Obavijesti

News

Komentari 7

VIDEO Tomašević položio kamen temeljac za izgradnju dječjeg vrtića u Sesvetskom Kraljevcu

VIDEO Tomašević položio kamen temeljac za izgradnju dječjeg vrtića u Sesvetskom Kraljevcu

Nakon polaganja kamena temeljca u 11 sati, na istoj lokaciji održat će se redovna konferencija za medije

VIDEO

Nakon 20 godina se konačno ovdje gradi dječji vrtić. Djeca koja su trebala ići tu u vrtić kad su počele priče o gradnji danas su završila fakultet. Konačno je došao taj dan i jako mi je drago da ćemo za devet mjeseci imati jedan od najvećih gradskih vrtića koje gradimo, poručio je sretno zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević prilikom polaganja kamena temeljca za izgradnju Dječjeg vrtića Sesvetski Kraljevec.

Ni kiša i vjetar mu nisu pokvarili raspoloženje. Iako su mu suradnici htjeli pridržati kišobran iznad glave, gradonačelnik to nije dopustio. 

- Ne treba, ne treba, ja volim da si sam držim kišobran, a i neću se rastopiti - dobacio je kroz smijeh, no nakon pola sata, kako je kiša pojačavala, ipak je uzeo u ruku kišobran.

PRATITE UŽIVO:

Prošlog je tjedna najavio izgradnju i dogradnju 12 novih vrtića, a uskoro i otvaranje dijela područnih objekata koji su u izgradnji. 

- Danas započinjemo s izgradnjom petog vrtića u našem mandatu. Doista se događa jedna revolucija u izgradnji dječjih vrtića, nikad se u povijesti Grada Zagreba nije gradilo toliko vrtića koliko se gradi već sada, a ta brojka će se povećati još do kraja godine, a onda još i sljedeće - dodao je te najavio kako u srijedu kreću s prenamjenom objekta u Selnici kako bi i tamo bio dječji vrtić.

- Vrtić u Sesvetskom Kraljevcu imat će 14 odgojnih skupina, sedam jasličkih i sedam vrtićkih i u njemu će biti smješteno oko  260 djece. Vrijednost radova iznosi 7,7 milijuna eura - otkrio je gradonačelnik te dodao da će u vrtiću raditi 50-ak novih radnika. 

VIDEO Tomašević: Zbog mjere roditelj odgojitelj nismo mogli ulagati u vrtiće, sada možemo
VIDEO Tomašević: Zbog mjere roditelj odgojitelj nismo mogli ulagati u vrtiće, sada možemo

- Ovo je jedan od 12 projekata koje smo prijavili na Nacionalni plan oporavka i otpornosti. Na natječajima smo povukli sve što smo mogli, no prema pravilima natječaja za ovaj vrtić ćemo povući oko 25 posto sredstava iz EU fondova, što znači da 75 posto moramo financirati iz proračuna - rekao je te otkrio da za cilj do kraja mandata žele imati univerzalnu pristupačnost vrtićima za svu djecu.

- Do rujna očekujemo završiti četiri vrtića. Ide izgradnja i u drugim četvrtima, a za drugi NPOO pripremamo još sedam projekata izgradnje vrtića uz ovih 12. Puno ćemo uložiti i u povećanje materijalnih prava za zaposlenike u vrtićima i opremanje vrtića - rekao je Tomašević naglasivši kako Grad Zagreb od svih velikih gradova u državi ima najjeftinije vrtiće. 

- Dobar dio roditelja ne plaća ništa, dio plaća od 150 do 600 kuna, ovisno o prihodima, i kad se to usporedi s bilo kojim gradom, u Zagrebu su vrtići najviše subvencionirani - kazao je.

Goranski baby boom; Roditelje oduševile jaslice u Vrbovskom: 'Rasteretit ćemo bake i djedove'
Goranski baby boom; Roditelje oduševile jaslice u Vrbovskom: 'Rasteretit ćemo bake i djedove'

Roditelji odgojitelji dižu ustavnu tužbu: 'Da smo išli dalje s tom mjerom, ovog vrtića ovdje ne bi bilo'

Upitan za najavu roditelja odgojitelja da će podići ustavnu tužbu protiv presude Visokog upravnog suda naglašavajući da je Visoki upravni sud podlegao pritiscima nove gradske vlasti, Tomašević pita kojim to pritiscima.

- Koje mi imamo alate i instrumente da vršimo pritisak na bilo koji sud? To je smiješno. Ono što me s jedne strane frustrira, a s druge strane mi je drago, što je svaki puta kada mi otvaramo radove na nekom dječjem vrtiću tema i pitanje vezano za roditelje odgojitelje. Svaki put. S jedne strane mi je to i drago jer je činjenica da smo išli dalje s mjerom roditelj odgojitelj, ovog vrtića ovdje ne bi bilo. Deset ovakvih najvećih dječjih vrtića je odlazilo na ovu mjeru godišnje. Rekli smo da ćemo to promijeniti i promijenili smo - poručio je.

Zagreb: Tomašević postavio  kamen temeljac za izgradnju novog vrtića Sesvetski Kraljevec

Dolenec: 'Prioritet za upis u vrtiće imat će djeca od četiri i više godina'

Dogradonačelnica Danijela Dolenec rekla je kako će u dopunu dnevnog reda iduće Gradske skupštine biti upućene dvije odluke vezane uz gradske vrtiće. Jedna se odnosi na način ostvarivanja prednosti pri upisu, a drugi dio je vezan uz mjerilo o naplati usluga koje plaćaju roditelji. 

- Te su odluke bile na javnom savjetovanju i sada se upućuju na Skupštinu. O tome ćemo odlučivati 27. travnja. Poticaj za izmjenu odluka je da je Zakon o predškolskom odgoju promijenjen prošle godine i ušle su neke bitne novine, a jedna od njih je da apsolutni prioritet imaju djeca u dobi od četiri i više godina. Zakon je propisao i točne kriterije za prednost pa smo odlučili u naše gradske odluke ugraditi te kriterije. Znamo da će ove godine upisi biti kritični pa se želimo osigurati da oni budu čim transparentniji. S jedne strane ujednačavamo praksu svih gradskih vrtića o tome kako se izračunavaju prihodi roditelja u cijenu koju će platiti i kako se dokazuju. I isto tako donijet ćemo jedinstvenu rang listu bodova - najavila je.

Gradonačelnik je podsjetio da je u subotu Dan planeta Zemlje, a ove će godine Gradska Čistoća proslaviti 100 godina. Tim povodom u subotu i nedjelju organizirat će se akcije čišćenja u brojnim gradskim četvrtima te je pozvao građane da im se pridruže.

'Ilegalnih odlagališta više nema, postavili smo kamere, imamo suradnju s policijom, presreću se kamioni'

Na pitanje oko ilegalnih odlagališta, Tomašević je istaknuo kako ilegalnih odlagališta više nema od kada je krenuo novi model odvoza i naplate otpada.

- Činjenica je da se Zagreb već desetljećima bori s time pa smo postavili i kamere, a imamo i suradnju s policijom. Presreću se kamioni jer ne rade to samo građani nego i određene firme, postoje određene istrage i kazneni postupci jer je to i u Kaznenom zakonu predviđeno kao kazneno djelo. Nismo primijetili povećani trend jer se vidi jasno, ne samo da se smanjila količina miješanog otpada već da se i za toliko povećala količina odvojenog otpada. Tako da definitivno ne stoji da su se povećala ilegalna odlagališta zbog novog modela - kazao je te rekao kako će svi podaci o tome biti javni jer pripremaju izvješće za Skupštinu.

Zagreb: Tomašević postavio  kamen temeljac za izgradnju novog vrtića Sesvetski Kraljevec

Opet dojave o bombama: 'Evakuiran je šoping centar, dio Velesajma, vjerujem da će policija uhvatiti ljude koji rade takve stvari'

U Zagrebu su na više lokacija u utorak tijekom jutra stigle dojave o bombama.

- Zadnje dvije godine je krenuo nekakav trend lažnih dojava o bombama. Ono što imam informaciju, evakuiran je šoping centar, ali i Velesajam, konkretno gdje je Ured za javnu nabavu zbog, nadam se, lažne dojave. Policijska istraga je u tijeku, propisane su jako visoke kazne i vjerujem da će policija uhvatiti ljude koji rade takve stvari - poručio je.

Dotaknuo se i poskupljenja vode. 

- To je u fazi pregovora i konzultacija s Vijećem za vodne usluge. Dok se to ne raščisti, ne možemo dalje - rekao je Tomašević. 

Ravnateljica Sv. Duha će dobiti nagradu: 'Zaslužila je'

Najprestižniju nagradu Grada Zagreba dobit će Mirela Čavajda, žena čija je priča uzdrmala hrvatsko zdravstvo, kao i nova ravnateljica KB Sveti Duh Ana-Maria Šimundić kojoj je jedan od prvih poteza bilo da na odjelu ginekologije ukine priziv savjesti. Novinar je gradonačelnika upitao je li mu u redu da nagradu dobije ravnateljica protiv koje se vodi kazneni postupak.

Udruga roditelja odgojitelja: 'Bez vrtića sljedeće godine će ostati oko 10 tisuća djece'
Udruga roditelja odgojitelja: 'Bez vrtića sljedeće godine će ostati oko 10 tisuća djece'

-  Vi znate vrlo dobro da je meni to OK jer sam ja na 10 konferencija komentirao Sv. Duh, a znate i zašto će dobiti nagradu. I ja sam glasao za taj prijedlog jer se konačno uvodi reda na Svetom Duhu nakon što je bilo dosta pogrešaka i lošeg upravljanja, a s druge strane i zato što je to bila jedina bolnica u Zagrebu gdje je na snazi bio kolektivan priziv savjesti i žene nisu mogle ostvariti svoje ustavno pravo na pobačaj - kazao je dodavši kako je ravnateljica to promijenila te da smatra kako je zaslužila nagradu Grada.

- I to je u skladu s programom na temelju kojeg sam i dobio izbore. Što se tiče kaznenih prijava, rekao sam već da ih ravnateljica ima više nego ja, a ja vodim sustav od 26.000 ljudi, a ona od 1600, znači to nije normalno jer su sve te prijave prema anonimne. Očito je da se stvara veliki otpor prema tim promjenama, koje imaju moju podršku. Točka - rekao je Tomašević.

Otkrio je i hoće li Sveti Duh ostati gradska bolnica. 

- Da, s obzirom na to što je Grad uložio, inzistiramo na tome da ostane gradska bolnica. Bilo kakve promjene takvog upravljanja su protivne zakonu i Ustavu. Još uvijek traju razgovori na tu temu - poručio je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'
METEOROLOŠKI FENOMEN

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'

Filipinske vlasti zatvorile su škole na dva dana nakon što se nekoliko dana zaredom temperatura nije spuštala ispod 40 stupnjeva. U nekim dijelovima zemlje bilo je i preko 50 °C