Obavijesti

News

Komentari 117

Već je ubijao i ranije: Tko je terorist koji prijeti Salopeku?

Već je ubijao i ranije: Tko je terorist koji prijeti Salopeku?
2

Krije se iza maske: Zločinac koji je nožem prijetio Salopeku je iskusni terorist. Na internetu su ISIL-ovci objavili kako je Hrvatska ratovala protiv Islamske države

VIDEO

Svi stručnjaci za terorizam slažu se u jednom - čovjek koji na snimci prijeti otetom Tomislavu Salopeku sigurno je već prije ubijao.

Iako Britanci nagađaju kako je riječ o zloglasnom Jihadi Johnu, njihovom državljaninu koji je otišao u redove Islamske države i postao egzekutor, to nitko ne može potvrditi. No stručnjaci vjeruju kako je terorist na snimci iskusan.

- Organizacija sa Sinaja prije nije prijetila na ovakav način. Ovo im je prvi put da koriste ISIL-ove metode, jer su dosad, isključivo bombaškim i samoubilačkim napadima ciljali na vojne i policijske postrojbe na Sinaju, te turističke destinacije. Ta novost pokazuje i nastavak davanja potpore i lojalnosti pripadnicima Islamske države - kaže Vedran Obućina, stručnjak za Bliski istok sa Sveučilišta u Rijeci.

Dodaje kako je vrlo izgledno da se u akciju šalje čovjek koji ima iskustvo u egzekuciji.

- Ta teorija drži vodu. On je na neki način osiguranje ISIL-a da će se prijetnja ostvariti - kaže Obućina.

24sata

Internetom kruži slična snimka na kojoj muškarac iste visine i odjeven u jednaku uniformu kao Salopekov otmičar, s nožem u lijevoj ruci stoji iza zarobljenika kojeg je netom poslije toga i pogubio. Stručnjaci kažu da je vrlo nezahvalno nagađati o mogućem identitetu krvnika, budući da ih ISIL ima više.

- Sjetite se samo snimki masovnih pogubljenja u kojima i po 20-ak krvnika istodobno odrubljuje glavu žrtvi - rekao nam je Mate Laušić.

Ni to što nož drži u lijevoj ruci ne mora značiti da je nužno ljevak.

- Kad je u pitanju uniforma s pustinjskom šarom, ona sama po sebi nije neuobičajena. No sve uniforme tih terorista, pa i one crne, imaju vrlo zanimljiv kroj. To nisu uniforme koje možete kupiti ili nabaviti u nekom army shopu te je očito da su rađene posebno za njihove borce - kaže Laušić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 117
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'
METEOROLOŠKI FENOMEN

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'

Filipinske vlasti zatvorile su škole na dva dana nakon što se nekoliko dana zaredom temperatura nije spuštala ispod 40 stupnjeva. U nekim dijelovima zemlje bilo je i preko 50 °C