Obavijesti

News

Komentari 18

Utopio se franjevac Marijan Glamočak (75): "Izgubili smo jednog anđela na zemlji"

Utopio se franjevac Marijan Glamočak (75): "Izgubili smo jednog anđela na zemlji"
5

Neutješni mještani kažu kako je fra Marijan svakoga jutra odlazio na plažu. Volio je more i plivanje, ali toga jutra 10. srpnja njegovo srce nije izdržalo. Pamtit će ga kao uvijek vedrog i nasmijanog svećenika.

VIDEO

Rovinjski omiljeni fratar, Marijan Glamočak utopio se proteklog vikenda na plaži kod Specijalne bolnice Martin Horvat. Rovinjci za njega imaju samo riječi hvale, a nekolicina koje smo susreli, kažu, pamtit će ga kao uvijek vedrog i nasmijanog svećenika.

- Fra Marijan bio je predivna osoba. Uvijek je bio druželjubiv, nasmijan i vedar i svima je rado pomagao. Stvarno je bio omiljen među svećenicima Rovinja i njegovom smrću izgubili smo jednog anđela na zemlji. Taj je čovjek živio svoj poziv, a to je temelj dobre vjere -  kazala je neutješna mještanka Rovinja.

Franjevacka crkva u Rovinju

Na samostanskim vratima stavljena je njegova osmrtnica na kojoj među ostalim piše da je preminuo u 75. godini života nakon 57 godina redovništva i 49 godina svećeništva. Bio je član Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda iz Franjevačkog samostana u Rovinju i  župnik Župe sv. Antuna Opata u Rovinjskom Selu.

U Hrvatskoj se danas utopilo troje ljudi, među njima i fratar
U Hrvatskoj se danas utopilo troje ljudi, među njima i fratar

Utopio se 10. srpnja. Kako su kazali mještani, fra Marijan je svakoga jutra odlazio na plažu i volio je more i plivanje, ali toga jutra njegovo srce nije izdržalo. Rođen je 23. studenoga 1946. u Priluci, a nakon djetinjstva i osnovne škole u Vukovaru stupio je u Franjevačko sjemenište u Zagrebu. Na Facebook stranici rovinjskog samostana piše da je studij teologije započeo  u Zagrebu, a završio ga je u Innsbrucku. Svečane redovničke zavjete položio je davne 1971. u Zagrebu, a za svećenika je zaređen 8. srpnja 1973. godine u Zagrebu.

Pokojni fratar Marijan Glamocak

Nakon ređenja godinu dana svećeničku službu vršio je u samostanu sv. Franje u Zagrebu, a zatim je bio u Njemačkoj kao vjeroučitelj i dušobrižnik za njemačku mladež. Fra Marijan je radio u  nekoliko njemačkih župa, a od 1985.-1993. godine otišao je u Sydneyju, u Hrvatski katolički centar Summer Hill, kao kapelan hrvatskih iseljenika. Bogatom svećeničkom iskustvu treba pridodati i to da je bio župnik župe sv. Jurja u Rijeci na Trsatu, a potom je postao voditeljem Hrvatskog katoličkog centra u St. John's Parku. U  Hrvatsku se vratio prije 10 godina, a od 2017. godine je u samostanu sv. Franje u Rovinju, 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa