Obavijesti

News

Komentari 0

Usmrtila je sestičnu nožem: Sud je smjestio na psihijatriju

Usmrtila je sestičnu nožem: Sud je smjestio na psihijatriju
1

Neubrojivoj osobi I. Č. određen je prisilni smještaj u psihijatrijsku ustanovu u trajanju od šest mjeseci, a koji je kasnije produžen i dalje se izvršava

VIDEO

Ubojstvo Sare Čirjak, 14-godišnje djevojčice iz Zadra koju je prije dvije godine na obiteljskom ranču Mala Mila u Žuljinama na Velebitu nožem usmrtila sestrična I.Č. (30), dobilo je svoj sudski epilog. Podsjetimo, tada 28-godišnja Ivana je 20. lipnja u 7 sati ujutro u sobi u potkrovlju kuće nožem usmrtila svoju dvostruko mlađu sestričnu. 

Temeljem podignute optužnice Županijskog državnog odvjetništva u Karlovcu koje je Ivanu teretilo za kazneno djelo teškog ubojstva počinjenog u neubrojivom stanju Županijski sud u Karlovcu je donio presudu kojom je utvrđeno da je optuženica u stanju neubrojivosti počinila teško ubojstvo, te joj je određen prisilni smještaj u psihijatrijskoj ustanovi u kojoj se nalazi i danas. S obzirom da je žrtva maloljetna osoba postupak se vodio s isključenom javnošću, a iz Županijskog suda u Karlovcu su nam na postavljeni upit o donesenoj presudi, odgovorili

- Presudom Županijskog suda u Karlovcu od 29. svibnja 2018. za optuženu I. Č. utvrđeno je da je 20. lipnja 2017. oko 7 sati, u stanju u kojem nije mogla shvatiti značenje svojeg djelovanja niti upravljati svojim postupcima, oštećenoj S. Ć. zadala ubodno-reznu ranu što je dovelo do njenog iskrvarenja i smrti. 

Prisilni smještaj na psihijatriju

Dakle, da je u stanju neubrojivosti počinila protupravno djelo teškog ubojstva, te je optuženoj I. Č. određen prisilni smještaj u psihijatrijsku ustanovu u trajanju od šest mjeseci - odgovorio je Ivan Borković, glasnogovornik Županijskog suda dodajući da je presuda postala pravomoćna i izvršna, te je 5. srpnja 2018. donesen nalog radi upućivanja na prisilni smještaj osuđene I. Č. u psihijatrijsku ustanovu, nadležnom Županijskom sudu u Zagrebu gdje je donijeto rješenje o pokretanju postupka provođenja pravomoćne i izvršne presude Županijskog suda u Karlovcu. 

Njime je neubrojivoj osobi I. Č. određen prisilni smještaj u psihijatrijsku ustanovu u trajanju od šest mjeseci, a koji je kasnije produžen i dalje se izvršava. Prisilni smještaj može trajati najdulje do isteka zakonom maksimalno propisane kazne, a s obzirom na navedeno, nadležni Županijski sud u Zagrebu će po službenoj dužnosti ispitivati daljnje postojanje pretpostavki za produženje prisilnog smještaja u psihijatrijskoj ustanovi određenoj pravomoćnom i izvršnom presudom Županijskog suda u Karlovcu.

Podsjetimo 14-godišnja Sara iz Zadra je kao i inače ljetne praznike provodila kod strica i rodbine na ranču. Vjeruje se da je kobnog jutra djevojčica još spavala u sobi u potkrovlju kuće u koju je u sedam sati ujutro s nožem u rukama ušla njena sestrična Ivana. Stala je nad nju i njenog kreveta i snažno je ubola u prsa. U vrijeme ubojstva nije nikoga bilo u kući jer su ostali članovi obitelji već obavljali poslove oko stoke na imanju. Kada su se vratili, Ivani nije bilo niti traga, a u sobi u potkrovlju pod krevetom su pronašli teško ranjenu Saru, krvavu i bez svijesti. 

Umrla na putu do bolnice

Odmah su pozvali Hitnu pomoć, no djevojčici nije bilo spasa i na putu do bolnice liječnici su mogli samo proglasiti njenu smrt. Dan nakon ubojstva Ivana je pronađena u Zatonu Obrovačkom, u kući gdje je s obitelji stanovala preko zime gdje je i uhićena. 

Nakon stravičnog događaja nikome od susjeda i rodbine nije bilo jasno što se dogodilo jer su se sestrične voljele i dobro slagale, a Ivana se veselila što je Sara svako ljeto dolazila na ranč. Upućeniji u obiteljske prilike znali su da je Ivana imala određene psihičke smetnje zbog kojih je prekinula i studij veterine u Zagrebu. 

Govorili su da je i inače bila mirna i povučena, a nakon toga je živjela gotovo izolirano na ranču gdje je radila i pomagala obitelji u poslovima. Smatrali su da psihološke smetnje članovi njene obitelji ili nisu prepoznali ili su smatrali da će to riješiti u krugu obitelji bez pomoći psihologa. Vjerovali su da se bez stručne pomoći u Ivani nešto gomilalo što niti sam nije mogla kontrolirati, a kobnog jutra se ispoljilo na najgori mogući način.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa