Obavijesti

News

Komentari 15

Britanski parlamentarci glasali su protiv Brexita bez dogovora

Britanski parlamentarci glasali su protiv Brexita bez dogovora
1

PREKRETNICA: U utorak je britanski parlament ponovno odbacio sporazum o izlasku iz EU. Izlazak bez sporazuma mogao bi stvoriti probleme i Hrvatima

VIDEO

Britanski parlamentarci glasali su protiv Brexita bez sporazuma. 312 zastupnika glasalo je protiv, a 308 za. Britanski zastupnici glasali su protiv prijedloga da njihova zemlja za dva tjedna napusti EU bez sporazuma o razdruživanju, dan nakon što je parlament po drugi put velikom većinom odbio ponuđeni sporazum britanske premijerke i Bruxellesa.

Ništa još u Velikoj Britaniji nije riješeno. Odbacili su sporazum, a treba vidjeti kako će glasati o prijedlogu izlaska iz EU bez sporazuma, rekao nam je ranije danas politolog s Fakulteta političkih znanosti Dejan Jović.

Velika Britanija je razjedinjena, niti sami ne znaju što žele, a još manje znaju što će biti nakon izlaska iz Europske unije. U utorak je britanski parlament ponovno odbacio sporazum o izlasku iz EU premijerke Therese May, a sudbonosni 29. ožujka, kad je krajnji rok za donošenje odluka, sve je bliži. Parlament na dnevnom redu ima raspravu i glasovanje o izlasku iz EU bez sporazuma, ali do zaključenja ovoga broja glasovanje nije završeno. To glasovanje za Veliku Britaniju može značiti dvije stvari, objašnjava Jović.

V. Britaniji nude "jednostrani izlazak" iz carinske unije
V. Britaniji nude "jednostrani izlazak" iz carinske unije

29. ožujka je krajnji rok

- Ako prihvate taj prijedlog, onda je priča završena i 29. ožujka napuštaju EU bez ikakvog sporazuma. Ako odbiju taj prijedlog, onda će glasovati o novom, prema kojemu bi od EU tražili još malo vremena za dogovor - ističe Jović. Međutim, i ako zatraže još malo vremena od EU, neće to biti spas za Veliku Britaniju jer, kaže Jović, to moraju prihvatiti sve zemlje članice.

Mogu tražiti još vremena

- Oni zapravo od EU mogu dobiti kraći ili dulji period za još malo dogovora. Kraći period bi bio negdje do europskih izbora i taj bi prijedlog EU možda i prihvatila, ali treba istaknuti da takav prijedlog mora prihvatiti jednoglasno. Za njega se zalažu jer bi bilo apsurdno da se održavaju europski izbori, da se na njima natječu Britanci, a ta zemlja se priprema za izlazak iz EU. Međutim, i to neće biti rješenje jer se opet mogu dogoditi dvije stvari. Britanski parlament može odbaciti taj prijedlog o traženju još malo vremena ili EU može odbaciti njihovu molbu. U oba slučaja, Velika Britanija izlazi iz EU bez sporazuma. Jedino rješenje za Veliku Britaniju i izlazak sa sporazumom je da im EU da malo vremena - objašnjava Jović. Cijela situacija je iznimno komplicirana i jednoj i drugoj strani jer se ne zna što će biti. Ako izađu bez sporazuma, to je problem za Veliku Britaniju, jer to znači da nemaju nikakve ekonomske i trgovinske dogovore s EU.

Britanski parlament ponovno glasa o sporazumu o Brexitu
Britanski parlament ponovno glasa o sporazumu o Brexitu

- Praktički će SAD biti u boljoj poziciji od njih jer s EU ima dogovore, a Velika Britanija ih bez sporazuma neće imati. Oni neće biti ni u situaciji u kakvoj su Norveška i Švicarska koje nisu dio EU, ali imaju određene dogovore s EU. Ako Velika Britanija izađe sa sporazumom iz EU, onda će imati jedan tranzicijski period u kojemu bi mogli s EU dogovoriti određene trgovinske uvjete. Zapravo bi se takvim izlaskom malo toga promijenilo - dodaje Jović. Velika Britanija je tako u sljedećih nekoliko dana na prekretnici.

'Mogao bih zatvoriti tvrtke'

May uoči glasovanja o Brexitu: Sastanak je bio dovoljno dobar
May uoči glasovanja o Brexitu: Sastanak je bio dovoljno dobar

Neizvjesnost u zemlji je velika jer mnogi državljani EU ne znaju svoju sudbinu ako Velika Britanija izađe iz EU bez sporazuma. Hrvatski poduzetnik Hrvoje Prpić, koji ima pet tvrtki u Londonu, kaže kako bi izlazak bez sporazuma značio kraj aktivnosti hrvatskih poduzetnika u toj zemlji.

- Situacija nije nimalo ugodna. Neki poslovni sektori djeluju bez problema, dok posao s nekretninama trpi. Neizvjesnost je velika i planiranje poslovne budućnosti je jako teško. Ako bude izlaska bez sporazuma, to komplicira stvari. To će definitivno značiti i trenutačni prekid rada većine mojih tvrtki u Londonu te seljenje u neku drugu državu. Vjerojatno bi u tom slučaju i puno Hrvata koji tamo žive i rade potražilo nove domove - kaže Prpić te dodaje kako se još nada da ipak neće biti izlaska. A za to je potrebno samo malo.

- Britanija samo mora povući svoje pismo kojim su aktivirali članak 50. i Brexita nema - objašnjava politolog Jović.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku
NEVRIJEME U SLAVONIJI

VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku

Hrvoje Mužević nedavno je preživio moždani udar, skinuo više od 50 kila, a njegova doga Darko prošlog tjedna osvajao je titule na Svjetskoj izložbu pasa

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje
Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb