News

Komentari 0

Uvođenje pričuvnog sastava policije je sasvim neprihvatljivo

Uvođenje pričuvnog sastava policije je sasvim neprihvatljivo

Najprije su vlasti u srpskom entitetu u travnju donijele nacrt zakona kojim se predviđa uspostava pričuvnog sastava policije, a zatim su sličnu mjeru najavile bošnjačke stranke

Glavno vijeće Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH koji okuplja najvažnije hrvatske stranke u BiH usprotivilo se uspostavi pričuvnog sastava policije na razini entiteta Republike Srpske i Federacije BiH na čemu inzistiraju srpske i bošnjačke i stranke te su na sjednici održanoj u Mostaru upozorili da državne vlasti uopće ne nadziru migrantsku krizu. 

Kako je u subotu priopćeno  iz HNS-a BiH, 'uvođenje pričuvnog sastava policije je u potpunosti neprihvatljivo'. 

- HNS se zalaže za dodatno opremanje i edukaciju  postojećih policijskih službenika kako bi se ovaj aparat učinio što učinkovitijim uz eventualno popunjavanje nedostajućih policijskih službenika vodeći računa o onim upravama gdje realno postoji potreba kako ne bi došlo do ugrožavanja osnovnih elemenata sigurnosti - navedeno je nakon sjednice Glavnog vijeća HNS-a BiH. 

Najprije su vlasti u srpskom entitetu u travnju donijele nacrt zakona kojim se predviđa uspostava pričuvnog sastava policije, a zatim su sličnu mjeru najavile bošnjačke stranke.

Međunarodna uprava usprotivila se stvaranju novih pričuvnih policijskih snaga jer takav plan opasno podsjeća na vrijeme prije rata u BiH kada su se masovno stvarali pričuvni sastavi vojske i policije. 

Iz hrvatske političke grupacije istodobno su pozvali na uspostavu većeg stupnja koordinacije i suradnje između svih policijskih agencija u zemlji što bi pomoglo uspostavljanju reda i nadzora nad migrantskom krizom.

Voditelj Odjela za analitiku i nacionalnu sigurnost Glavnog vijeća HNS-a Mijo Krešić ocijenio je da u BiH vlada 'vrlo konfuzno stanje unutar institucija koje bi trebale odgovoriti na problem migracija'.

- BiH od samog početka ulaska ilegalnih migranata ne provodi Zakone o azilu, Zakone o strancima te nema koordinacije s Graničnom policijom kako bi granica bila što manje propusna - kaže Krešić. 

- Danas u BiH imamo na tisuće ilegalnih migranata za koje nemamo pouzdano utvrđen identitet, evidentno je učestalo narušavanje javnog reda i mira, te počinjenje kaznenih djela od strane ilegalnih migranata koji se slobodno kreću teritorijem države - tvrdi Hrvatski narodni sabor BiH. 

HNS se protivi uspostavi novog migrantskog centra Vučjak kod Bihaća čemu su se ranije usprotivili iz Europske komisije, UN-a, ali i Hrvati koji žive u okolnim naseljima Žegaru, Vedrom Polju, Zavalju. 

Zadnjih mjesec dana drastično je porastao broj ulazaka migranata u BiH, a najveću krizu nosi Unsko-sanska županija iz koje migranti pokušavaju prijeći u Hrvatsku i nastaviti dalje prema zapadnim zemljama Europske unije.

Najčitaniji članci