Obavijesti

News

Komentari 48

Dvojicu Rusa optužili za napad na Skripala nervnim otrovom

Dvojicu Rusa optužili za napad na Skripala nervnim otrovom
4

Britanija je odmah optužila Rusiju za trovanje i identificirala je otrov kao novičok - smrtonosnu skupinu nervnih otrova koje je razvila sovjetska vojska '70-ih i '80-ih godina

VIDEO

Britanski tužitelji optužili su u srijedu dvojicu Rusa za zavjeru s ciljem ubojstva dvostrukog agenta Sergeja Skripala i njegove kćeri Julije vojnim nervnim otrovom u engleskom gradu Salisburyju u ožujku ove godine.

Tužitelji su rekli da imaju dovoljno dokaza da optuže dvojicu ruskih državljana za zavjeru s ciljem ubojstva.

Velika Britanija će tražiti izručenje ruskih državljana
Velika Britanija će tražiti izručenje ruskih državljana

Izdan je europski uhidbeni nalog za Aleksandra Petrova i Ruslana Boširova, izjavili su. Policija je objavila fotografije dvojice muškaraca.

"Nećemo tražiti od Rusije njihovo izručenje jer ruski ustav ne dopušta izručenje svojih građana", rekla je Sue Hemming iz britanskog tužiteljstva. 

Julija Skripal: 'Moj život se nakon napada skroz okrenuo'
Julija Skripal: 'Moj život se  nakon napada skroz okrenuo'

Skripal, bivši pukovnik ruske vojne obavještajne službe koji je izdao desetke agenata britanskoj vojnoj obavještajnoj službi MI6, i njegova kći Julija nađeni su bez svijesti na javnoj klupi u Salisburyju 4. ožujka.

Policija ima osumnjičenike za napad novičokom na Skripaljove
Policija ima osumnjičenike za napad novičokom na Skripaljove

Britanija je odmah optužila Rusiju za trovanje i identificirala je otrov kao novičok - smrtonosnu skupinu nervnih otrova koje je razvila sovjetska vojska '70-ih i '80-ih godina. Rusija je opetovano zanijekala bilo kakvu umiješanost u taj napad.

Neil Basu, šef britanske protuterorističke službe, rekao je da dvojica osumnjičenih, u dobi od oko 40 godina, putuju pod lažnim imenima, ali da imaju originalne ruske putovnice. 

Kao i Skripalovi: Engleski par izložen istim nervnim otrovom
Kao i Skripalovi: Engleski par izložen istim nervnim otrovom

Po njegovim riječima, tragovi kontaminacije novičokom otkriveni su u hotelskoj sobi u Londonu u kojoj su odsjeli. Izjavio je da su ti muškarci doputovali u Britaniju 2. ožujka i napustili zemlju dva dana kasnije, 4. ožujka.

Bolnica: Skripal se oporavlja, više nije u životnoj opasnosti

"Provedene su analize u sobi gdje su osumnjičeni odsjeli. Dva brisa pokazala su kontaminaciju novičikom", rekao je Basu.

Britanska premijerka Theresa May dat će tijekom poslijepodneva izjavu u parlamentu povodom razvoja događaja u slučaju Salisbury, objavila je oporbena Laburistička stranka na Twitteru. 

Moskva upozorava na manipuliranje informacijama u aferi Skripal

Rusija je u srijedu upozorila na manipuliranje informacijama, nakon što je britanska policija objavila da u sklopu afere Skipal pokreće uhidbene naloge protiv dvojice ruskih državljana, za koje Moskva navodi da joj nisu poznati.

"Ponovo pozivamo Britance da prestanu javno optuživati i manipulirati informacijama", rekla je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova, prenosi državna novinska agencija TASS.

"Imena i fotografije objavljene u medijima nam ništa ne govore", rekla je i pozvala London na suradnju s Rusijom u istrazi o trovanju oca i kćeri Skripal.

Britanska policija je objavila u srijedu da je izdala uhidbene naloge za dvojicu ruskih državljana, osumnjičenih da su povezani s trovanjem novičokom 4. ožujka u Salisburyju bivšeg ruskog dvostrukog agencija Sergeja Skripala i njegove kćeri Julije. 

"Dvojica muškaraca, Aleksander Petrov i Ruslan Boširov su možda putovali pod lažnim imenima", rekao je šef antiterorističke policije Neil Basu.

Britansko tužiteljstvo je izdalo tri optužnice protiv dvojice Rusa: konspiraciju s ciljem ubojstva, pokušaj ubojstva Skripala i jednog britanskog policajca koji je otrovan nakon što im je pružio pomoć u Salisburyju, i korištenje i posjedovanje novičoka, moćnog nervnog otrova.

London optužuje Moskvu da je odgovorna za trovanje Sergeja Skripala i njegove kćeri. Rusija neprestano niječe upletenost i navodi da se radi o provokaciji.

Ta afera je pokrenula tešku diplomatsku krizu između Moskve i Zapada, val međusobnih protjerivanja diplomata te uvođenje novih sankcija Rusiji.

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 48
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.