Obavijesti

News

Komentari 32

Varga za Ministarstvo zdravlja: 'Ovaj naziv je sveobuhvatniji...'

Varga za Ministarstvo zdravlja: 'Ovaj naziv je sveobuhvatniji...'
1

Varga se protivi se vraćanju starog naziva Ministarstvu zdravstva. Ističe da je riječ "zdravlje" u nazivu tog ministarstva sveobuhvatnija i usklađena sa svjetskom praksom

VIDEO

Saborski zastupnik SDP-a i bivši ministar zdravlja Siniša Varga protivi se vraćanju starog naziva Ministarstvu zdravstva, a u svom očitovanju ističe da je riječ "zdravlje" u nazivu tog ministarstva sveobuhvatnija i usklađena sa svjetskom praksom.

Riječ "zdravlje" obuhvaća puno šire značenje od medicinskog, što potvrđuju jezikoslovci te primjeri iz europske i svjetske prakse, ističe Varga u očitovanju na promjenu naziva ministarstva.   

Naime, nova vlast vraća  naziv Ministarstvo zdravstva, ustaljen za tu instituciju u šest saborskih saziva od 1990. do 2011. i u pet zakona za uređivanje njegova djelokruga. 

Prošloga tjedna, prije nego što je izglasana nova Vlada, skinute su ploče s nazivom "Ministarstvo zdravlja", koje je 2011. postavila Vlada Zorana Milanovića, prozvana iz redova oporbe za politikantski potez  "približavanja 'regionu' (jer naziv 'zdravlje' imaju i  ministarstva Republike Srbije, RS i BiH)". 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U svom očitovanju Varga odbacuje optužbe za politikantske motive Vlade u kojoj je i sam bio ministar. Po toj logici, kaže,  i ministarstvo pravosuđa trebalo je biti prevedeno u ministarstvo pravde, što nije bio slučaj. 

Po njegovu mišljenju, promjena naziva Ministarstva zdravstva bila je opravdana, jer je u dokumentima UN-a i EU razvidno da se pod pojmom "zdravlje" misli i na uvjete u kojima čovjek živi, njegovu okolinu i opću dobrobit.

"Naziv ministarstva trebalo je mijenjati, ali ne na brzinu i bez javne diskusije, kako je to učinjeno 2011. To je trebalo učiniti na razuman način, uz javnu i stručnu raspravu i razumno vrijeme. No, to je bila greška političara, a ne samog Ministarstva zdravlja", ističe Varga.  

U očitovanju demantira i tvrdnju dosadašnjeg ministra Darija Nakića (HDZ)  da je "zdravstvo sustav, a zdravlje  stanje", te sugerira da se pojam "zdravlje" pokuša gledati kao širi, globalni pojam, a ne samo kao "stanje organizma". Svoje stajalište argumentira i mišljenjem hrvatskog jezikoslovca Ive Pranjkovića.

Riječ "zdravlje" u globalnom kontekstu je sveobuhvatnija i stoga je, ističe Varga, promjena naziva ministarstva u doba Milanovićeve Vlade bila opravdana, za razliku od sadašnjeg ponovnog vraćanja staroga naziva.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag