Obavijesti

News

Komentari 272

Uštedjeli smo državi: 24sata srušila kupnju skupih terenaca

Uštedjeli smo državi: 24sata srušila kupnju skupih terenaca
3

Vlada je odustala od nabave 132 vozila nakon što smo otkrili da je zbog nebuloznih uvjeta izabrana ponuda skuplja 31,3 milijuna kuna. Policajci sada neće dobiti ništa

VIDEO

Tri mjeseca otkad su 24sata otkrila aferu s preplaćenim terencima, policija i Državni ured za nabavu negirali su odgovornost. Sad je odlučeno poništiti sporni natječaj. Otkrivanje ove priče donijelo je proračunu uštedu od gotovo 73 milijuna kuna, koliko je za 132 terenca trebalo biti plaćeno.

Terenci nisu isporučeni jer je cijela nabava stavljena na led nakon što smo objavili sve detalje o bezrazložnoj diskreditaciji dobavljača zbog nepoštenih specifikacija. MUP je propisao takve tehničke uvjete da je odbačena 75 posto jeftinija ponuda. Ministar policije Ranko Ostojić tražio je tzv. krutu šasiju.

Ta afera je lažna. Neka mi netko pokaže sliku tih terenaca; Ranko Ostojić prošli tjedan o kupnji

Kako su napisali, posrijedi je “konstrukcija šasije koja se doima doslovno poput okvira na koji se izravno ili neizravno pričvršćuju svi ostali dijelovi”. Jeftinija ponuda je imala zavarenu šasiju i karoseriju. Nisu u konačnici izabrani iako su s Fakulteta strojarstva i brodogradnje dali mišljenje kako to uopće ne utječe na performanse vozila. Isto su nam potvrdili i mnogi stručnjaci, ali sve do sada je MUP ustrajao na spornoj nabavi. Umjesto Mitsubishi Pajera, koji su ponuđeni na leasing za 41,6 milijuna kuna, izabrali su Toyotine Land Cruisere za 72,9 milijuna kuna.

Umjesto ponude od 5,59 milijuna eura izabrali su onu za 9,32 milijuna. Razlika prema današnjem tečaju eura znatno je veća.

- Ta afera je lažna. Nitko ne može prikazati sliku niti jednog od tih terenaca - tvrdio je Ranko Ostojić, prošli tjedan u jeku afere s nabavom skupih Audija. I terence i Audije kupovali su u okviru velikog natječaja od prošle godine vrijednog 271 milijun kuna. Ukupno su nabavljali 1724 automobila.

Nabava je predugo trajala i više nema novca za kupnju terenaca; Državni ured za središnju javnu nabavu

Afera Terenci prijavljena je i Uskoku i Državnom odvjetništvu. Žalio im se dobavljač Mitsubishija.

Nakon što nam je potvrđeno da sporne kupnje neće ni biti, policija je opet oprala ruke, ali je potvrda stigla iz Ureda za središnju nabavu. Ukratko, oni kažu da je natječaj predugo trajao i da sad nema više novca za kupnju. Pa se poništava.

- Korisnik ne može osigurati sredstva za plaćanja u sljedećim godinama jer je ovaj postupak javne nabave zbog žalbi trajao gotovo godinu dana. Zbog tako dugog razdoblja znatno su se promijenile financijske okolnosti.

Nadam se da će se sljedeći put pridržavati zakona i pravilnika; Branko Kondić, LMG Auto kuća

Došlo je do mjera štednje i racionalizacije - stoji u odgovoru Državnog ureda za nabavu. Ostojićev MUP trebao je dobiti suglasnost Slavka Linića i Vlade za nabavu. Službeno, nisu je mogli dati zbog štednje. Neslužbeno, bojali su se novih opravdanih kritika nepotrebnog trošenja novca poreznih obveznika.

Zbog loše nabave neće dobiti ništa

Zbog ovakve sporne nabave loše je što policajci na terenu neće dobiti automobile. Da je natječaj bio pošten, sada bi imali vozila, a u proračunu bi ostalo 31,3 milijuna.

- Zbog ovoga bi, po meni, nekome trebale letjeti glave. Kako su si to mogli dopustiti? Nama terenci trebaju jer na intervencije nosimo puno opreme. Jeftinija varijanta nam je potpuno odgovarala - kažu nam policajci.

Sada ih neće dobiti, a pitanje je hoće li se natječaj ponoviti. Na naš upit o poništenju MUP je samo odgovorio da oni nisu nadležni za terence. Sve su prebacili na Državni ured za središnju nabavu. Oni su nam rekli da o eventualnom novom natječaju nemaju nikakvih saznanja.

Naravno, Državni ured samo ispunjava zahtjeve Ministarstva i Vlade.

Branko Kondić iz LMG Autokuće, koja je kao zastupnik Mitsubishija podnijela kaznenu prijavu, nada se kako će eventualni novi natječaj ipak biti pošteniji.

- U natječaju bi trebali biti poštovani Zakon o javnoj nabavi i pravilnici koji kažu što je terensko vozilo. Nadam se da će drugi put sve biti transparentno - kaže Kondić.

Inače, oba vozila su bila iste klase i po svojoj definiciji su terenska vozila. Pajero je čak i pobjeđivao 12 puta Rally Pariz - Dakar. No uvjet “krute šasije”, koji je MUP propisao, ih je diskvalificirao. Ured za središnju nabavu je izabrao prvo njihovu ponudu, ali se grupa leasing kuća koje su nudile Toyote žalila. Državna komisija kontrole postupaka javne nabave preporučila je zatim da se izabere skuplja ponuda.

I to unatoč tome što su imali analize profesora s Fakulteta strojarstva da je riječ o istim vozilima. Kroz poništenje ove nabave Vlada očito pokušava popraviti štetu koja je nastala zbog ozbiljnih sumnji za namještanje. Iako je ovaj natječaj poništen, još ostaje sumnja da su ostali automobili preplaćeni 35 milijuna kuna.

Upravo za toliko su jeftinije ponude odbijene za 1300 automobila. Među njima su 20 Audija A6 koje su si naručili ministri. I tu su zbog formalnosti, poput potvrda o nekažnjavanju ili jedne izjave, izabirane skuplje ponude. I zato su podnesene kaznene prijave. Ali ti ugovori su potpisani i automobili kupljeni.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 272
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa