Obavijesti

News

Komentari 0

Velika djela male udruge: Znanstvenici s Ruđera držali radionice, izviđači čistili obalu

Velika djela male udruge: Znanstvenici s Ruđera držali radionice, izviđači čistili obalu

Udruga Žaruljica je najprije angažirala izviđače zadarske udruge Zarus koji su očistili uvalu Zarljan u Zapuntelu na otoku Molatu, a sad su i zagrebački izviđači stigli i čistili drugu uvalu. Akcijama tu nije kraj!

VIDEO

Dok se jadranski otoci guše u plastici i smeću koje more nanosi na obale iz Albanije, Grčke, ali i iz hrvatskih gradova, država i lokalne samouprave ne uspijevaju poduzeti ozbiljne i velike projekte koji bi se suočili s tim problemom. Zato to čine entuzijasti i male udruge, a jedna od njih je udruga koja u svom programu ima promicanje razvoja dječjih potencijala i izvaninstitucionalnog obrazovanja, a zove se Žaruljica.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

znanstvenici s ruđera VIDEO

Još prošle godine ta je udruga oživjela praznu zgradu škole u Zapuntelu, na otoku Molatu, prilagodivši je za boravak izviđača i razne kreativne radionice. U staru zgradu stigle su donacije kreveta, madraca, knjige i police, pa su preko ljeta ondje zaživjele likovne i dramske aktivnosti za djecu, ali i prve ekološke akcije. 

VIDI GALERIJU:

12

S novim projektima udruga je u Zapuntelu krenula i prije kalendarskog ljeta, najprije je Žaruljica angažirala izviđače zadarske udruge Zarus koji su u potpunosti od plastike i smeća očistili zapuntelsku uvalu Zarljan. Tu je akciju financijski podržala Turistička zajednica grada Zadra, pa je i ta predivna tirkizna uvala s koje se vide i vrhovi Velebita, opet zasjala u punom sjaju. Zadarski izviđači, njih desetak, taj su vikend proveli na otoku Molatu i uz hvalevrijednu eko akciju super se i zabavili.  
Idući je projekt pod nazivom „Zašto je važno čuvati naše more čistim?“ ponovno doveo na otok stare znance, zagrebačke izviđače, istraživače Odreda izviđača Sljeme, u potpunosti oduševljene prošlogodišnjim posjetom Molatu. Ovaj put im se i pridružila i ekipa znanstvenika s Instituta Ruđer Bošković koja je održala tematska predavanja i radionice popraćene praktičnim radom, sve vezano za očuvanje okoliša otoka. Izviđači su na Molatu poslušali edukativna predavanja o klimatskim promjenama. 

Izviđači iz Zagreba očistili su od smeća uvalu Vodena trata, skupljena količina plastike je bila doista golema, pa se u sve uključila i lokalna zajednica te zadarska Čistoća. Otpad je morao biti prevezen morem do zapuntelske luke, a zatim do odgovarajućih kontejnera. U Zapuntelu udruga Žaruljica nastavlja s aktivnostima i u ljetnim mjesecima, a početkom srpnja ondje stiže i i jedinstveni projekt RokOtok. Ta plemenita i humanitarna akcija nastala je u spomen na Roka, dječaka koji je sa svojim ocem isplanirao upoznati i obići sve hrvatske nastanjene otoke, ali je avantura tragično prekinuta u njegovoj dvanaestoj godini. Rokov otac Domagoj Jakopović, poznatiji kao Ribafish, odlučio je nastaviti avanturu i u nju uključiti drugu djecu i roditelje kako bi zajedno ostvarili njihov nikad završen životni projekt, a 5. srpnja u 18 sati, Ribafish dolazi i na otok Molat.

Zanimljivo je kako je udruga Žaruljica uz vrlo mala sredstva i simboličnu pomoć grada Zadra te Zadarske županije uspjela oživjeti prostore napuštene i zaboravljene škole u Zapuntelu. Njihov bi projekt, uz takvu podršku lokalne zajednice, svakako mogao postati ogledni primjer za oživljavanje mnogih sličnih objekata na našim otocima.

S druge strane, na Molatu, u istoimenom mjestu, postoji mnogo veći, ali devastirani objekt bivše JNA, atraktivna nekretnina u borovoj šumi koja je već tri desetljeća zapuštena i napuštena, a za čije će oživljavanje i obnovu biti potrošeno više od 34 milijuna kuna.  Zgradu je Ministarstvo državne imovine dodijelilo Sveučilištu u Zadru, koje planira pokrenuti program Arhipelogos te ondje smjestiti odjele za arheologiju i ekologiju, pomorski odjel pa i sveučilišne centre za istraživanje krša i mora. Financijska sredstva namijenjena izradi tehničke dokumentacije za obnovu i dogradnju nekadašnje vojarne u uvali Lučina dodijelili su Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Grad Zadar te je upravo u tijeku postupak ishođenja građevinske dozvole.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Horor u Belgiji! Curu (14) dečko namamio u šumu. Silovali je i mučili, uhitili su 10-ero djece
ODVJETNIKU MUČNO

Horor u Belgiji! Curu (14) dečko namamio u šumu. Silovali je i mučili, uhitili su 10-ero djece

'Ovo nikad nisam doživio u svojoj karijeri', rekao je šokirani odvjetnik osumnjičenog. Pretpostavlja se da je djevojka provela dva dana u šumi i ondje ju je najmanje dva puta silovala, mučila i zlostavljala skupina djece

Doznajemo: Domovinski pokret izbacit će Jurčevića iz stranke!
SVE ZBOG POTPISA

Doznajemo: Domovinski pokret izbacit će Jurčevića iz stranke!

Jurčević se usprotivio  koalicijskom sporazumu s HDZ-om i bio je nezadovoljan što nisu dobili Ministarstvo kulture. Predsjedništvo bi trebalo predložiti tu sankciju Časnom sudu stranke koje će donijeti zadnju odluku
Plaćali bi brak, uvozili Hrvate iz Južne Amerike, homoseksualci ne bi mogli udomljavati djecu
DEMOGRAFSKA POLITIKA DP-A

Plaćali bi brak, uvozili Hrvate iz Južne Amerike, homoseksualci ne bi mogli udomljavati djecu

Obećaju povratnicima da neće morati plaćati porez barem 10 godina. Inzistiraju da se u vrtićima, školama, odvoje muške i ženske svlačionice i slične prostorije. Gay parovima žele zabraniti posvajanje djece