Obavijesti

News

Komentari 205

Zato zabranjuju petarde: Ostao je bez obje šake, psić uginuo...

Zato zabranjuju petarde: Ostao je bez obje šake, psić uginuo...
1

Svake godine u Hrvatskoj zbog upotrebe petardi i ostale pirotehnike za vrijeme blagdana, deseci djece i odraslih završavaju u bolnicama zbog teških ozljeda lica, očiju, ruku...

VIDEO

Novi Zakon o eksplozivnim tvarima kojim bi se zauvijek mogle zabraniti petarde tek je u javnoj raspravi, a u međuvremenu ćemo podsjetiti na posljedice koje su se dogodile samo ove godine zbog blagdanskog pucanja.

Najgori nedavni slučaj je smrt psića Kire. Nepoznati počinitelj iz okolice Osijeka nanio je smrtonosne ozljede psu Kiri dva dana prije kraja prošle godine, umetnuvši mu u analni otvor petardu.

Kiro se mučio danima pokušavajući ostati na životu, no unatoč velikoj volji za životom i trudu veterinara podlegao je stravičnim ozljedama.

Kirina četverodnevna agonija samo je jedna u nizu mnogobrojnih posljedica upotrebe petardi, pa je također dva dana prije nove godine teško stradao muškarac iz Tijarice kod Trilja. 45-godišnjaku su prilikom detonacije petarde teško ozlijeđene ruke, ramena i lice, zbog čega je završio na operaciji u bolnici. Život mu nije bio ugrožen, ali ja zadobio teške opekotine i rasjekotine na lijevoj strani tijela.

Sredinom prosinca u mjestu Svirče, na otoku Hvaru, maloljetnik je ostao bez dijela prsta zbog pirotehnike. Maloljetnik je na cesti koristio petarde i nakon njihove aktivacije dobio je tešku ozljedu prsta jedne ruke, koji je na kraju morao biti amputiran.

Napokon će zabraniti sve vrste petardi, pa čak i za blagdane?
Napokon će zabraniti sve vrste petardi, pa čak i za blagdane?

Policija se morala uključiti u slučaj, jer se petarda u ovom slučaju koristila izvan dozvoljenog perioda, što znači da je maloljetniku i bila prodana u vremenu kada je njihova prodaja zabranjena.

Na dan kada je postala dozvoljena uporaba petardi, 27. prosinca već je bilo ozlijeđeno troje djece, od toga jedno teško.

- Jedno dijete teško ozlijeđeno i dvoje lakše. Ima na nekim mjestima materijalne štete zato što se petarde ubacuju tamo gdje se ne bi smjele - i u koševe za smeće i u poštanske sandučiće i, nažalost, u parkirne automate - rekao je za Novu TV Tomislav Vukoja iz Ravnateljstva policije.

Na Badnjak je nepoznati počinitelj na zagrebačkoj Trešnjevci došao do kioska i ubacio zapaljeno pirotehničko sredstvo dok je 45-godišnja zaposlenica bila unutra. Srećom, žena se brzo snašla i izbacila petardu izvan kioska pa je tako spriječila veću materijalnu štetu, a i ona je srećom prošla bez ozljeda.

Isti dan u Puli jedan je pijani 34-godišnjak bacio pirotehničko sredstvo kategorije F2 koje je eksplodiralo nedaleko od 61-godišnjeg pješaka.

Hrvatska pamti slične slučajeve i prošlih godina, kada su djeca i odrasli ostajali bez cijele šake, oka i ostalih dijelova tijela radi petardi.

Pijan, sa 3.01 promila, uzeo je lovačku pušku pa pucao po ulici
Pijan, sa 3.01 promila, uzeo je lovačku pušku pa pucao po ulici

Ni u susjedstvu nije bila ništa bolje, gdje se dogodio jedan od gorih slučajeva zadnjih deset godina.

Mladić (24) iz Ade u Srbiji ostao je bez obje šake kada mu je u rukama eksplodirala petarda.

Jeziva nesreća desila se u novogodišnjoj noći, kada je mladić zapalio pirotehniku, koju je donio iz Austrije.

Jednu petardu je zapalio i bacio, ali ona nije eksplodirala. Vratio se i našao je, s namjerom da je ponovno zapali, ali kada ju je podigao, ona mu je eksplodirala u rukama.

Kako kažu poznanici mladića, pirotehnika mu je raznijela obje šake i sve prste, ali i nanijela mnoštvo manjih otvorenih rana na licu. Oštećene su mu ušni bubnjići i ima ozljede na oba oka.

Prijatelji su bili prisebni pa su mu podvezali obje ruke iznad zgloba šake i samo zbog toga mladić nije nasmrt iskrvario. Potom su ga vozilom prevezli u Hitnu službu. Liječnici su rekli da tako ozbiljne ozljede od pirotehnike do sada nisu vidjeli.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 205
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a