Obavijesti

News

Komentari 223

Pride Ride u Zagrebu: 'Postoji potreba da se okupljamo, ovdje smo za pravdu i jednaka prava'

Pride Ride u Zagrebu: 'Postoji potreba da se okupljamo, ovdje smo za pravdu i jednaka prava'
26

Iz inicijative Ponosni Zagreb poručili su kako je cilj povorke upozoriti na diskriminaciju i nasilje koje LGBTQ osobe i dalje trpe te poručiti da neće odustati od borbe za prava dok ne ostvare potpunu ravnopravnost

PRATITE UŽIVO: 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
20.30

Neformalna građanska inicijativa Ponosni Zagreb organizirala je u subotu treći Pride Ride, prosvjednu vožnju biciklima centrom Zagreba, na kojoj je zatražila ravnopravan položaj LGBTI osoba ali i upozorila na štetnost odluke američkog Vrhovnog suda o pobačaju.

Organizatori prosvjedne povorke pozvali su vlasti da LGBT osobe uključe u izmjene Obiteljskog zakona, traže i bolju dostupnost osnovne zdravstvene skrbi za transrodne osobe te da policija sustavno prepozna ozbiljnost zločina iz mržnje.

Tražimo da se u Program za mlade izrijekom uvedu LGBT osobe, da nas se uključi u provedbu tog programa te da se naš identitet očituje u kulturnim politikama Grada Zagreba, poručila je novoj gradskoj vlasti suorganizatorica Azra Ayyash u Parku dr. Franje Tuđmana uoči jednosatne vožnje.

Pride Ride počeo se održavati u Zagrebu tijekom epidemioloških mjera umjesto tradicionalne Povorke ponosa, a iako su mjere ukinute, organizatori su odlučili održati prosvjednu vožnju zbog, kako su istaknuli, bujanja populizma i nacionalizama na globalnoj razini. 

Osvrnuli su se i na događanja u SAD-u, gdje su milijuni žena izgubili zakonsko pravo na pobačaj, kao i na noćašnji napad na noćni klub u Oslu, popularan među LGBTQ zajednicom.

 "Odluka američkog Vrhovnog suda pokazala je koliko jednostavno i brzo mogu nestati prava za koja smo se desetljećima borili. Takvo što kod nas se ne smije dogoditi. Nećemo dopustiti konzervativnim i klerikalnim strujama da, pod krinkom zaštite obitelji, gaze žene i ljudska prava", poručila je Ayyash.

Suorganizatorica Pridea Karla Horvat-Crnogaj smatra da je riječ o posljedicama bujanja populizma.

"Zadnjih godina u svijetu, ali i u Hrvatskoj, rastu određeni populistički trendovi koji jačaju ksenofobne koncepte i nacionalizam te razgrađuju osjećaj za različitost", ocijenila je Horvat-Crnogaj te pozvala organizacije civilnog društva da osmisle način očuvanja civilizacijskog standarda.

"Društvena klima ne može se procijeniti  jednoznačno, velika je razlika između Zagreba i ruralnih sredina, Hrvatska je podijeljena", ustvrdila je Horvat- Crnogaj.

Posebno je istaknula potrebu promjene educiranja o LGBT temama i institucionaliziranu podršku marginaliziranim i ugroženim skupinama.

Obrazovni sustav treba pomoći mladima da prepoznaju različitost kao

19.09

- Ovdje smo danas zato što se, bez obzira na to koliko LGBTIQ populacija ima prava u usporedbi sa situacijom od prije 20 godina kada su prve generacije krenule s borbom za prava, po situaciji u svijetu možemo vidjeti da postoji potreba da se ovako okupljamo. Mirnim prosvjedom želimo poručiti da smo ovdje za pravdu, ali ne na način da se borimo za nju, već da u miru možemo postojati i uživati u jednakim pravima - rekla je jedna sudionica povorke. 

19.08

Organizatorica Karla Horvat Crnogaj obratila se medijima. 

- Često nas pitaju postoji li i dalje potreba da se okupljamo. Mi uvijek entuzijastično kažemo da. Kao što su jučerašnja događanja pokazala, homofobija jako lagano može eskalirati bilo gdje na svijetu. Možemo krenuti od onog najosnovnijeg, a to je potreba da nam se garantira fizička sigurnost. Tu smo ne samo da upozorimo na to koji su naši problemi nego želimo reći da postoje inicijative i organizacije koje već dugi niz godina rade na tim problemima i koje će rado surađivati sa institucijama grada i države. Važno nam je da nam se osim fizičke sigurnosti osigura da pravosudni sustav bude bez predrasuda. Oba cilja mogu se ostvariti edukacijom i uključivanjem LGBTIQ organizacije u radne skupine. Također, poraditi na zdravstvenom sustavu, budući da je jako isključiv za rodno varijantne osobe, kojima nije jednostavno proći kroz tranziciju. Možda najbitnija točka, poraditi na obrazovanju. Ne samo odraslih, već i djece kroz osnovnu i srednju školu. Nažalost, još uvijek gaji kulturu isključivosti. Kultura uključivosti ovisi tek o pojedinim profesorima - poručila je. 

18.01

Povorka je krenula s Trga dr. Franje Tuđmana 

17.15

Treći zagrebački Pride Ride, povorka ponosa na biciklima počinje u 17 sati s popratnim programom na Trgu dr. Franje Tuđmana. Organizira ga inicijativa Ponosni Zagreb s ciljem podizanja vidljivosti LGBTI osoba u javnom prostoru.

- Cilj nam je zauzeti zagrebačke ulice kako bismo upozorile na diskriminaciju i nasilje koje LGBTIQ osobe još uvijek trpe te poručiti da od borbe za naša prava nećemo odustati sve dok ne ostvarimo potpunu ravnopravnost! - poručili su iz inicijative. 

Na Facebooku su poručili i kako će povorka biti posvećena i ženama koje su u SAD-u izgubile pravo na prekid trudnoće, ali i u znak solidarnosti sa žrtvama pucnjave u gay baru u Oslu. 

- Iz boli koju dijelimo s našim suborkinjama i suborcima izvlačimo inat! Danas zauzimamo zagrebačke ulice i dižemo glas protiv nasilja i diskriminacije! Zajedno, u podršci i solidarnosti s obespravljenima diljem svijeta, borimo se za potpunu ravnopravnost, sigurnost i slobodu izbora svake od nas! - napisali su. 

Pride Ride kreće s Trga dr. Franje Tuđmana, a zatim prolazi rutom: prilaz Gjure Deželića - Trg Republike Hrvatske - Savska - Vodnikova - Mihanovićeva - Trg Kralja Tomislava (sjeverno prema parku J.Strossmayera) - Hatzova - Draškovićeva - Boškovićeva - Zrinjevac (sjeverno prema Amruševoj) - Praška - Trg bana Josipa Jelačića - Ilica - ul. Republike Austrije (povratak u park dr. Franje Tuđmana).

Okupljanje je počelo u 17 sati, a u 18 kreće povorka. 

Komentari 223