te velikih oscilacija na tržištu materijala i radne snage, planirani rok radova od dvije godine morao se produžiti na kraj 2023. godine, ističe ravnateljica Lučevnjak.

Duhovi žena koje traže osvetu, vukodlaci i vještice: Ovo su priče o ukletim dvorcima Europe
Duhovi žena koje traže osvetu, vukodlaci i vještice: Ovo su priče o ukletim dvorcima Europe

U tijeku su posljednji radovi, uključujući i tehnički pregled, nakon čega se očekuje primopredaja objekta te unos novokupljene opreme, prvenstveno namještaja za urede i stalni postav muzeja.

Sve ove aktivnosti bit će okončane do kraja 2023. godine, nakon čega slijedi useljenje korisnika, a u slučaju Zavičajnog muzeja Našice i realizacija stalne muzejske izložbe. Svečano otvorenje bit će planirano vjerojatno početkom 2024. godine, u kojoj će Muzej obilježiti 50. obljetnicu postojanja, napominje Lučevnjak.

S obzirom na to da se, od četvero dosadašnjih korisnika dvorca, našička Gradska knjižnica preselila na novu lokaciju, nakon obnove, uz Zavičajni muzej Našice, u dvorcu će ostati dvije udruge – Gradska glazba te Hrvatsko kulturno društvo "Lisinski“, čime se otvara mogućnost optimalne simbioze dvorca i Zavičajnog muzeja, što je glavni zadatak nove koncepcije ove muzejske ustanove, kažu u našičkom Zavičajnom muzeju.

Tako će Muzej dobiti sve prostorije na etažama prizemlja, kata i potkrovlja, dok će suteren i podrum dijeliti s ostalim korisnicima. Obnovom potkrovlja dobiva se vrlo kvalitetan prostor za muzejske sadržaje, ali i sadržaje koje organiziraju druge našičke institucije, udruge i gospodarski subjekti, navodi ravnateljica Lučevnjak.

Iako je, zbog obnove dvorca, Zavičajni muzej dislocirao građu u privremenu čuvaonicu, u prostor u gradskom vlasništvu, unatoč tome je organizirao povremene posterske izložbe i predavanja, a tijekom cijele ove godine organizirao je brojne sadržaje vezane uz 100. obljetnicu smrti prve hrvatske skladateljice Dore Pejačević.

Nova koncepcija Zavičajnog muzeja

Nova muzeološka koncepcija Zavičajnog muzeja ima za cilj realizaciju jedinstvene i vrlo atraktivne "muzejske priče“ o obitelji Pejačević, koja će biti interpretirana u većem dijelu prizemlja i suterena Dvorca, gdje se nalazi najsačuvaniji dio interijera Dvorca, a u kojem će biti izloženi originalni materijali vezani uz obitelj Pejačević (umjetnine, namještaj, predmeti umjetničkog obrta, knjižnica).

U ostalim dijelovima Dvorca izlagat će se ostale povijesne, kulturne i prirodoslovne vrijednosti našičkog kraja, temeljene prvenstveno na zbirkama ovoga Muzeja, pojašnjava ravnateljica Lučevnjak.

Sačuvana likovna građa Dvorca Pejačević dijelom je istražena i publicirana u katalogu izložbe "Likovna baština obitelji Pejačević" (Galerija likovnih umjetnosti, Osijek, 2013.), a daljnja istraživanja usmjerena su na sačuvani namještaj i predmete umjetničkog obrta, koji se nalaze u fundusu hrvatskih muzejskih ustanova, pretežno Muzeja Slavonije u Osijeku. Najreprezentativniji elementi ove građe namjeravaju se izložiti u novom stalnom postavu Muzeja, navodi Lučevnjak.

Glazbeni salon u suterenu Dvorca ujedno će imati i funkciju spomen-sobe skladateljice Dore Pejačević, ali i funkciju održavanja povremenih manjih sadržaja povezanih s njenim stvaralaštvom, poput komornih koncerata njene glazbe, predavanja ili predstavljanja knjiga, poručuju iz muzejske Uprave.

Uz interijer obnovljen i okoliš dvorca

Realizacija stalnog postava Zavičajnog muzeja u obnovljenom dvorcu će odražavati kulturni identitet Našica i našičkog kraja, s obzirom da ova ustanova pripada muzejima općega tipa, s raznovrsnom građom koja je razvrstana u Arheološki, Povijesni, Umjetnički, Etnološki odjel i odjel Muzejske knjižnice, ističe ravnateljica Lučevnjak. Dodaje kako je, uz obnovu interijera, proces obnove obuhvatio je i okoliš dvorca, s hortikulturnim uređenjem te uređenjem dječjeg igrališta i ljetne pozornice, uz zapadnu stranu dvorca.

Više od 200 godina Pejačevići su bili vlasnici našičkog posjeda te ostavili neizbrisiv trag u gospodarskom, političkom i kulturnom životu Našica i Hrvatske, a prva hrvatska skladateljica Dora Pejačević, kći bana Teodora Pejačevića, u dvorcu je skladala dio svojih kompozicija.

Osim što će posjetitelji moći doživjeti izvorni izgled ovih prostora, Lučevnjak ističe kako će se završetkom obnove dvorca u njegovim prostorijama komunicirati i priča o obitelji Pejačević i njihovoj ulozi u povijesti ovoga područja, ali i Hrvatske.

Završetak obnove dvorca Pejačević omogućit će realizaciju nove koncepcije Zavičajnog muzeja Našice, čiji je cilj uspostava suvremene muzejske ustanove, koja će biti mjesto komuniciranja prirodne, povijesne i kulturne baštine našičkog kraja, njenih materijalnih i nematerijalnih vrijednosti, napominju u Upravi našičkog Zavičajnog muzeja.

Piše: Igor Vučković

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...
TUŽNA OBLJETNICA

Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...

Tukli su me, odvodili na neko stajsko đubre da me zakolju, stavljali mi nož pod vrat pa opet tukli. Gubio sam svijest više puta a onda se probudio ostavljen u nekom dvorištu, ispričao je svojedobno Ivan Komšić...