News

Komentari 0

Usred krize i nakon napada u Beču nova koalicija na vlasti

Usred krize i nakon napada u Beču  nova koalicija na vlasti

Nezaposlenost u Beču je porasla te će se poseban fokus staviti na male poduzetnike, smanjenje birokracije kako bi se omogućio lakši poslovni razvoj. No u planu ne govore o sigurnosti građana

Nakon deset godina crveno-zelenoj koaliciji u Beču je došao kraj. Nakon lokalnih izbora prošlog mjeseca ovo je potez koji nitko nije očekivao obzirom da se u vrijeme krize ne donose odluke o promjenama. Tijekom pandemije se traže brza i jednostavna rješenja i očekivalo se kako nikome neće padati na pamet mijenjati koaliciju.

POGLEDAJTE VIDEO

Crveni gradonačelnik Michael Ludwig svoj je drugi mandat potvrdio s 42 posto glasova te se, izvan svih očekivanja, oprostio sa svojom zelenom zamjenicom Birgit Hebein. Na njeno mjesto dolazi 30-godišnji Christoph Wiederkehr iz liberalne stranke NEOS. Christoph Wiederkehr je inače dijete Mađara i Francuskinje te osim austrijskog ima i francusko državljanstvo.

Planovi crveno-ružičaste koalicije

Zbog krize nezaposlenost u Beču je porasla te će se poseban fokus staviti na male poduzetnike, smanjenje birokracije kako bi se omogućio lakši poslovni razvoj, povećanje budžeta za školstvo te masovno povećanje broja školskih psihologa. Besplatan vrtić uveden je u Beču prije više od deset godina, a od ove jeseni osnovana je i besplatna cjelodnevna škola na 70 lokacija. Svake godine će se otvoriti do deset dodatnih lokacija. Uz to, proširuju se javne usluge za zaštitu djece i mladih. Rot-Pink se fokusira na zaštitu klime, prilagodbu klimatskim promjenama i kružno gospodarstvo. Beč danas ima najniže emisije CO2 po stanovniku u Austriji i jednu od najgušćih svjetskih mreža javnog prijevoza. Cilj je da se emisija smanji do 2030. godine.  No u svome planu ne govore o sigurnosti građana.

Klima u Beču nikako ne nalikuje zapadnim zemljama, a veliki problem je sigurnost

Podsjetimo, Beč ima gotovo dva milijuna stanovnika. Od toga je 17.000 diplomata od kojih mnogi rade u međunarodnim organizacijama, a zbog njihove prisutnosti i austrijske neutralnosti je postao važno središte špijunaže. Zbog povijesnih odnosa te geografskog položaja državljani bivših zemalja Jugoslavije, čak njih 170 tisuća čine najveću manjinsku skupinu u Austriji. Druga brojčano najveća manjina su Turci.

Klima u Beču se promijenila od 2015. godine dolaskom većeg broja izbjeglica iz Sirije i Afganistana kojih je sada, većinom iz spomenutih zemalja, više od 100 tisuća. Porasla je stopa nasilja, a osjećaj sigurnosti narušen je nedavnim napadom u kojem je četvero ljudi ubijeno, a 22 ranjenih.

Najčitaniji članci