Obavijesti

News

Komentari 122

Veganski kondomi: Siguran je seks, a neće patiti ni životinje

JEDINI S CERTIFIKATOM: U načelu, svaki kondom bi mogao biti veganski, ali se za zaobljeni oblik prezervativa koristi kazein koji se dobiva od mlijeka. U veganskima se to postiže korijenom čička

VIDEO

Australska tvrtka u tvornici u Maleziji proizvodi i pakira veganske kondome te jedina ima certifikat Vegan Society iz Engleske da u proizvodnji ne koriste proizvode i sastojke životinjskog podrijetla.

- Naša tvrtka Quarnero jedini je proizvođač organski certificirane kozmetike i kozmetike pogodne za vegane, za što imamo certifikat Vegan Society iz Engleske. Na dodjeli tog certifikata vidjeli smo i veganske kondome. Da bi se dobio zaobljeni oblik, u proizvodnji klasičnih kondoma koristi se kazein, koji je derivat mlijeka. Tvrtka Glyde za proizvodnju veganskih kondoma koristi korijen čička. Uz to, u proizvodnji koriste samo prirodne i veganske boje i okuse - rekao nam je Rešid Seferović, direktor tvrtke Quarnero koja uvozi veganske kondome.

U načelu, svaki kondom bi mogao biti veganski jer je napravljen od prirodnoga gumenog lateksa, tvari od mliječne tekućine skupljene sa stabala. No kako bi lateks bio gladak i fin, koristi se i kazein, objašnjavaju iz tvrtke Glyde i dodaju kako je njihov partner iz Malezije kazein zamijenio ekstraktom čička.

Na internetskoj stranici oslobodjenje-zivotinja.com navedeni su kao veganski i kondomi Pasante, Lifestyles SKYN, Durex Avanti Bare RealFeel..., uz ogradu da nemaju veganske certifikate pa postoji mogućnost da sadrže neke druge životinjske sastojke ili su uključeni u testiranje na životinjama. Veganskima bi se mogli nazvati i kondomi od umjetnih materijala (polyisoprene) koji ne sadrže kazein jer se u njihovoj proizvodnji ne koristi lateks.

Inače, najstarija ilustracija kondoma potječe iz Egipta otprije 3000 godina.

Rimljani su, navodno, izrađivali kondome od tkiva ratnika poraženih u bitkama, a najstariji kondomi pronađeni su među temeljima dvorca Dudley Castle pokraj Birminghama u Engleskoj. Bili su izrađeni od crijeva riba i životinja, a datiraju iz 1640. godine. U 18. stoljeću je kondome koristio Giovanni Giacomo Chevalier de Seingalt Casanova, avanturist i pisac, poznatiji kao ljubavnik.

Gumeni kondomi su se počeli masovno proizvoditi nakon što je Charles Goodyear 1844. godine patentirao vulkanizaciju gume. U to vrijeme su bili dostupni i kondomi od janjećih crijeva.
Naturalamb USA je danas jedini svjetski brend kondoma koji se proizvode od kože janjadi s Novog Zelanda. Ti kondomi ne smiju se prodavati u Europskoj uniji, tvrde u tvrtki Glyde.

Je li prehrana bez mesa zdrava za čiste mesoždere pse i mačke?

Veganska hrana za pse i mačke, ako je pravilno izbalansirana, može biti potpuni obrok. No pitanje je koliko je etički opravdano zbog vlastitih ideala hraniti pse, a poglavito mačke, koje su isključivo mesožderi, hranom kojoj je trebalo dodati mnoštvo esencijalnih tvari kako im bi bila prilagođena. Veterinari mogu hranu bez životinjskih bjelančevina propisati alergičnim životinjama, rekla je dr. Diana Brozić s Veterinarskog fakulteta.

Čišćenje bez sastojaka životinjskog podrijetla

I na nekim sredstvima za čišćenje piše da su za vegane.

- Pri proizvodnji koriste biljne materijale, a ne one životinjskog podrijetla ili njihovih nusprodukata te nisu testirani na životinjama, ni sastojci, a ni gotov proizvod - pojasnili su nam iz Biovege.

Sodasan za čišćenje kamenca ima limunsku kiselinu, pa može i u kuhalo vode.

Vegansko vino ne bistri se bjelanjkom

Vino Nobile di Montepulciano toskanske vinarije Villa Sant’Anna je vegansko vino. Na butelji piše Vegan i Qualità Vegetariana, što su talijanski certifikati za veganske i vegetarijanske proizvode. U nekim fazama proizvodnje vina koriste se ‘sredstva’ životinjskog podrijetla. Primjer je bistrenje vina bjelanjkom jajeta. Ovo vino, dakle, zajamčeno nije bistreno bjelanjkom. No odlično je. Veganski pedigre na kvalitetu vina ne utječe, a marketinški je vrlo dobar štos. Vino Nobile di Montepulciano (plemenito vino iz Montepulciana) radi se od sorte sangiovese.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 122
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa