Obavijesti

News

Komentari 69

Velika srca: 20 obitelji ugostilo je izbjeglice na božićnom ručku

Velika srca: 20 obitelji ugostilo je izbjeglice na božićnom ručku
1

Ostavio sam iza sebe svoj braću, roditelje i prijatelje, ostavio sam svoj život. Danas se nakon dugo vremena nisam osjećao kao stranac, rekao je Sameer iz Afganistana

VIDEO

Dvadeset hrvatskih obitelji otvorile su na Božić svoj dom te ugostile na božićnom ručku 50-ak izbjeglica u sklopu kampanje "Božićni ručak s izbjeglicom" Isusovačke službe za izbjeglice, čiji je cilj bio potaknuti na susret i komunikaciju između lokalne zajednice i osoba koje su dobile azil ili traže azil u Hrvatskoj.

Kampanja "Božićni ručak s izbjeglicom" predstavljena je 2. prosinca s pozivom hrvatskom društvu da otvori vrata svoga doma osobama koje su u Hrvatsku došle u potrazi za sigurnošću i zaštitom, podsjeća Isusovačka služba za izbjeglice u priopćenju.

Ravnatelj Isusovačke službe za izbjeglice Tvrtko Barun naglasio je kako su svakodnevno pristizali pozivi hrvatskih obitelji koje su se željele uključiti, a prošli tjedan organiziran je i grupni susret kako bi se obitelji i njihovi gosti upoznali.

"Ova inicijativa bila je poziv na konkretno djelovanje - otvoriti vrata izbjeglici, pustiti stranca u svoj dom kojeg smo stvorili i koji dijelimo s ljudima koje volimo. To je čin gostoprimstva. Bez zadrške, bez traženja nečega zauzvrat. U povjerenju protiv straha. Tako se postupa, kad se postupa srcem", poručio je Barun.

Pozvao je sve na nastavak gradnje društva dobrodošlice, društva koje će biti otvoreno za sve koji su primorani bježati od progona i rata.

Sameer iz Afganistana koji trenutačno boravi u Prihvatilištu za tražitelja međunarodne zaštite u zagrebačkim Dugavama, rekao je kako su on i njegov brat našli nove prijatelje u obitelji koja ih je pozvala na božićni ručak.

“Kada smo odlazio iz Afganistana, ostavio sam iza sebe svoj braću, roditelje i prijatelje, ostavio sam svoj život. Nisam ni mislio da ću ga ovdje ponovno pronaći. Danas se nakon dugo vremena nisam osjećao kao stranac", naglasio je Sameer.

Inicijativa "Božićni ručak s izbjeglicama" dio je projekta "Assistance to Beneficiaries of International Protection and People in Detention Center Ježevo" koji je financiran od UNHCR-a, UN-ove agencije za izbjeglice.

Foto: RTL

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 69
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.