Obavijesti

News

Komentari 40

Liječničke udruge najavile su prosvjed: 'Sustav puca. Vrijeme je za nova i konkretna rješenja'

Liječničke udruge najavile su prosvjed: 'Sustav puca. Vrijeme je za nova i konkretna rješenja'

Povod za konferenciju je nedavno provedena anketa kojoj se odazvalo 5700 liječnika iz cijele Hrvatske, od kojih je 97 posto iskazalo nezadovoljstvo svojim radnopravnim statusom

VIDEO

Hrvatski liječnički sindikat, Hrvatska liječnička komora, Hrvatska udruga bolničkih liječnika, Koordinacija hrvatske obiteljske medicine i Inicijativa mladih liječnika organizirali su konferenciju za medije zbog općeg nezadovoljstva liječnika stanjem u hrvatskom zdravstvu.

Na konferenciji u Zagrebu udruge su najavile daljnje korake djelovanja. Povod za konferenciju je nedavno provedena anketa kojoj se odazvalo 5700 liječnika iz cijele Hrvatske, od kojih je 97 posto iskazalo nezadovoljstvo svojim radnopravnim statusom.

KONFERENCIJU PRATITE OVDJE

- Ovih pet udruga okuplja čitavo liječništvo. Kada vam mnogi liječnici kažu da su nezadovoljni onda to govori da se problem trebao riješiti puno ranije. Želimo konkretnija rješenja za nas i naš sustav te za naše pacijente. Uvjeren sam da će rezultati ankete biti jasni da je vrijeme za konkretna dijela i za rješavanje problema. 18. ožujka na Markovom trgu bit će uz liječnike i nadam se pacijenti koji će nam uz građane pružiti podršku - kazao je Krešimir Luetić.

Podsjetimo, anketa čiji su organizatori HLS, HLK, HUBOL, KoHOM te Inicijativa mladih liječnika Hrvatske upućena je na adrese više od 14 000 liječnica i liječnika, a njih 5700 se odazvalo. Rezultati su krajnje zabrinjavajući. Naime, čak 97 posto liječnika nezadovoljno je svojim radnopravnim statusom, 94 posto liječnika podržava prosvjedne aktivnosti, dok 73 posto njih podržava javni prosvjed. Najveći postotak liječnika, odnosno njih 98 posto podržava donošenje Zakona o radnopravnom statusu liječnika, a 92 posto njih podržava žurno izjednačavanje, odnosno podizanje koeficijenata za plaće tri skupine liječnika. Nadalje, 23 posto anketiranih liječnika ima tzv. 'robovlasničke' ugovore s obvezom vraćanja bruto iznosa plaće, a 93 posto njih podržava njihovo ukidanje. 

- Mi predstavljamo sve hrvatske liječnike. Postavili smo zahtjeve koji su vrlo jasni. Priča počinje kada su krovne udruge održale sastanak s ministrom Berošom. Prihvatio je naše zahtjeve i postavljeni su rokovi. Politika je s nama nešto dogovorila i nije ispunila. Sustav puca, moramo nešto učiniti i za liječnike. Naše nezadovoljstvo nije počelo sada, traje već godinama. Tražimo da se obećano izvrši - navodi Renata Čulinović

Nataša Ban Toskić je pozvala sve kolege da ih podrže u svim aktivnostima koje pripremaju.

- 18. ožujak je subota, sve zdravstvene ustanove će raditi normalno. Vas pozivam da dođete i vidite u kolikom će nas broju biti - rekli su.

Ban Toskić ujedno je i podsjetila kako su dosadašnja loša rješenja i nečinjenje zdravstvene administracije dovele do manjka liječnika u obiteljskoj medicini, a koji je rezultirao radnim opterećenjem i iscprljivanjem liječničkih timova, uključujući i medicinske sestre. 

- Takva situacija jako je narušila dostupnost temeljne zdravstvene zaštite, njenu kvalitetu i sigurnost. Naša kuća gori od temelja i mi na to ukazujemo već godinama, a ne događa se ništa da bi se stvari barem poboljšale, ako ne i riješile. Većina nas želi raditi normalno, stručno i savjesno, i to u interesu naših pacijenata jednako kao i nas liječnika - kazala je. 

Doznajemo: Par liječnika dobilo je opomene pred otkaz. U radno vrijeme radili su kod privatnika
Doznajemo: Par liječnika dobilo je opomene pred otkaz. U radno vrijeme radili su kod privatnika

Krešimir Luetić osvrnuo se na poziv na sastanak s ministrom Vilijem Berošem. 

- Smatramo primjerenim da na sastanku sudjeluje svih pet udruge. Udruge nisu dobile poziv na taj sastanak. Komora je ministru rekla da bi trebalo zvati svih pet udruga. Uvjereni smo da će poziv uslijediti već danas - kaže.

- Mi smo već puno puta bili na sastancima koji nisu ništa riješili. Očekujemo rješenja - dodao je. 

- Ako nekome tisuće i tisuće nezadovoljnih liječnika nije dovoljan alarm, onda o čemu pričamo? Štrajk je legalna sindikalna metoda i ako treba ići ćemo u tom smjeru. Hrvatski liječnici imali su jako puno strpljenja i stjerani su u kut. Kap je prelila čašu i vrijeme je za poduzimanje jedinih aktivnosti koje su nam ostale, a to su upravo prosvjed i moguće daljnje zajedničke aktivnosti ovih pet organizacija - zaključili su glasnogovornici.

Ban Toskić također je komentirala kako su očekivali da će doći do nekih načina umanjivanja štete, odnosno obezvrjeđivanja rezultata ankete od strane Ministarstva zdravstva.

- Mi smo odazivom na anketu od 41 posto hrvatskih liječnika iznimno zadovoljni. To je rezultat kojim se ne mogu podićiti niti na izborima na državnoj razini. Ministru bi trebalo biti važno i značajno što su se tisuće i tisuće liječnika odazvali i izrazili ogromno nezadovoljstvo stanjem u hrvatskom zdravstvu - kazala je. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 40
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...
Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...