Obavijesti

News

Komentari 5

Već mjesec dana na tržištu nema cjepiva protiv zaraznih bolesti pasa, žale se veterinari

Već mjesec dana na tržištu nema cjepiva protiv zaraznih bolesti pasa, žale se veterinari

Iz njima nepoznatog razloga, nedostaje cjepivo protiv štenećaka, parvoviroze, zaraznog hepatitisa, leptospiroze. U veterinarskim veledrogerijama kažu da se nešto događa u proizvodnji, ne znaju što

VIDEO

Ne znamo ni mi što se događa, od proizvođača u inozemstvu samo dobijamo odgovor kako je defektura. Možemo samo nagađati, jer nikakvih informacija nemamo. Tko zna, možda zbog cjepiva za Covid na tržištu nedostaje bočica, ili nečeg drugog, što je potrebno u proizvodnji, mi takve informacije ne možemo dobiti, kažu nam u nekim veledrogerijama.

Dodaju da im cjepiva ne dolaze od četiri, pet proizvođača, što je vrlo neobično. Nedavno su dobili neke manje količine, koje su odmah distribuirali dalje, a veće su im pošiljke najavljene tek za kraj veljače. 

Iz Ministarstva poljoprivrede, nadležnog i za veterinu, odgovaraju samo kakva je situacija sa cjepivima protiv bjesnoće. Prema  njihovim saznanjima, kažu, na tržištu trenutno nema jedino cjepiva Rabikal.

- Ostala cjepiva za bjesnoću su dostupna, i navedeno ne utječe na obvezu provedbe mjere cijepljenja pasa protiv bjesnoće, dodaju.

Čekamo odgovor na pitanje što je sa cjepivima protiv zaraznih bolesti pasa, no ona su, kako se može čuti od upućenih, samo u nadležnosti dobavljača, ne i Ministarstva. Neki dobavljači kažu pak da njihovog cjepiva protiv zaraznih bolesti ima na tržištu, a zašto drugih nema, ne znaju.  

Iz Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) odgovaraju da trenutačno nema poremećaja u opskrbi tržišta cjepivima za ljude.

- Nismo zaprimili informacije koje bi upućivale na eventualni utjecaj povećane proizvodnje cjepiva protiv bolesti COVID-19 na zastoje u proizvodnji i distribuciji drugih cjepiva, napominje HALMED.

Komentirajući medijske napise da u nekim rodilištima nedostaje cjepiva protiv tuberkuloze, kažu kako je proteklih nekoliko godina općenito na europskoj i svjetskoj razini prisutan problem opskrbe tim cjepivom. U Hrvatskoj je odobreno jedno cjepivo protiv tuberkuloze, čiji je nositelj odobrenja za stavljanje lijeka u promet prijavio trajni prekid opskrbe prije nekoliko godina.

- Kako bi se osigurala opskrba tržišta, HALMED temeljem izjave Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo s iskazanom potrebom za ovim cjepivom daje suglasnost za izvanredni unos cjepiva protiv tuberkuloze iz drugih država članica EU-a. U skladu s navedenim, predmetno cjepivo trenutačno je stavljeno u promet temeljem suglasnosti HALMED-a za potrebe HZJZ-a, koja je zadnji put izdana u prosincu te u međuvremenu nije iskazana potreba za dodatnim količinama cjepiva.

Postupak izvanrednog unosa lijeka/cjepiva uobičajen je ne samo u Hrvatskoj, već i u drugim zemljama EU, kažu.  Sustav izvanrednog unošenja lijeka koji nema odobrenje za stavljanje na hrvatsko tržište osmišljen je i Zakonom o lijekovima propisan upravo kao mehanizam kojim se osigurava da pacijenti putem legalnog distribucijskog lanca dobiju lijek koji im je neophodan.

- Ovom prilikom dodatno bismo istaknuli da su svi izvanredno uneseni lijekovi proizvedeni u skladu s važećim europskim i međunarodnim propisima i smjernicama, odobreni su u zemlji iz koje se unose te su provjerene kakvoće, sigurnosti i djelotvornosti, zaključuje HALMED.

Što se veterinarskih cjepiva tiče, pse se u Hrvatskoj odnedavo više ne mora cijepiti protiv bjesnoće svake godine, nego prema uputama proizvođača cjepiva, a to je najčešće svake dvije do tri godine.

Dosad su tu obavezu vlasnici pasa imali svake godine, što je bio nepotreban trošak, ali i unos cjepiva u organizam životinje. A dok je cjepivo protiv bjesnoće obavezno, ono protiv drugih zaraznih bolesti nije. Riječ je samo o preporuci da se štene cijepi s oko dva mjeseca starosti, plus još dvije doze nakon toga, u razmaku od tri tjedna do mjesec dana. 
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.
Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!
S PRVOG KATA

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!

Policija iz Našica jutros oko 7 sati je pokušala realizirati dovedbeni nalog koji je Županijski sud u Osijeku raspisao za 47-godišnjakom kojeg je trebalo dovesti u Zatvor u Zagrebu