Obavijesti

News

Komentari 221

Uspjeli ugasiti požar rafinerije, šest vatrogasaca ozlijeđeno

Uspjeli ugasiti požar rafinerije, šest vatrogasaca ozlijeđeno
142

Vatrogasci su se dva i pol sata borili s požarom koji je prerastao u ozbiljnu katastrofu kakva nije viđena od Domovinskog rata. Stanovnici Siska su ogorčeni...

VIDEO

Požar je u ponedjeljak u 10.30 sati buknuo u sisačkoj rafineriji. Više od 120 vatrogasca dva i pol sata borilo se sa vatrenom stihijom. Potpuno su ga ugasili tek oko 15 sati.  Iz policije su izvjestili kako je prilikom gašenje ozlijeđeno šestero vatrogasaca. Petorica su zadobila lakše ozlijede zbog udisanja dima, dok je jedan od njih teže ozlijeđen, no van životne opasnosti.

Odjeknulo je desetak eksplozija

Stanovnici okolnih naselja kažu da takav požar nisu vidjeli još od Domovinskog rata. Čitatelji 24sata javljali su kako čuju eksplozije, kojih je bilo desetak. Stup dima od 200 metara nadvio se nad pogonima Inine rafinerije, a bio je vidljiv iz cijelog Siska i okolice pa čak Karlovca i Zagreba. Plamen je bio visok 20 metara. Vatrogasci su odmah počeli gasiti požar i pozvali su upomoć vatrogasce iz Siska i Zagreba. Na kraju akcije bilo ih je stotinjak. 

Evakuirali su stanovnike neposredno uz rafineriju dok su oni 300, 400 metara dalje ostali u kućama. Evakuiran je i dječju vrtić u naselju Caprag. Oko 13 sati uspjeli su lokalizirati požar i više se ne širi. Čitatelji također javljaju da se stanje stabiliziralo.

Inspekcija: Onečišćujuće tvari su u granicama normale

Inspekcija zaštite okoliša priopćila je da mjerna postaja za mjerenje kakvoće zraka Sisak-2 Galdovo u blizini rafinerije radi i prema podacima sve mjerene vrijednosti onečišćujućih tvari su u dopuštenim vrijednostima, te nema potrebe s tog stanovišta poduzimati posebne mjere. Druga mjerna postaja je na popravku, a treća u centru Siska nije zabilježila prekoračenja dopuštenih vrijednosti.  

Vatrogasci su htjeli angažirati air tractore iz Zadra i dva helikoptera iz Zagreba, no kako doznajemo, nije bilo potrebe za njima. 

'Policija išla od kuće do kuće i vikala: Evakuacija'

Mještani su ispričali kako su se prepali te kako je bilo vrlo neugodno čuti eksplozije. Kažu i kako su policajci došli do kuća najbližih rafineriji i kako su išli od vrata do vrata i vikali 'evakuacija'. Rekli su im i da izađu iz kuća i odu do glavne ceste na sigurno. 

Lovrić: Istraga će pokazati što je bilo

Bitno je da se uspjela zaustaviti katastrofa. Čula sam se s čelnim ljudima iz Ine. Istraga će pokazati što je bilo. Evakuirali su dio radnika iz rafinerije i ljude koji žive u blizini. Gorila je nafta pa vjerojatno neće biti ekološkog incidenta. Najvažnije je da su građani na sigurnom, rekla je županica Marina Lovrić. 

Damir Trut ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje rekao je kako su u prvom trenutku digli sve snage na noge. U pripremi su imali tri air tractora i tri helikoptera, ali nije bilo potrebe da polete. 

- Interveniralo je oko 120 vatrogasaca sa 60-tak vozila. Čuo se i s premijerkom Jadrankom Kosor koja je rekla da joj kažemo ako trebamo bilo kakvu pomoć - rekao je Trut. 

Mijo Brlečić, županijski zapovjednik vatrogasaca, kaže kako su im građani prvo dojavili da gori kuća.

- U prvom trenutku je bila malo panika, tražili smo i da u pripremi bude kanader. Digli smo postrojbe iz Zagreba, Velike Gorice, Ivanić-Grada, Čazme. Uz nadljudske napore požar smo stavili pod kontrolu - rekao je Brlečić. 

- Sve je pod kontrolom. Vatra je ugašena kod postrojenja KP6 - rekao je Željko Prpić, pročelnik ureda za zaštitu i spašavanje Sisak. 

- Sve vatrogasne postrojbe i DVD-ovi iz županije Sisačko-moslovačke došli su pomoći gasiti požar. Od Lipovljana, Kutine, Karlovca, Velike Gorice, Zagreba... svi gradovi u okolici su poslali pomoć. Bitno je da nitko nije stradao u rafineriji - rekao je. 

- Osobno sam naredio evakuaciju građana koji žive najbliže rafineriji. Preventivno smo morali reagirati. Sada će se ti ljudi moći polako vraćati kućama - zaključio je. 

Direktor postrojenja tvrdi da nema opasnosti

Direktor postrojenja Damir Butković kaže kako je požar izbio u kanalu između kombiniranog postrojenja KP6, odnosno postrojenja koje prerađuje razne derivate i drugog manjeg postrojenja. Butković kaže kako požar gase vatrogasci rafinerije te vatrogasci iz Siska. Upomoć su im stigla iz Zagreba dva kemijska vozila za gašenje požara s 5.5 tisuća litara pjenila i jedno zapovjedno vozilo, sve zajedno sa sedam vatrogasaca. Butković savjetuje građanima koji žive u blizini postrojenja da ne izlaze iz domova zbog gustog dima koji se diže. 

- No veće opasnosti nema - tvrdi Butković. Radnike koji su radili u dva spomenuta postrojenja su evakuirali. 

Iz mjerne postaje Ministarstva zaštite okoliša u Capragu još uvijek nema nikakvih podataka.

Požar se prati na Twitteru

Požar u sisačkoj rafineriji prati se i na Twitteru. Kako javlja Maja Damjanović iz Siska, nebo nad cijelim gradom je crno te je požar jako blizu kuća. Kaže kako je plamen visok oko 20 metara.

Pogledajte video čitatelja snimljen blizu rafinerije. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 221
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario
POKUŠALI JE REANIMIRATI

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario

Oko 10.20 sati dobili su dojavu starije žene koja je rekla da ju je muškarac odgurnuo na ulici, nakon čega je pala, a njenog psa je udario nogom. Ubrzo joj je pozlilo te je preminula nakon reanimacije
Nova opcija za Plenkovića: S Vučemilović, Zurovcem i DP-om ima većinu bez SDSS-a i manjina
JE LI SLOŽIO KRIŽALJKU?

Nova opcija za Plenkovića: S Vučemilović, Zurovcem i DP-om ima većinu bez SDSS-a i manjina

Kako saznajemo, Vesna Vučemilović je i prije odluke predsjedništva Suverenista da ne idu s HDZ-om, dala potporu koaliciji HDZ-a i DP-a. Zurovec također ima drugačiji stav od svoje stranke i nije protiv HDZ-a.