Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
9 komentara

'Velebit 18': Hrvatska vojska održava najveću vojnu vježbu

Vježbu Velebit 18 - združena snaga, predstavio je i načelnik Glavnog stožera OS RH, general zbora Mirko Šundov, koji je naglasio da je novina vježba u cyber prostoru...

U Kninu održana vojna vježba hrvatske i britanske vojske
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
9 komentara

Vojna vježba Velebit 18 - združena snaga, predstavljena je u utorak u Ministarstvu obrane RH, a  kako je istaknuo potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, riječ je o glavnom obučnom događaju u ovoj godini i najvećoj vježbi svih sastavnica Oružanih snaga RH.

Vježba će se održati od 13. do 15. listopada, neprekidno 72 sata, na vojnim poligonima diljem Hrvatske, s glavnim ciljem provjere sposobnosti hrvatskih Oružanih snaga u obrani Republike Hrvatske.

Ministar obrane Damir Krstičević ocijenio je kako je riječ o najzahtjevnijoj vježbi Hrvatske vojske, u kojoj će sudjelovati oko 5500 vojnika zajedno s pričuvom.  Vojnu vježbu OS RH pratiti će i predstavnici partnerskih i savezničkih vojski, naglasio je.

Također provjerit će se i nova oprema i naoružanje koji su ušli u sastav hrvatskih Oružanih snaga, poput Panzer haubica Pzh 2000, borbeni helikopter HRZ-a Kiowa Warriors i drugi.

'Cilj nam je svake tri godine organizirati jednu takvu vježbu", istaknuo je ministar obrane Krstičević, dodavši kako će se i javnosti i poreznim obveznicima pokazati na što se troši njihov novac. Najavio da će na vježbi provjeriti i snaga u cyber prostoru (kibernetičkom prostoru), a testirati će se i novi radio uređaji domaće proizvodnje.

Vježbu Velebit 18 - združena snaga, predstavio je i načelnik Glavnog stožera OS RH, general zbora Mirko Šundov, koji je naglasio da je novina vježba u cyber prostoru. Ocijenio je kako je riječ o vrlo zahtjevnoj združenoj vježbi, kojom će se i provjeriti sustav spremnosti OS RH u skladu s NATO standardima.

Na predstavljanju vježbe u Ministarstvu obrane RH nazočili su i predsjednik saborskog Odbora za obranu Igor Dragovan te visoki vojni dužnosnici. 
 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message