News

Komentari 18

Utopio se franjevac Marijan Glamočak (75): "Izgubili smo jednog anđela na zemlji"

Utopio se franjevac Marijan Glamočak (75): "Izgubili smo jednog anđela na zemlji"

Neutješni mještani kažu kako je fra Marijan svakoga jutra odlazio na plažu. Volio je more i plivanje, ali toga jutra 10. srpnja njegovo srce nije izdržalo. Pamtit će ga kao uvijek vedrog i nasmijanog svećenika.

Rovinjski omiljeni fratar, Marijan Glamočak utopio se proteklog vikenda na plaži kod Specijalne bolnice Martin Horvat. Rovinjci za njega imaju samo riječi hvale, a nekolicina koje smo susreli, kažu, pamtit će ga kao uvijek vedrog i nasmijanog svećenika.

- Fra Marijan bio je predivna osoba. Uvijek je bio druželjubiv, nasmijan i vedar i svima je rado pomagao. Stvarno je bio omiljen među svećenicima Rovinja i njegovom smrću izgubili smo jednog anđela na zemlji. Taj je čovjek živio svoj poziv, a to je temelj dobre vjere -  kazala je neutješna mještanka Rovinja.

Na samostanskim vratima stavljena je njegova osmrtnica na kojoj među ostalim piše da je preminuo u 75. godini života nakon 57 godina redovništva i 49 godina svećeništva. Bio je član Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda iz Franjevačkog samostana u Rovinju i  župnik Župe sv. Antuna Opata u Rovinjskom Selu.

Utopio se 10. srpnja. Kako su kazali mještani, fra Marijan je svakoga jutra odlazio na plažu i volio je more i plivanje, ali toga jutra njegovo srce nije izdržalo. Rođen je 23. studenoga 1946. u Priluci, a nakon djetinjstva i osnovne škole u Vukovaru stupio je u Franjevačko sjemenište u Zagrebu. Na Facebook stranici rovinjskog samostana piše da je studij teologije započeo  u Zagrebu, a završio ga je u Innsbrucku. Svečane redovničke zavjete položio je davne 1971. u Zagrebu, a za svećenika je zaređen 8. srpnja 1973. godine u Zagrebu.

Nakon ređenja godinu dana svećeničku službu vršio je u samostanu sv. Franje u Zagrebu, a zatim je bio u Njemačkoj kao vjeroučitelj i dušobrižnik za njemačku mladež. Fra Marijan je radio u  nekoliko njemačkih župa, a od 1985.-1993. godine otišao je u Sydneyju, u Hrvatski katolički centar Summer Hill, kao kapelan hrvatskih iseljenika. Bogatom svećeničkom iskustvu treba pridodati i to da je bio župnik župe sv. Jurja u Rijeci na Trsatu, a potom je postao voditeljem Hrvatskog katoličkog centra u St. John's Parku. U  Hrvatsku se vratio prije 10 godina, a od 2017. godine je u samostanu sv. Franje u Rovinju, 

Najčitaniji članci