Obavijesti

News

Komentari 0

V. Britanija: Protivnici Brexita bez sporazuma traže raspravu

Mediji su prenijeli kako se 20 torijevaca u parlamentu sprema glasati protiv vlade, a među njima je i bivši ministar financija Philip Hammond

Savez oporbenih stranaka i pobunjenici iz Konzervativne stranke premijera Borisa Johnsona zatražili su hitnu parlamentarnu raspravu kako bi pokušali zaustaviti izlazak Velike Britanije iz Unije bez sporazuma.

"Zahtjev za hitnom raspravom o EU je podnesen i predsjednik će ga danas proučiti", objavio je donji dom.

Ako uspije, ta će rasprava imati prednost pred današnjom agendom, dodao je dom.

Privremeni savez opozicijskih zastupnika i pobunjenih konzervativaca pokušat će iskoristiti prvi dan zasjedanja parlamenta, nakon ljetne stanke, kako bi pokušali blokirati Brexit bez sporazuma.

'Brexit bez dogovora ostavit će Britaniju na nemilost Trumpu'
'Brexit bez dogovora ostavit će Britaniju na nemilost Trumpu'

Vladin dužnosnik koji je želio ostati neimenovan rekao je u ponedjeljak da će Johnson sazvati prijevremene parlamentarne izbore za 14. listopada ako njegova vlada doživi porazu u parlamentu odnosno zastupnici blokiraju opciju izlaska Britanije iz EU-a bez sporazuma.

"Parlamentarci bi trebali glasati, kao i vlada, protiv Corbynove besmislene odgode", rekao je Johnson, ispred ureda premijera, nakon sastanka s ključnim ministrima.

"Želim da svi znaju: ne postoje uvjeti pod kojima bih upitao Bruxelles za odgodu. Napuštamo 31. listopada, nema kompromisa", dodao je.

Johnson je kazao kako su pobunjenici unutar Konzervativne stranke "kolaboracionisti" EU-a koji podrivaju vladine pregovore.

Visoki izvor iz vlade rekao je da će konzervativci koji će glasati protiv vlade, biti izbačeni iz stranke.

Mediji su prenijeli kako se 20 torijevaca u parlamentu sprema glasati protiv vlade, a među njima je i bivši ministar financija Philip Hammond.