News

Komentari 0

V. Britanija: Protivnici Brexita bez sporazuma traže raspravu

Mediji su prenijeli kako se 20 torijevaca u parlamentu sprema glasati protiv vlade, a među njima je i bivši ministar financija Philip Hammond

Savez oporbenih stranaka i pobunjenici iz Konzervativne stranke premijera Borisa Johnsona zatražili su hitnu parlamentarnu raspravu kako bi pokušali zaustaviti izlazak Velike Britanije iz Unije bez sporazuma.

"Zahtjev za hitnom raspravom o EU je podnesen i predsjednik će ga danas proučiti", objavio je donji dom.

Ako uspije, ta će rasprava imati prednost pred današnjom agendom, dodao je dom.

Privremeni savez opozicijskih zastupnika i pobunjenih konzervativaca pokušat će iskoristiti prvi dan zasjedanja parlamenta, nakon ljetne stanke, kako bi pokušali blokirati Brexit bez sporazuma.

Vladin dužnosnik koji je želio ostati neimenovan rekao je u ponedjeljak da će Johnson sazvati prijevremene parlamentarne izbore za 14. listopada ako njegova vlada doživi porazu u parlamentu odnosno zastupnici blokiraju opciju izlaska Britanije iz EU-a bez sporazuma.

"Parlamentarci bi trebali glasati, kao i vlada, protiv Corbynove besmislene odgode", rekao je Johnson, ispred ureda premijera, nakon sastanka s ključnim ministrima.

"Želim da svi znaju: ne postoje uvjeti pod kojima bih upitao Bruxelles za odgodu. Napuštamo 31. listopada, nema kompromisa", dodao je.

Johnson je kazao kako su pobunjenici unutar Konzervativne stranke "kolaboracionisti" EU-a koji podrivaju vladine pregovore.

Visoki izvor iz vlade rekao je da će konzervativci koji će glasati protiv vlade, biti izbačeni iz stranke.

Mediji su prenijeli kako se 20 torijevaca u parlamentu sprema glasati protiv vlade, a među njima je i bivši ministar financija Philip Hammond.

Najčitaniji članci