Obavijesti

News

Komentari 56

Uvode se nova pravila za podizanje gotovine i korištenje bankomata, evo što se mijenja

Uvode se nova pravila za podizanje gotovine i korištenje bankomata, evo što se mijenja

Iz Hrvatske udruge banaka tvrde da su naknade za usluge poslovna odluka svake pojedine banke i ovise o tržišnim okolnostima, te zakonskom i regulatornom okviru

VIDEO

Čak polovina bankomatske mreže u Hrvatskoj, koja ima 6 tisuća bankomata, mogla bi biti ugašena zbog uvođenja dodatne regulative za zaštitu i sigurnost bankomata. Naime, to je bankama dodatni trošak. Postavlja se pitanje trebaju li onda naplaćivati naknadu za podizanje gotovine na šalteru? 

Najavljuje se smanjenje bankomata zbog visokih troškova, ali ne i ukidanje ili smanjenje naknade za podizadnje gotovine na šalteru. No, da bi podignuli plaću ili mirovinu potrebno je imati tekući ili žiro račun. No, hoće li se moći podići novac bez naknade?

Kako piše Novi list, ako se neki bankomat i ukine u poslovnici uvijek postoji jedan bankomat, pa ako netko i bude morao potegnuti do poslovnice, tamo uvijek može novac dignuti besplatno. O mogućem ukidanju naknada još nema nikakvih službenih informacija. 

Dok kod jednih banaka moguće je podići besplatno gotovinu na šalteru i u poslovnici, drugi pak tu uslugu naplaćuju. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Naknadu za podizanje gotovine na šalteru u poslovnici naplaćuju dvije najveće banke, Zagrebačka te Privredna banka Zagreb, i to Zaba 3 kune po nalogu, kao i PBZ, s tim da kod obje postoje određeni rasponi, te brojna izuzeća (zaštićena primanja itd), piše Novi list.

Iz Zabe su kazali kako kontinuirano prate potrebe klijenata, kao i održivost ulaganja u bankomatsku mrežu na svakoj pojedinoj lokaciji.

-Svakako značajan utjecaj na održivost bankomatske mreže u predstojećem razdoblju imat će i ulaganje u dodatne sustave tehničke zaštite, no banka će se pobrinuti da klijenti u svakom trenutku imaju neometan pristup bankarskim uslugama, kao i gotovini - priopćili su iz Zabe.

Addiko banka ne naplaćuje naknadu za podizanje gotovine u poslovnicama, osim ako iznos nije veći od 300 tisuća kuna. Bude li izmjena, tvrde, obavijestiti će klijente i javnost. 

– Odnedavno uplatu i isplatu gotovine u kunama klijenti Addiko banke mogu obaviti i na šalterima bilo koje poslovnice Fine bez naknade - priopćili su iz banke. 

Iz Hrvatske poštanske banke istaknuli su da ne planiraju smanjivati broj bankomata.

Ni Erste banka ne naplaćuje naknadu za podizanje gotovine u poslovnicama banke, niti to imaju u planu. No postoji mogućnost provedbe određene optimizacije ukupnog broja bankomata zbog nove zaštite.

Sberbank je potvrdila da će zadržati postojeći broj bankomata. Njihova usluga podizanja gotovine na šalteru iznosi tri kune po nalogu za isplate u kunama, no njihovi klijenti gotovinu bez naknadu mogu podignuti na prodajnim mjestima Tiska i Tisak medije te bankomatima MBnet grupacije, a korisnici paketa tekućeg računa mogu dva puta mjesečno bez naknade podizati gotovinu na bankomatima bilo koje banke u Hrvatskoj.

Ima li smisla smanjiti broj bankomata,a zadržati naknadu?

Iz Hrvatske narodne banke (HNB) kratko su istaknuli kako pažljivo prate situaciju te kako će pričekati daljnji razvoj situacije po tom pitanju.

Hrvatska ima najviše bankomata na raspolaganju u odnosu na države s većim brojem stanovnika poput Mađarske, Nizozemske, Slovačke i Danske.

- Uspoređujući broj bankomata na 10.000 stanovnika, Hrvatska ima najveći omjer u Europskoj uniji (13,3), što ukazuje da su bankomati dostupni na velikom broju lokacija klijentima banaka u Hrvatskoj - priopćili su iz Hrvatske udruge banaka.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 56
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag