Obavijesti

News

Komentari 10

Uvodi se prvi putni balon u EU, tri zemlje otvaraju putovanja

Uvodi se prvi putni balon u EU, tri zemlje otvaraju putovanja
1

Ove zemlje su međusobni veliki trgovinski partneri, također poduzimaju oprezne korake za otvaranje svojih gospodarstava nakon restriktivnih mjera uvedenih zbog lokalnih epidemija korona virusa

VIDEO

Latvija, Litva i Estonija otvorit će granice za putovanja svojih građana između te tri države 15. svibnja i tako stvoriti baltički "putni balon" unutar Europske unije u sklopu ublažavanja restrikcija uvedenih zbog pandemije, rekli su u srijedu njihovi premijeri.

Baltičko putno područje bit će prvo takve vrste u Uniji. Većina zemalja članica EU-a ograničila je ulazak onima koji nisu njezini građani i uvela karantenu za one koji uđu u zemlju u jeku pandemije koronavirusa.

POGLEDAJTE VIDEO: Popuštanje mjera u Španjolskoj

Pokretanje videa...

01:12

- Složili smo se da su sve tri baltičke države suzbile širenje korona virusa i međusobno vjerujemo zdravstvenim sustavima - napisao je u objavi na Facebooku litavski premijer Saulius Skvernlis.

- Počevši od 15. svibnja, uklanjamo sva ograničenja za građane Litve, Latvije i Estonije koji putuju između baltičkih zemalja.

Ljudi koji dolaze u tu regiju iz drugih zemalja morat će u samoizolaciju na 14 dana, dodao je.

Kao u Litvi: Kafići u Bjelovaru i Puli moći će na javne površine
Kao u Litvi: Kafići u Bjelovaru i Puli moći će na javne površine

Europska komisija je preporučila koordinirano ukidanje unutarnjih graničnih kontrola među svim državama članicama kada epidemiološka situacija bude zadovoljavajuća, priopćio je ured Komisije u Litvi.

Potezi u svrhu selektivnog otvaranja granica poduzimaju se posvuda. Australija i Novi Zeland također rade na ponovnoj uspostavi međusobnih putovanja.

Litva, Latvija i Estonija, međusobni veliki trgovinski partneri, također poduzimaju oprezne korake za otvaranje svojih gospodarstava nakon restriktivnih mjera uvedenih zbog lokalnih epidemija korona virusa.

Ta je regija dio EU-a od 2004. i šengenske zone od 2007. Estonija i Litva zatvorile su svoje granice tijekom epidemije i sve su tri zemlje uvele obavezne karantene za svakoga tko uđe iz razloga koji nije poslovne prirode.

U međuvremenu je usporio rast broja oboljelih od Covida-19 i nijedna od te tri zemlje nije imala više od pet novih slučajeva u utorak. Od početka pandemije Litva je zabilježila 48 smrtnih slučajeva, Latvija 17, a Estonija 55. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a