Obavijesti

News

Komentari 40

Vatrogasci poručuju: Puštajmo balone, ne zapaljene lampione

Franković kaže da su na vrijeme predlagali balone, ali da u DVD Vodice "inzistiraju da se sada u srcu požarne sezone pusti u zrak tri tisuće lampiona"

VIDEO

Uz poruku "Puštajmo balone, a ne lampione" Udruga profesionalnih vatrogasaca Hrvatske zatražila je putem medija od DVD-a Vodice i udruge "Veliko srce kornatsko" i njihovog predsjednika Ante Sladoljeva da odustanu u nedjelju od akcije puštanja u zrak zapaljenih lampiona u spomen na pogibiju 12 vatrogasaca na Kornatu prije deset godina, poručivši kako "nam zbog obilježavanja jedne tragedije ne trebaju nove".

Organizatori akcije žele prodavati lampione koji bi se puštali u zrak u znak sjećanja na poginule heroje kornatske tragedije iz 2007. godine i to za humanitarnu namjenu, za Dječju bolnicu u Zagrebu. Zbog plemenite akcije i pijeteta prema poginulima nitko, kaže predsjednik Udruge profesionalnih vatrogasaca Hrvatske Goran Franković, ne želi organizatorima reći "da je to opasno" i da moraju odustati, baciti nabavljene lampione i kupiti balone.

Franković kaže da su na vrijeme predlagali balone, ali da u DVD Vodice "inzistiraju da se sada u srcu požarne sezone pusti u zrak tri tisuće lampiona".

"Oni dakle insistiraju da se u prirodu pusti vatra u vrijeme kada požari u Dalmaciji rade ogromnu štetu, a vatrogasci iz cijele Hrvatske daju zadnje atome snage da bi ugasili i zadnji plamen. Zato apeliram na svijest ljudi da doniraju za bolnicu, neka budu humani prema potrebitima u zajednici, u znak sjećanja na najveću vatrogasnu tragediju i stradale vatrogasce, ali kao profesionalni vatrogasac ne samo da ne mogu kupiti lampion, već ću inzistirati da se usvoji naš zahtjev da se zakonski ili s nekim pravilnikom zabrani posvuda u Hrvatskoj puštanje lampiona u prirodu, i ljeti i zimi", rekao je Franković.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Udruga profesionalnih vatrogasaca je ranije uputila prijedlog MUP-u da se donese pravilnik o zabrani distribucije lampiona, dakle bilo kakva njihova prodaja, kao i puštanje u zrak, ali im je iz Ministarstva stigao odgovor da takve odluke nisu u nadležnosti MUP-a.

"Mi vatrogasci, zapovjednici najviših razina tražimo da se izričito zabrani korištenje takve vatre kroz čitavu godinu, kao što primjerice Austrija i Njemačka imaju izričitu zabranu. Lampioni su protiv pravila struke, imamo primjer da se jedan lampion zapetljao u oplatu Zagrebačke katedrale i razne druge primjere", rekao je Franković i podsjetio da je voditelj Inspektorata MUP-a Petar Bekavac Nogometnom kluba Hajduk ovog proljeća odbio izdati odobrenje da se na stadionu puštaju lampioni "zbog opasnosti od nastanka i širenja požara, te ugrožavanje života i zdravlja ljudi, imovine i okoliša".

Dvije najveće profesionalne vatrogasne postrojbe, one u Zagrebu i Splitu, također su protiv te akcije, ustvrdio je Franković, dodajući kako je jedino Kontrola zračne plovidbe udruzi "Veliko srce kornatsko" odobrila akciju, kao i DVD Vodice, s predsjednikom Sladoljevim.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 40
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag