Obavijesti

News

Komentari 138

Čaleta je konobario u Dalmaciji dok ga je tražio Interpol. Trajalo je to 6 godina. A bježao je i prije

Čaleta je konobario u Dalmaciji dok ga je tražio Interpol. Trajalo je to 6 godina. A bježao je i prije

Ako Čaleta planira pobjeći u neku stranu državu, pretpostavlja se da bi to mogla biti Slovačka jer je ondje rođen pa ima i njihovo državljanstvo

VIDEO

Kako je čovjek s Interpolove tjeralice, bjegunac recidivist, osoba za koju se moralo pretpostaviti da će pokušati pobjeći, bio ovako amaterski čuvan? Splitska pravosudna policija morat će odgovoriti na neka pitanja, jer ovo Čaleti nije prvi bijeg pa da ih je mogao uhvatiti nespremne. 

Interpol je za njim bio raspisao međunarodnu tjeralicu nedugo nakon ubojstva prije sedam godina. Tada je optuženi preko Slovačke pobjegao u Hrvatsku. Šest godina je ovdje živio i radio i nije mu palo na pamet da se preda. 

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI

Pokretanje videa...

video vijesti 01:07

Hrvatska tada nije bila članica EU i nije se mogao primijeniti europski uhidbeni nalog. Čim je naše pravosuđe uspjelo preuzeti slučaj, po Čaletu su došli na otok Rab gdje je konobario.  Čim je uhvaćen istražni sudac mu je odredio zatvor - upravo radi opasnosti od bijega.

Svi su, dakle, znali da je čovjek sklon bježanju, da se u tome praktički izvještio, da je godinama uspješno izmicao Interpolu, ali to očito nije nagnalo splitsku pravosudnu policiju da promisle kako bi trebalo za takve počinitelje uvesti malo jači nadzor. 

Čaletu se tereti za ubojstvo mlade učiteljice Ganne Kitaeve. Dogodilo se to 15. rujna 2013. godine u ukrajinskom gradu Dnjipro. S Čaletom se našla u hostelu. Htjela je prekinuti vezu. Bila je u osmom mjesecu trudnoće s drugim muškarcem. S Čaletom je bilo teško, on se nije htio preseliti u Ukrajinu, a u Splitu je radio kao sezonski konobar pa su njeni roditelji bili protiv te veze jer su smatrali da je on ne može uzdržavati i da će ona teško naći posao u Hrvatskoj. Majka i otac ubijene pričaju da je pokušala mirno riješiti probleme s Čaletom, pripremiti ga na to da želi raskrstiti, baš zbog toga što je bio agresivan. A onda je on, kad su se konačno našli u sobi 102 tog ukrajinskog hostela, kako stoji u optužnici, tupim predmetom izudarao po glavi. 

Velika potjera u tijeku: Ubojica pobjegao sa suda, naoružana policija sa psima češlja teren
Velika potjera u tijeku: Ubojica pobjegao sa suda, naoružana policija sa psima češlja teren

Tereti ga se da joj je smrskao lubanju, najvjerojatnije čekićem. Umrlo je i nerođeno dijete, mjesec dana prije termina. Potom je zamotana u plahtu i bačena ispod kreveta. Otac ubijene na sudu je tvrdio da je Čaleta s njegove kćeri skinuo zlato i ukrao joj kartice iz novčanika. Na jučerašnjem saslušanju u Splitu, Čaleta se ispričao i pokajao, ali roditelji ne vjeruju da je to bilo iskreno. 
I taj čovjek je uspio danas pred Županijskim sudom u Splitu izmaknuti pravosudnim policajcima. Potraga za njim još uvijek traje, a evo kako je počela. 

Desetak minuta iza podneva, s lisicama na rukama, pravosudni policajci su ga smještali u kombi kad se otrgnuo i počeo trčati prema obližnjoj zgradi Policijske uprave Splitsko-dalmatinske. Vezanih ruku, u plavoj majici na bijele linije i dugim trapericama, trčao je preko parkinga, pored marica i policijskih kombija. Pravosudni policajci su tada ispalili hitac u zrak. Nije to uplašilo mršavog, 180 centimetara visokog 36-godišnjaka.

POGLEDAJTE VIDEO Ubojica u bijegu

Ubrzo su ga snage reda, na svoju veliku sramotu, izgubile iz vida. Stigla je kasnije informacija da je viđen na pet minuta hoda udaljenom šumovitom lokalitetu zvanom Turska kula, između stadiona na Poljudu i brodogradilišta. Oko 13 sati, policajci u civilu, grupirani njih po četiri, pet sa svake strane su okružili izlaze s Turske kule. Četrdesetak minuta kasnije stigli su i psi tragači. Dojurilo je desetak kombija sa specijalnom policijom. Postrojili su se na ulazu u šumu, a onda je na toki-voki stigla dojava da su građani javili kako je Čaleta viđen na Spinutu, kvartu udaljenom desetak minuta šetnje. Dio policajaca ostao je na Turskoj kuli, dok je većina upućena ka jednom od supermarketa u tom kvartu. Dva sata od bijega, sve raspoložive snage bile su na terenu. 

Blokirani su svi izlazi iz Splita, stvorile se kolone: Pronašli su i ubojičine odbačene lisice?
Blokirani su svi izlazi iz Splita, stvorile se kolone: Pronašli su i ubojičine odbačene lisice?

Počeli su kružiti gradom, parkirali bi marice na izlazima iz ulica i čekali. Oko 14.30 sati blokirani su izlazi iz Splita. Prema izjavama svjedoka, policajci su zaustavljali svaki automobil. Već oko 15 sati znalo se da bi Čaleta mogao biti bilo gdje. Počele su priče da je imao pomagača jer su navodno pronađene lisice među stablima na Turskoj kuli i da mu je netko morao pomoći da ih skine. Ako planira pobjeći u neku od okolnih država, pretpostavlja se da bi to mogla biti Slovačka jer je ondje rođen pa ima i njihovo državljanstvo.  

Tri sata od bijega, Split je znao sve o svirepom zločinu zbog kojeg bi Čaleta mogao dobiti 40 godina zatvora. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 138
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a