Obavijesti

News

Komentari 21

Velika kripto kriza u Hrvatskoj: Direktor firme investitorima izgubio oko 70 milijuna eura?

Velika kripto kriza u Hrvatskoj: Direktor firme investitorima izgubio oko 70 milijuna eura?

Tvrtka je ugasila svoj službeni Discord kanal te na taj način izazvala sumnju kod svojih investitora koji su se onda okupili na WhatsAppu i novom računu na Discord serveru

VIDEO

Riječka tvrtka za trgovanje kriptovalutama BitLucky upala je u probleme, a procjenjuje se da su oštećene stotine ljudi. Tvrtka posluje od 2017. godine, a njihova navodna dosadašnja praksa bila je da tvrtka investira samo 20% iznosa dok je ostatak čuvala na hot i cold walletima, piše portal kriptovijesti.net.

Tvrtka je ugasila svoj službeni Discord kanal te na taj način izazvala sumnju kod svojih investitora koji su se onda okupili na WhatsAppu i novom računu na Discord serveru, gdje iznose svoje strahove da je njihov novac nestao. Direktor tvrtke Luka Burazer, pišu kriptovijesti, slovi za jednog od najboljih analitičara na kripto sceni.

Argentinci i Turci iscrpljeni zbog inflacije navalili na kriptovalute
Argentinci i Turci iscrpljeni zbog inflacije navalili na kriptovalute

Od investitora se neslužbeno doznaje da je direktor navodno ulagačima poslao i kratki e-mail u kojem u kratkoj i hladnoj poruci navodi da je 'nizom loših trejdova i odluka nažalost doveo stanje firme u kriznu situaciju'.

Prpić: 'Ako vidite da je zarada neuobičajena, mora vam biti sumnjivo' 

Ulagačima je navodno više puta potvrdio da je njihov novac zaštićen te da u trgovinu kriptovalutama nikada ne ide s kompletnim iznosom. Ulagači pak svoje gubitke procjenjuju na 70 milijuna eura.

Domaći investitor i kripto-entuzijast Hrvoje Prpić rekao je za 24sata da u pitanju investicijska prijevara, tzv. Ponzijeva shema.

- Upoznao sam Burazera na raznim kripto-konferencijama još prije nekoliko godina. Tamo se predstavljao trgovac koji 'trejda' svakodnevno i koji zna svoj posao.

Trojica muškarca varala su s kriptovalutama: Oštetili servis za poslovanje za 94.000 eura
Trojica muškarca varala su s kriptovalutama: Oštetili servis za poslovanje za 94.000 eura

Otkrio je i da postoji način da ulagači izbjegnu Ponzijevu shemu.

- Čim vidite da je zarada neuobičajena, da je veća od nekih 5-6% godišnje, mora vam postati sumnjivo.

Udruga za blockchain i kriptovalute: 'Budite oprezni' 

Povodom cijele situacije oglasila se Udruga za blockchain i kriptovalute.

Prije svega izražavamo žaljenje zbog svakog slučaja povezanog s kriptovalutama u kojem je netko oštećen te, kao svaki put dosad - oštećene potičemo da se obrate institucijama i pomognu u što bržem razrješavanju ovog slučaja.

'Kralja kriptovaluta' uhitili u Crnoj Gori: Stoji iza 40 milrd. dolara teškog kolapsa valuta
'Kralja kriptovaluta' uhitili u Crnoj Gori: Stoji iza 40 milrd.  dolara teškog kolapsa valuta

S obzirom na to da predmetno trgovačko društvo nije član Udruge za blockchain i kriptovalute, nažalost u ovom trenutku ne raspolažemo saznanjima povrh onih koji su objavljeni u medijima. Također, ukazujemo na lako provjerljivu činjenicu da direktor ove tvrtke, unatoč nekim navodima u medijima, nije bio istaknuti član hrvatske kripto-zajednice i nije dobivao prostor na okruglim stolovima i konferencijama u organizaciji UBIK-a ili drugdje u Hrvatskoj. Članovi upravnog odbora UBIK-a potrudili su se provjeriti i druge tvrdnje iznesene u medijskim napisima o ovom slučaju, ali do zaključenja ovog priopćenja nismo uspjeli prikupiti više od spekulacija. Kada budemo raspolagali kredibilnim informacijama o ovom slučaju, podijelit ćemo ih sa zainteresiranom javnosti.

Ističemo kako UBIK već godinama ulaže značajan trud u edukaciju svojih članova, pogotovo oko financijske i kripto-pismenosti. Prema prvim provjerama među našim članstvom nasreću nema oštećenih, no svejedno sve članove UBIK-a ovim putem podsjećamo na njihovo pravo da nam se u ovoj i sličnim situacijama obrate za pomoć, kako bismo ih savjetovali o mogućim daljnjim koracima.

Uhićeni južnokorejski 'kralj kriptovaluta' mjesecima je luksuzno živio u Beogradu
Uhićeni južnokorejski 'kralj kriptovaluta' mjesecima je luksuzno živio u Beogradu

Naša je udruga od samog osnivanja jasno komunicirala potrebu reguliranja ove kompleksne tehnologije, zbog čega je posebne napore ulagala u dijalog s regulatorima i drugim relevantnim državnim tijelima. Jednako kao i oni, i Udruga za blockchain i kriptovalute je u više navrata upozoravala na rizike trgovanja kriptovalutama. Podsjećamo na UBIK-ovo priopćenje od 13. kolovoza 2020. godine koje završava sljedećim odlomkom: “Ovo priopćenje pišemo da upozorimo na rizike ulaganja u neprovjerene, netestirane i neregulirane financijske proizvode iza kojih stoji nepoznati tim ljudi. Već je ulaganje u etablirane kriptovalute riskantno i treba biti poduzeto vodeći se krilaticom da se ulaže samo ono što ste spremni izgubiti. Ne zaboravite da su financijski derivati na strogo reguliranom tržištu uspjeli dovesti do najveće recesije u povijesti. A ovdje su u pitanju financijski derivati na nereguliranom tržištu.”

Još jednom izražavamo žaljenje zbog nastale štete, pozivamo investitore na maksimalan oprez pri ulaganju u visokorizične proizvode kao što su kriptovalute te upozoravamo na opasnost od slanja svojih sredstava nepoznatim ljudima na upravljanje, a oštećene potičemo da se obrate institucijama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...
TUŽNA OBLJETNICA

Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...

Tukli su me, odvodili na neko stajsko đubre da me zakolju, stavljali mi nož pod vrat pa opet tukli. Gubio sam svijest više puta a onda se probudio ostavljen u nekom dvorištu, ispričao je svojedobno Ivan Komšić...