Obavijesti

News

Komentari 115

VIDEO Zekanovića udaljili sa sjednice, Petrov odgovorio Mayeru: 'Prilično ste naivni'

VIDEO Zekanovića udaljili sa sjednice, Petrov odgovorio Mayeru: 'Prilično ste naivni'

Na saslušanje su pozvani i premijer Andrej Plenković i bivši ministar gospodarstva Tomislav Ćorić koji su već ranije poručili da se neće odazvati pozivu

PRATITE UŽIVO:

POGLEDAJTE VIDEO SVAĐE:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
15.49

Sjednica je završila nakon 5 sati.

15.30

Vezano za arbitražu, Mayer je kazao kako je MOL tražio naknadu štete u iznosu od milijardu i 200 milijuna kuna. 

- Ja da sam na mjestu Vlade, ja bih ovo prezentirao kao uspjeh Vlade jer nije prekinula ovaj arbitražni sud, a RH mora platiti 280 milijuna dolara plus kamate, a tužena je, dakle, za milijardu i 200 milijuna - istaknuo je dodavši kako se nemamo čega sramiti te da možemo biti zadovoljni ICSID-ovom arbitražom.

15.17

Mi iz Uprave smo bili predmet obavještajnih radnji susjednih službi, istaknuo je Mayer na što je zastupnica Katarina Peović konstatirala kako s druge strane naša Vlada ne vodi brigu o našim strateškim interesima.

14.46

Brumnić: Govorite o modernizaciji rafinerije. To traje barem 10 godina

Zastupnik Zvane Brumnić rekao je da Vlada nije sposobna upravljati onime što joj je dano na upravljanje te da odluke nisu donesene u interesu hrvatskih građana.

- Govorite o modernizaciji rafinerije. Otkad traje ta modernizacija? Ja mislim da traje barem deset godina - istaknuo je.

- Vezano za modernizaciju, do prosinca 2019. godine priča o modernizaciji je bila priča. 2019. godine u prosincu je potpisan početak projekta izgradnje postrojenja za duboku preradu nafte. Taj projekt mora biti gotov za dvije godine najduže, ako ga netko sada zaustavi, morat će objasniti svim dioničarima zašto, kad je uz toliko veliku medijsku popraćenost bio pozdravljen taj projekt - rekao je Mayer.

Mayera je upitao vjeruje li da je Vlada bila samo zla ili je bila korumpirana te brine li Vlada o Ini ili bilo čemu što je strateški interes.

- Što se tiče revizorskih izvješća, svjesni smo mi bili jako puno tih rizika, ali još gorih rizika od prevare. Nama je puno veći  rizik bio da druga država upravlja strateškom kompanijom. To nam je bio puno veći rizik od prevare. U Ini su radili ozbiljni profesionalci koji su radili za Interpol i koji su radili na prevarama, tako da je ovo vrlo čudno, da nisu otkrili ovu veliku prevaru - rekao je Mayer.

- Ina je kao i država, složen mehanizam, prevare postoje, moguće su, uvijek je onaj tko je na čelu odgovoran za to, a mi smo uvijek nakon izvješća reagirali - rekao je Mayer

- Kad imate ovakve odnose među dioničarima, onda se može dogoditi da se ovakvi propusti namjerno zanemare, ali ovdje je veliki iznos u pitanju i taj novac fizički nije otišao iz kompanije van - rekao je Mayer.

Grmoja je odredio stanku.

14.43

Benčić imala dva pitanja

Zastupnica Možemo! zahvalila je Mayeru što je odgovorio na pitanje koju je argumentaciju Vlada koristila da bi opravdala predaju upravljačkih prava u ruke MOL-a te činjenicu da je sisačka rafinerija zatvorena.

Mayeru je postavila dva pitanja - Je li moguće bilo donijeti odluku o zatvaranju rafinerije Sisak, a da ju eksplicitno premijer nije donio? 

- Ne može se nijedna važna odluka donijeti bez znanja premijera, ali po pitanju stručnog pitanja netko mu mora sugerirati je li to OK, a po pitanju državnog pitanja on sam mora odlučiti je li to dobro ili nije. Ako idemo u otkup Ine, onda je logično zašto se to donosi. Situacija je kompleksna već zbog toga što se mađarska država vrlo, vrlo agresivno i protektivno odnosila i spremni su bili puno toga napraviti, pa i blokirali su nam ulazak u OECD, a razlog je bila Ina.

Upitala ga je jesu li se ikada radili proračuni, izračuni potencijalnih gubitaka za Inu, a posljedično i za proračun RH, zbog činjenice da ćemo izvoziti sirovu naftu, a uvoziti naftne derivate i jesu li se ikada radile procjene mogućih gubitaka ovisno o kretanju cijena na međunarodnom tržištu.

- Nismo radili analize, jer smo svjesni toga što konkretno toga domaća nafta donosi, bili smo svjesni da je za RH dobro da se Sisak zatvori zbog drugih razloga, a ako smo zaštitili cijenu u neposrednim pregovorima, onda smo zaštitili da nafta nije prodana po lošoj cijeni. Mi smo to dogovorili po onoj cijeni koja je tada bila tržišno OK. Ne možete povući crtu, član uprave jeste, vaš posao nije da se bavite politikom, ali morate razumjeti politiku jer vas postavlja šef Vlade na prijedlog ministara. Meni nije bio problem da se maknem. Postojalo je tu i boljih aranžmana, ali oni bi tek došli kasnije, što će Hrvatska napraviti s kompletnim setupom kompanije - rekao je Mayer.

Grmoja ga je upitao kako su se po pitanju prespoja ponašali raniji ministri, a kako aktualni Ćorić. 

- Svi ministri u dogovoru s predsjednicima Vlada nisu dali Janafu konačno odobrenje da se prespoj napravi, a rukovodstvo Janafa je bilo svjesno da je taj prespoj presudan za sisačku rafineriju, a nitko to nije htio dati znajući što to nosi - rekao je Mayer.

- Iz mog konteksta je bio problem, ali ja ne mogu sve artikulirati. Ja ako mislim da mi nismo dovoljno dobili tim razgovorima, to je možda politička procjena, a moja procjena kao člana uprave je da mi možda nismo dobili, ali možda i da ja nisam do kraja u pravu - dodao je.

Komentari 115