Obavijesti

News

Komentari 61

Veliko 10-godišnje istraživanje: 'Cjepiva ne uzrokuju autizam'

Veliko 10-godišnje istraživanje: 'Cjepiva ne uzrokuju autizam'
1

MMR cjepivo nije povećalo rizik od autizma kod djece bez rizičnih faktora niti je izazvalo autizam kod djece s rizičnim faktorima, potvrdila je nova velika studija

VIDEO

Nova studija provedena na više od 650.000 djece u Danskoj kroz deset godina konačno je potvrdila da cjepivo protiv ospica, zaušnjaka i rubeole ne uzrokuje autizam. U velikom istraživanju znanstvenici su krenuli od popisa stanovništva i pratili djecu rođenu u razdoblju od 1999. do 2010. godine.

Do kolovoza 2013. godine praćeno je 657.461 djece, a znanstvenici su bilježili sve dijagnoze iz autističnog spektra kao i poznate rizične faktore, primjerice dob roditelja, autizam kod braće i sestara, prijevremeni porod i manja težina pri rođenju, piše CNN.

Stiže novo obavezno cjepivo za bebe: Evo što sve morate znati
Stiže novo obavezno cjepivo za bebe: Evo što sve morate znati

Više od 95 posto djece primilo je MMR (MEASLES-MUMPS-RUBELLA) cjepivo, a autizam je dijagnosticiran kod 6.517 djece. MMR cjepivo nije povećalo rizik od autizma kod djece bez rizičnih faktora niti je izazvalo autizam kod djece s rizičnim faktorima, otkriva studija koja je u ponedjeljak objavljena u časopisu Annals of Internal Medicine

- Ideja da cjepivo uzrokuje autizam još uvijek je prisutna i dobiva mnogo prostora na društvenim mrežama - izjavio je Anders Hviid, glavni autor studije i stariji istraživač na Statens Serum Institutu u Danskoj. Kako antivakserski pokreti dobivaju sve više zamaha, ovo istraživanje je vrlo važno za razbijanje tog opasnog mita. 

Naime, World Health Organisation (WHO) navela je da odbijanje cjepiva spada u top deset prijetnji globalnom zdravlju u 2019. godini

Najveći doprinos ove studije je uključivanje djece s rizikom od autizma, objasnio je dr. Paul Offit, direktor Centra za edukaciju o cjepivima u Dječjoj bolnici u Philadelphiji, koji nije radio na studiji. Offit se nada da će ova studija uvjeriti obitelji s malom djecom s rizikom razvoja poremećaja iz autističnog spektra da cjepivo neće povećati rizik.

Ospice u Dubrovniku: 'One koji odbijaju cjepivo treba kazniti'
Ospice u Dubrovniku: 'One koji odbijaju cjepivo treba kazniti'

Za širenje mita da cjepiva uzrokuju autizam odgovoran je Andrew Wakefield i njegova studija iz 1998. godine, objavljena u časopisu Lancet. Naknadno je otkriveno da je njegovo istraživanje financirala odvjetnička tvrtka koja je planirala tužiti proizvođače cjepiva. Wakefield je zbog toga izgubio liječničku licencu.

Časopis Lancet je godinu dana kasnije povukao studiju jer se utvrdilo da je Wakefield manipulirao i pogrešno prikazivao podatke o dvanaestoro djece na kojima je temeljio svoje zaključke o povezanosti cjepiva i autizma. Kasnije studije pokušale su potvrditi njegove nalaze, no nijedna nije pronašla vezu između cjepiva i autizma. 

- U ovom trenutku, znamo za 17 ranijih studija provedenih u sedam različitih zemalja na tri različita kontinenta koje su uključivale stotinu tisuća djece. Mislim da sad možemo reći da je istina konačno izašla na vidjelo - izjavio je dr. Offit.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 61
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"