Obavijesti

News

Komentari 98

VIDEO Banožić o Vladinoj odluci obuke Ukrajinaca u RH: 'Nema prostora za upitnike oko odluke'

VIDEO Banožić o Vladinoj odluci obuke Ukrajinaca u RH: 'Nema prostora za upitnike oko odluke'

Oporba se već izjasnila da neće podržati prijedlog Vlade, a Banožić je istaknuo kako bi htio čuti razloge za to

VIDEO

Nakon sjednice Vlade na kojoj je premijer Andrej Plenković objavio da će Hrvatska ipak sudjelovati u pomoći ukrajinskoj vojsci, i to na tri načina, izjavu je dao i ministar obrane Mario Banožić.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

Ministar Mario Banožić 06:18

Rekao je da su odluke o vojsci išle istom procedurom, čak i onda kad je Milanović bio premijer te da ne vidi što je sada sporno.

- Temeljem zakona, jasno se govori da je riječ o saveznicima, članicama NATO-a i Sporazuma o miru u kojemu je Ukrajina članica od 1994. Nema prostora za stavljanje upitnika oko ove odluke - kazao je Banožić i dodao da je riječ o vojnoj misiji te da se odluke donose u Saboru.

Oporba se već izjasnila da neće podržati prijedlog Vlade, a Banožić je istaknuo kako bi htio čuti razloge za to.

- Pustimo Saboru neka jasno pokažu tko je tko. Zašto su pojedini zastupnici uopće izlazili u javnost kad Glavni stožer nije još bio ni definirao koje će pakete ponuditi - rekao je.

Obuka ukrajinskih vojnika je najveća vojna misija EU, još nije jasna situacija u Hrvatskoj
Obuka ukrajinskih vojnika je najveća vojna misija EU, još nije jasna situacija u Hrvatskoj

- Maknimo tezu da se za nešto kasno saznalo. Sastanak je bio u 10, a mi smo u 11 već išli s prvim izjavama. Imate informaciju da će se sudjelovati u misiji, da se misija sastoji od tri dijela… To je samo dokaz da su pojedini zastupnici i predsjednik bili protiv nečega samo da su protiv, nisu znali o kojim je aktivnostima riječ - kazao je i dodao dodajući da ne vidi “suvisao razlog zašto bi netko bio protiv”.

Banožić je rekao da bi bio najsretniji da je se sve riješilo bez da je dospjelo u javnost, kao što se stvari rješavalo dosad. Misija će biti koncentrirana na “sve ono što doprinosi miru”.

Komentirao je i najavu kaznene prijave koju je spominjao Arsen Bauk te rekao da ga se godinu i pol dana stalno optužuje za kaznena djela i da je to "alat kojim se pokušava nekoga plašiti u javnosti".

Novi ravnatelj VSOA-e

- Sukladno zakonu, dat ću prijedlog predsjedniku Republike i Vlade. O tom se imenu neće raspravljati u javnosti, posebno ne na način kako je dosadašnji ravnatelj smijenjen putem medija - kazao je Banožić o novom imenovanju šefa VSOA-e i dodao da ne prihvaća stav o “paketima” jer svako mjesti ima svoje specifičnosti i ne pristaje na trgovinu.

Uvjeren je, kaže, da dosadašnji ravnatelj VSOA-e nije kriv za nikakve malverzacije te da bi Kinder i sam dao ostavku da nije smijenjen preko medija. 

- Što se tiče VSOA-e ne možete samo tako uređivati papire, to su gluposti. Neka tijela rade svoj posao, to se odnosi na neka prošla vremena. Jako jako teško je ispremještati neke naloge u zadnjih par godina - rekao je i dodao da ima tri ili četiri kandidata za koje postoje naznake da su spremni preuzeti dužnosti šefa VSOA-e, ali nije htio govoriti o imenima.

Obuka Ukrajinaca

- Teško će biti reći i zastupnicima protiv čega su to. Obuke sanitarnih timova, spašavanja života… Ali pustimo njih da kažu - zaključio je ministar govoreći o obuci ukrajinskih vojnika od koje ne odustaje Vlade.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 98
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...
TUŽNA OBLJETNICA

Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...

Tukli su me, odvodili na neko stajsko đubre da me zakolju, stavljali mi nož pod vrat pa opet tukli. Gubio sam svijest više puta a onda se probudio ostavljen u nekom dvorištu, ispričao je svojedobno Ivan Komšić...