Obavijesti

News

Komentari 46

Velika tragedija u Daruvaru: Avionom su se zabili u brdo

Velika tragedija u Daruvaru: Avionom su se zabili u brdo
7

Vladimir (58) i Tomislav (27) krenuli su u subotu navečer na rutinski let. Ubrzo su počeli gubiti na visini, avion je padao velikom brzinom. Udarili su u brdo i poginuli

VIDEO

Letjeli su na visini od 100 do 150 metara. U jednom trenutku napravili su zaokret, zašli iza brda, ali su ubrzo počeli gubiti visinu i nekontrolirano krenuli padati velikom brzinom. Udarili su u brdo udaljeno 300 metara od piste. Nakon pada avion se zapalio i mogao se vidjeti gusti crni dim, opisala nam je obitelj poginulog Tomislava Bublića (27) iz Daruvara. 

24sata

Mladić je stradao u subotu predvečer za vrijeme rutinskog leta s kolegom Vladimirom Vojtom (58). U njegovoj obitelji ne mogu vjerovati da Tomislav više nije s njima. 

Nakon pada njihov avion Apollo Fox se zapalio, a oni su poginuli na mjestu. Kolege iz aero kluba Ždral do mjesta pada stigli su za nekoliko minuta, ali za njih je bilo prekasno. Pozvali su Hitnu, vatrogasce i policiju koja je odmah ogradila mjesto pada. 

''Cijela obitelj je zaluđena letenjem''

- Vojta je upravljao jer moj sin nije imao položen letački ispit. Cijela obitelj je zaluđena letenjem, a i ja sam u mladosti volio visine. Tomislav je obožavao paraglajding i avione, a član kluba bio je desetak godina. Iza njega su ostali supruga, kćer Mia (5) i sin Noa (1,5) - rekao nam je Tomislavov otac Ivan. 

Dodao je kako sumnja da im je u letu otkazao motor te kako Vojta i Tomislav nisu često letjeli zajedno. U subotu su, rekao nam je, s članovima kluba cijeli dan imali radnu akciju te su uređivali 600 metara dugačku pistu i prostor oko nje. 

- Vojta je bio blagajnik i upravitelj aerodroma dok je Tomo bio predsjednik - potvrdili su kratko članovi kluba. 

Vladimir Vojta bio je iskusan i strastven letač

U obitelji poginulog Vladimira Vojte također vlada šok i nevjerica. 

- Otac je bio strastveni letač. Svakog dana je odlazio na aerodrom i letio. Tog su dana već imali nekoliko letova i išli su napraviti još jedan krug - kaže nam Vojtin sin Damir (39). 

24sata

Da mu je otac poginuo saznao je dok je s obitelji bio na moru te se već u subotu navečer vratio u Daruvar, a iz Novog Sada stigla je i njegova Vojtina kćer. Policija im zasad ne želi, tvrdi, otkriti nikakve detalje oko nesreće, a majka mu je cijelo vrijeme na tabletama za smirenje. Iako ga više nema, nada se kako će se Vladimir vratiti kući. 

- Tata je imao više od 1500 sati leta motornim zmajem i 500 sati leta avionom. Moj sin (16) je zbog njega zavolio letenje i počeo se pripremati za polaganje ispita. Bio je nepobjediv i prvak Hrvatske u akrobatskim letovima i preciznom slijetanju -nastavlja sin Damir. 

Aero klub: ''Mirno nebo na putu za vječnost''

Više od 40 članova daruvarskog aero kluba od poginulih kolega oprostili su se komemorativnom fotografijom i porukom „Mirno nebo na putu za vječnost“ na stranicama kluba. Inače, Vladimir Vojta ranije je već preživio pad Apolla Fox. S njime je 2008. godine doživio nesreću u kojoj je s prijateljem pao na obiteljsku kuću u Nedelišću kod Čakovca. Tad je zaradio prijelome, ali se oporavio i nastavio s letenjem. 

- Kad smo mu tad došli u bolnicu on je u gipsu vikao kako jedva čeka poletjeti. Bio je nestrpljiv i veselio se novim osvajanjima nebeskih visina - izjavio nam je Damir Vojta. 

Vojta je 2008. preživio pad aviona na kombi i kuću u Nedelišću

Kobnog 24. veljače 2008. preletjeli su hangar i preko kontrolnog radija dobili dozvolu za slijetanje. Napravili su desni zaokret, a potom se srušili na kuću i kombi u Nedelišću. Pilotirao je Vladimir Vojta (50), a s njim je u malom sportskom avionu bio prijatelj Milorad Zailac (50). Obojica su se teško ozlijedili.

24sata

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 46
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...