Obavijesti

News

Komentari 57

Vatikanski ugovori: HDZ protiv revidiranja, SDP bez odgovora

Vatikanski ugovori: HDZ protiv revidiranja, SDP bez odgovora

Iz Pokreta za sekularnu Hrvatsku nedjelju su objavili odgovore političkih stranaka koje su im postavili na pitanje smatraju li da Ugovore između Svete Stolice i Republike Hrvatske treba revidirati/raskinuti

VIDEO

HDZ i HGS su se negativno, a platforma Možemo!, Demokrati-Hrvatski laburisti, Nova ljevica, Za grad, Pametno, Radnička fronta, ORaH, SRP pozitivno očitovali na pitanje misle li da Ugovore između Svete Stolice i RH treba revidirati/raskinuti radi zaštite sekularnosti.

Iz Pokreta za sekularnu Hrvatsku nedjelju su objavili odgovore političkih stranaka koje su im postavili na pitanje smatraju li da Ugovore između Svete Stolice i Republike Hrvatske treba revidirati/raskinuti u svrhu zaštite Ustavom zajamčene sekularnosti. Naime, napominju, 8. lipnja su iz udruga Protagora, LiberOS, Centra za građansku hrabrost te Pokreta za Sekularnu Hrvatsku uputili otvoreno pismo političkim strankama s navedenim pitanjem.

Dana 20. lipnja istekao je rok za očitovanje, pa iz Pokreta danas prilažu pristigle odgovore, negativne i pozitivne, kao i popis stranaka koje nisu odgovorile. Adrese za slanje preuzeli su, kažu, iz Registra političkih stranaka, svjesni da neke možda ne sudjeluju u izbornom procesu ili nisu više aktivne.

Da ne bi revidirali/raskinuli Ugovore između Svete Stolice i RH izjasnili su se iz HDZ-a i HGS-a Željka Keruma.

HDZ: Sveta Stolica je iskonski subjekt međunarodnog prava

Iz HDZ-a napominju da je Sveta ili Apostolska Stolica središnje i upravno tijelo Katoličke crkve.

- Ona je i iskonski subjekt međunarodnog prava. Stoga potpisani Ugovori između Svete Stolice i Republike Hrvatske stvaraju politički i pravni okvir za djelovanje Katoličke crkve u našoj zemlji - ističu u toj stranci.

Papa Franjo na prvoj audijenciji zahvalio talijanskim liječnicima
Papa Franjo na prvoj audijenciji zahvalio talijanskim liječnicima

S pravne točke gledišta, navode, ugovore su potpisali predstavnici dvaju subjekata međunarodnoga prava, te zato imaju međunarodnu pravnu vrijednost.

- Sveta Stolica uživa poseban status u međunarodnom pravu karakteriziran kao sui generis. Pojedinačni Ugovori ovakvog tipa predstavljaju odmak od tradicionalno reguliranog odnosa Crkve i države, koji je stoljećima bio utvrđen kroz konkordat - ističu u HDZ-u.

Radom se, dodaju, naglašava važnost međunarodnopravnog uređenja odnosa sa Svetom Stolicom, koja uživa svoju međunarodnu osobnost zato što i drugi međunarodni akteri žele s njome ući u međunarodne odnose, pa tako i Hrvatska.

- Pri tome, kao ne manje važnu činjenicu ističemo da se prema posljednjem popisu pučanstva  86,28 posto građana Republike Hrvatske izjasnilo kao katolici - zaključuju HDZ-ovci.

HGS: Ne slažemo se sa sekularnom Hrvatskom!

Iz Kerumovog HGS-a kažu kako se, uz dužno poštovanje prema svim ostalim vjerskim zajednicama, ne slažu sa sekularnom hrvatskom državom, u kojoj preko 85 posto čine Katolici.

- Smatramo da u sekularnoj državi bi većina građana RH bila potlačena od strane manjinskih vjerskih zajednica, što je nedopustivo. Svi građani RH, bez obzira na vjeroispovijest, dužni su poštivati RH i veliku većinu koju čine upravo Katolici. Pošto se zalažemo za demokratsko društvo, stvar je jako jednostavna, neka većina odluči na referendumu - zaključuju.

Iako stranke Možemo!, Nova ljevica, Radnička fronta, ORaH, Zagreb je naš! i Za grad” u koaliciji zajedno izlaze na predstojeće parlamentarne izbore, odgovore su poslali svaka posebno.

Možemo!: S Vatikanom treba međunarodni bilateralni ugovor kao i s drugim zemljama

U političkoj platformi Možemo! kažu kako se slažu s detekcijom problema koji proizlaze iz Vatikanskih ugovora, te su stava da Hrvatska s Vatikanom treba imati međunarodni bilateralni ugovor o suradnji, kao i s bilo kojom drugom zemljom.

- Međutim, tim se ugovorom ne mogu preuzimati obveze koje svojom implementacijom narušavaju ustavne vrijednosti odvojenosti crkve i države, odnosno sekularne države, te pitanje suverenosti u implementaciji vlastitih politika, poglavito u području obrazovanja - ističu u odgovoru.

Papa više neće putovati u 2020. godini, opasno je za zdravlje...
Papa više neće putovati u 2020. godini, opasno je za zdravlje...

U Novoj ljevici također smatraju da treba revidirati/raskinuti Ugovore između Svete Stolice i RH, u svrhu zaštite Ustavom zajamčene sekularnosti.

- Do sada za reviziju/raskid Ugovora između Svete Stolice i RH nije bilo političke volje, što je po svemu sudeći glavni razlog 'statusa quo', čime se iz dana u dan nastavljaju proizvoditi štete po ustavne vrednote, kao i javne prihode - javljaju iz te stranke.

Nova ljevica: Promijenile su se ekonomske okolnosti od potpisivanja Ugovora do danas

Osim zbog "ugroženosti sekularnosti države", navode, uvjeti za preispitivanje Vatikanskih ugovora stekli su se i jer su se promijenile ekonomske okolnosti od njihova potpisivanja do danas.

- Transparentnost je postala visoko postavljena vrijednost demokratskih društava i za nju se zalaže i počinje je djelomično provoditi i sam vrh Katoličke crkve. Samo transparentnost može spriječiti zloupotrebe u financijskim operacijama, posebno kada se radi o potrošnji javnih prihoda - ističu u Novoj ljevici.

U ORaH-u kratko navode kako Vatikanske ugovore u najmanju ruku treba revidirati, a potom ih postupno ukinuti, a kratak odgovor poslali su i iz Radničke fronte: "Mi smo za raskid Vatikanskih ugovora".

Kratki su i iz stranke Za grad: "Smatramo da Ugovore između Svete Stolice i Republike Hrvatske treba revidirati/raskinuti u svrhu zaštite Ustavom zajamčene sekularnosti".

Demokrati i Laburisti: Religija ne smije raditi raskol u društvu 

U koaliciji Demokrati-Hrvatski laburisti napominju kako je upravo revidiranje Vatikanskih ugovora jedna od njihovih glavnih programskih odrednica, "kako financijskih tako i religijskih praksi".

- Religija ne smije raditi raskol u društvu te je nužno rasteretiti državni proračun, a posebno sada kada nam je velika ekonomska kriza pred vratima. Crkva je u nacionalnoj povijesti odigrala važnu ulogu u očuvanju nacionalnog identiteta. Međutim, danas je Hrvatska samostalna država u kojoj se Crkva treba posvetiti svome nauku i učenju - poručuju iz te koalicije.

Naglašavaju da Crkvi nije mjesto u politici, u školama, u državnim institucijama, kulturi.

- Vjera je privatna stvar svakoga čovjeka i Crkva u Hrvatskoj mora poštivati ovaj doseg 21. stoljeća - tvrde.    

Iz stranke Pametno podsjećaju da od svoga osnutka podržavaju sekularnost RH kroz svoj program i temeljne vrijednosti stranke, tvrdeći da odnos RH i Svete Stolice treba biti uređen, no ne ovakvim ugovorima kakvi su trenutno.

I Vatikanu je dosta korupcije: Papa Franjo 'izgurao' zakon koji će zaustaviti rasipanje novca
I Vatikanu je dosta korupcije: Papa Franjo 'izgurao' zakon koji će zaustaviti rasipanje novca

- Odgovor na vaše pitanje je: da. Hrvatska je ustavom definirana sekularna republika u kojoj religija i država moraju biti beskompromisno odvojene - poručuju iz te stranke.

Da treba raskinuti/revidirati Ugovore između Svete Stolice i RH u svrhu zaštite Ustavom zajamčene sekularnosti smatraju i u SRP-u.

- Naš stav ćete moći pročitati i u našem izbornom programu koji će uskoro biti objavljen, a svake ga godine iskazujemo i na protestima (Raskid!) - odgovaraju Pokretu za sekularnu Hrvatsku.

SDP, Demokratski pokret, HSS, IDS, HNS, SDSS, Most, HSU, Živi zid i drugi bez odgovora

Iz tog pokreta pobrojali su i sve stranke koje im nisu odgovorile na dostavljeno pitanje.

To su SDP, HSS, Demokratski pokret, IDS, HNS, SDSS, HSU, Most, Živi zid, stranka Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti, Hrvatski suverenisti, PGS, HSP, HDS, SDAH, HNS - Liberalni demokrati, HDSS, HSP 1861.

Nisu se izjasnili ni iz Reformista, Hrasta, stranke DESNO, Blokiranih, SNAGA-e, stranke Zagreb je naš", Stranke s Imenom i prezimenom i ostalih koje su iz Pokreta pronašli u Registru.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 57
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca