Obavijesti

News

Komentari 241

Nastavak pregovora HDZ-a i DP-a je u srijedu: 'Optimistični smo'

Nastavak pregovora HDZ-a i DP-a je u srijedu: 'Optimistični smo'

Prošlo je gotovo tri tjedna od parlamentarnih izbora, a Hrvatska još uvijek nema formiranu novu vlast. Ipak, čini se da smo tome sve bliže jer HDZ tvrdi da imaju dovoljno ruku, a rasplet svega očekuje se već danas...

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
REZIME PREGOVORA

VIDEO Završila još jedna rudna pregovora, Radić: Imamo obrise nove parlamentarne većine...

Imamo obrise parlamentarne većine, ali bit će gotovo kad bude gotovo. Optimistični smo - kazao je Mario Radić te dodao da se pregovori nastavljaju sutra.

VIŠE PROČITAJTE OVDJE

PREGOVORI U 16 SATI

Sastanak DP-a i HDZ-a zakazan je u 16 sati. Pregovarački tim DP-a, također, stiže u Banske dvore nakon manjinaca.

OTKRIVAMO POČETNE POZICIJE

Počinju pregovori: Plenković ne da Ninu i Davora iako DP hoće i kulturu. Evo što je još na stolu...

Iako svi pričaju o ministarstvima, prvo treba dogovoriti podjelu vlasti. Očekujemo 20 posto saborskih odbora, državnih tajnika i ministarstava i od toga nećemo odustati. Ako već to dogovorimo danas, bit će veliki pomak - rekao nam je sugovornik iz Domovinskog pokreta prije početka pregovora s HDZ-om o resorima.

24sata su uspjela doznati početne pozicije i što HDZ neće prepustiti, a što planira, te s čime i jedna i druga strana ulaze u pregovore oko nove vlade. DP očekuje da će dobiti barem tri ministarstva po principu 20 posto i 11 državnih tajnika, ali će ipak tražiti i nešto više ili će tražiti ključni utjecaj po ministarstvima. HDZ im je spreman dati tri ministarstva, 10 državnih tajnika i mjesto potpredsjednika Sabora.

VIŠE PROČITAJTE OVDJE.

14:30

Nakon sastanka predstavnika nacionalnih manjina i Andreja Plenkovića u Banskim dvorima, novinarima se obratio glasnogovornik Marko Milić, kao i Vladimir Bilek, zastupnik manjina.

- U vezi potpore novoj većini model potpore za koji su se oni odlučili s jedne strane omogućava formiranje većine na čelu s HDZ-om, potporu Plenkoviću za mandatara i političku stabilnost. S druge strane, omogućuje nastavak zaštite manjinskih prava i demokratskih standarda u društvu. Više o modelu za koji su se odlučili predstavnici manjina će reći Vladimir Bilek, rekao je Milić, nakon čega se obratio Bilek.

- Svi zastupnici su svjesni situacije u kojoj se RH nalazi, izbornih rezultata i kako su glasali građani. Svih nas osam zajedno ostajemo i dalje u klubu zastupnika. Dajemo potporu Andreju Plenkoviću, s time da jedan dio kluba zastupnika nacionalnih manjina će dati potise Plenkoviću kao mandataru buduće vlade RH. Nastavljamo suradnji zajedno i donijeli smo zaključke koje smo predstavili Plenkoviću. Oni su prihvaćeni...Što se tiče samih potpisa za mandatara, i SDSS je sudjelovao na današnjem sastanku i razgovoru kod Plenkovića. Njihovi zastupnici neće potpisati Plenkoviću za mandatara Vlade. Više nego dovoljno je potpisa za formiranje buduće većine.

DP ŽELI ČETIRI RESORA?

Demografija, energetika, poljoprivreda i kultura, četiri su resora za koja je DP ozbiljni zainteresiran preuzeti ih pod svoje okrilje u novoj Vladi RH, rekao je izvor iz DP-a za Jutarnji.

O tome će se tek sada početi ozbiljno pregovarati s HDZ-om, nakon što je postalo izvjesno da će se relativni pobjednik izbora odreći SDSS-a i ispuniti jedini preduvjet kojeg je pred njih postavio DP da bi uopće počeli pregovarati o programskim detaljima, odnosno podjeli resora, piše Jutarnji.

Komentari 241