News

Komentari 51

Velika čistka u Turskoj: Uhitili ustavnog suca i zapovjednika

Velika čistka u Turskoj: Uhitili ustavnog suca i zapovjednika

Nešto ranije su sudske vlasti najavile da će 2745 sudaca u cijeloj zemlji biti maknuto s funkcija nakon neuspjelog pokušaja državnog udara. Vlada je najavila uhićenje blizu 3000 vojnika

Turske vlasti uhitile su u subotu sudca Ustavnog suda kao i zapovjednika druge armije što su najviši pravosudni i vojni dužnosnik uhićeni nakon neuspjelog puča, objavile su agencije.

Alparslan Altan, jedan od 17 sudaca Ustavnog suda, nalazi se u pritvoru iz još nepreciziranih razloga, javlja France Presse prenoseći televiziju NTV.

Nešto ranije su sudske vlasti najavile da će 2745 sudaca u cijeloj zemlji biti maknuto s funkcija nakon neuspjelog pokušaja državnog udara.

General Adem Huduti je najviši časnik koji je uhićen nakon pokušaja vojnog udara, javlja Reuters.

Vlada je najavila uhićenje blizu 3000 vojnika, što će izazvati veliku čistku u turskoj vojsci.

Turska vlada je u subotu objavila da nije uspio pokušaj puča u kojem je 265 osoba ubijeno, ali i dalje traju napetosti o čemu svjedoči poziv predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana na nastavak mobilizacije njegovih simpatizera.

Erdogan pozvao SAD da izruče klerika Gulena

Erdogan je pozvao Sjedinjene Države da izruče klerika u egzilu Gulena, za kojeg drži da je odgovoran za neuspjeli puč izveden u noći na subotu.

"Sjedinjene Države, vi morate izručiti tu osobu", rekao je turski predsjednik pred više tisuća pristaša o zakletom neprijatelju muslimanskom kleriku Fethullahu Gulenu koji živi u Pennsylvaniji i koji je opovrgnuo upletenost u pokušaj državnog udara.

 "Postoji igra s vojskom, koja je povezana s vanjskim snagama", inzistirao je Erdogan.

Čim je tijekom noći stigao u zračnu luku Istanbula kako bi preuzeo kontrolu nad zemljom, turski predsjednik je optužio imama i njegov pokret da stoje iza udara kojim je trebao biti svrgnut.

Klerik je najoštrije osudio pokušaj državnog udara.

Najčitaniji članci