Obavijesti

News

Komentari 22

Božinović o štrajku sudaca: Dogovorena su dva koraka

Božinović o štrajku sudaca: Dogovorena su dva koraka
3

Održana je sjednica šireg predsjedništva HDZ-a u središnjici na Trgu žrtava fašizma 4 u Zagrebu. Nakon sjednice ministar Davor Božinović dao je izjavu

VIDEO

Održana je sjednica šireg predsjedništva HDZ-a u središnjici na Trgu žrtava fašizma 4 u Zagrebu. Nakon sjednice ministar Davor Božinović dao je izjavu.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Razgovori su praksa ove Vlade od početka njezina mandata. Što se tiče sudaca i tu su vođeni razgovori. Dogovorena su dva koraka. Prvo je hitno povećanje. Osim toga na razini države radi se novi zakon i o pravosuđu, ali i svim državnim i javnim službenicima - kazao je Božinović, potpredsjednik Vlade nakon sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a govoreći o bijelom štrajku sudaca.

- Jasno su komunicirane poruke ministra financija da na kraju tog procesa svi dobiju u okviru mogućnosti, koje postoje u državnom proračunu, veće plaće. Siguran sam da će se razgovor nastaviti - istaknuo je Božinović. 

- Nadam se da svi koji su korisnici usluga bilo kojeg sektora i svi koji su trenutačno u bilo kojoj ulozi pred pravosudnim tijelima Republike Hrvatske neće trpjeti posljedice - dodao je.

Dotaknuo se i proglašenja kraja pandemije te rekao kako opravdava prijedlog Capaka da se proglasi njen kraj jer posljedice više nisu tako ozbiljne.

- COVID nije nestao i medicinska struka tvrdi kako bi COVID trebao ostati kao endemska bolest. U ovih par godina siguran sam da smo kao društvo naučili živjeti s tom zarazom, koja je danas mnogo manje opasna nego što je to bilo na početku - objasnio je Božinović. 

Dodaje i kako nakon što se proglasi kraj epidemije prestaje i rad Stožera civilne zaštite u kontekstu ove zdravstvene krize, pa samim tim i njegove odluke.

U jeku nezapamćenih tragedija u Srbiji osvrnuo se još jednom i na problem ilegalnog oružja u Hrvatskoj. Istaknuo je da je u okviru akcije "Manje oružja, manje tragedija", vraćeno 350.000 komada različitog naoružanja, više od 6 milijuna komada streljiva.

- Akcija je modernizirana, ali ona ne prestaje. Bitno je reći da je posjedovanje ilegalnog oružja kazneno djelo. S druge strane, svi koji žele vratiti oružje, mogu to anonimno učiniti i neće snositi sankcije za to. Vrlo je važno da je ilegalnog oružja manje. Ne možemo govoriti o tome da će ono, nažalost, nestati s ilegalnog tržišta, ali kao društvo moramo učiniti sve kako bi se demotiviralo one koji na ilegalan način posjeduju oružje - kaže Božinović. 

Ipak, zabrinjavajuća je činjenica da je u Hrvatskoj porastao broj slučajeva vršnjačkog nasilja.

- U vrijeme epidemije COVID-a ono je bilo nešto manje, no prošle godine smo imali 418 prijava vršnjačkog nasilja na razini države, što je više nego što je bilo 2019. godine. Praktički imamo jedan do dva slučaja vršnjačkog nasilja dnevno. To je pitanje za policiju možda u zadnjem ili predzadnjem koraku. Prije toga se svi moramo zamisliti kako nam se djeca odgajaju. Postoje znanstvena istraživanja koja pokazuju, kad govorimo o mlađim maloljetnicima, roditelji s njima prosječno dnevno efektivno provedu od 15 do 30 minuta. Intervjuirana su djeca o tome - govori Božinović.

Upozorio je i kako bi se roditelji više trebali posvetiti djeci.

- Ako se nema vremena za djecu, što je jako loše uopće konstatirati da se nema vremena za djecu, onda na scenu stupaju drugi odgajatelji, a to su društvene mreže i različite aplikacije. Djeca primaju informacije, a s obzirom na njihovu dob i razvoj, ona nisu u stanju napraviti razliku između onoga što je virtualni svijet i što je realan život - zaključuje Božinović. 

.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa