Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
275 komentara

V. Vukojević: ‘Mise će ipak biti!’ Dalija: ‘Danke, Österreich’

Kontroverze s misom na Bleiburgu: HBK je ogorčena, vladajući su uz nju, dio oporbe je za zabranu, a Vice Vukojević tvrdi da će mise biti, ali bez biskupa

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
275 komentara

Šok koji je zabranom mise na Bleiburgu izazvao upravitelj biskupije Klagenfurt, monsinjor Engelbert Guggenberger, proizveo je lavinu oprečnih reakcija.

U prvom redu, nejasno je kako će ove godine izgledati komemoracija. Predsjednik Počasnog blajburškog voda Vice Vukojević tvrdi da “misa nije zabranjena, samo je zabranjeno da je služe hrvatski biskupi. Služit će je svećenik nižeg ranga, a sve će drugo ostati isto”. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković najavio je razgovore s organizatorima komemoracije, dok je Marija Pejčinović Burić škrto rekla kako je “misa najbolji način da se komemoriraju žrtve”. Do zabrane je, inače, došlo nakon analize jesu li organizatori ispoštovali uvjete koje im je 2018. postavio koruški biskup, pa je zaključeno da uvjeti nisu ispoštovani. “U slučaju da se izda dozvola za održavanje mise Katoličkoj crkvi u Koruškoj bila bi predbačena instrumentalizacija mise u političke svrhe i nedostatak distance prema fašističkom svjetonazoru”, rečeno je.

REAGIRALI HRVATSKI BISKUPI: 'Žalimo zbog zabrane mise na Bleiburgu, ne poštuju se žrtve'

- HBK izražava duboko neslaganje s razlozima koji se navode za nju i u cijelosti ih odbacuje - rekli su u HBK.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić izjavio je u Požegi kako je došlo vrijeme da i Hrvatska zabrani fašističke simbole.

“Došlo je vrijeme da se o tome osvijeste i oni koji vode Vladu”, rekao je Bernardić. Ruža Tomašić je ocijenila zabranu kao “čisti politički čin koji ima svoj izvor u utjecaju agresivnih i beskrupuloznih lijevih lobija na vrh austrijske Katoličke crkve”, koja bespogovorno prihvaća “indoktrinaciju zaostalu od nekih bivših režima”.

NAKON ZABRANE MISE Predstavnici Sabora razgovarat će s organizatorima Bleiburga

- Kako je Austrija nedavno zabranila ustaška obilježja, čini se da je ovim završila obračun sa svim revizionistima i nostalgičarima za najvećom sramotom hrvatske povijesti - ustašama i NDH. I hvala im na tome - napisala je Dalija Orešković, prozivajući premijera Plenkovića koji “nema snage to učiniti”.

'ŠTETI UGLEDU KATOLIČKE CRKVE' Austrijanci ne daju: Ove godine neće biti mise na Bleiburgu!

Koruški poglavar Peter Kaiser izjavio je kako je ovim učinjen prvi korak “onemogućavanju godišnje parade podržavatelja ustaškog režima”, a cilj je zabrana komemoracije.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message