Obavijesti

News

Komentari 11

VIDEO Stižu visoke cijene, ne smanjuju se gužve na pumpama

VIDEO Stižu visoke cijene, ne smanjuju se gužve na pumpama
1

Novi udar na džepove vozača stiže u ponoć, a to je stvorilo velike gužve na benzinskim postajama diljem zemlje

Brojni vozači i večeras su u redovima čekali na benzinskim postajama kako bi natočili automobil po nešto povoljnijoj cijeni jer od ponoći će gorivo biti skuplje.Gužve na benzinskim pumpama su se stvorile diljem Hrvatske.

Pokretanje videa ...

Naime, Vlada je fiksirala maržu trgovcima naftnih derivata i privremeno smanjuje trošarine na dizelsko i benzinsko gorivo, kako bi ublažila rast cijena.

- Vlada očekuje da će cijena dizela od sutra biti 12,53 kune, cijena benzina 12,19 kuna po litri, a plavog dizela 8,04 kune,  a bez Vladine intervencije benzin bi stajao 13,28; dizel 13,71, a plavi dizel 8,81 kunu - rekao je Plenković.

Ako bi se išlo s produljenjem fiksiranja maloprodajne cijene, mnogi distributeri na tržištu suočili bi se sa situacijom da posluju s gubitkom, a što bi posljedično moglo dovesti i do zatvaranja nekih benzinskih postaja, dodao je.

VIDEO Ogromne gužve, svi idu po gorivo. Oglasili se i iz HGK-a
VIDEO Ogromne gužve, svi idu po gorivo. Oglasili se i iz HGK-a

- Kako bismo izbjegli takvu situaciju, omogućit ćemo njihovo daljnje poslovanje uz fiksiranje ukupne marže za dizelsko gorivo i benzinsko gorivo na 0,75 kuna po litri i 0,50 kn po litri za plavi dizel - rekao je Plenković.

Uz to će, kako je dodao, izmjenama Uredbe o trošarinama država na rok od 90 dana smanjiti iznose trošarina na dizelsko i benzinsko gorivo i to za 40 lipa po litri bezolovnog motornog benzina te 20 lipa po litri dizelskog goriva.

Cijene nafte skočile više od 20% - na najviše razine u 10 godina
Cijene nafte skočile više od 20% - na najviše razine u 10 godina

- Tako želimo doprinijeti smanjenju cjenovnog udara na naše građane, a to će prema našim izračunima doći do smanjenja prihoda državnog proračuna od trošarine na energente preko 150 milijuna kuna - rekao je Plenković

Prema Vladinim procjenama, novim mjerama rast cijene po litri goriva, bilo dizelskog bilo benzinskog, koji bi po realnim tržišnim kretanjima iznosio oko dvije kune, uspjet će se zadržati na porastu u rasponu od 80 lipa do 1,20 kuna.

BiH smanjuje trošarine na naftu, trgovci zlorabe krizu
BiH smanjuje trošarine na naftu, trgovci zlorabe krizu

Vlada je prije mjesec dana donijela Uredbu kojim je intervenirala i fiksirala maloprodajne cijene motornog benzina na 11,37 kuna, dizelskog goriva na 11,29 kuna te plavog dizela na 6,5 kuna.

Ta mjera je bila privremena i trajala 30 dana, no s obzirom na to da je na svjetskom tržištu cijena Brenta značajno rasla te je u petak iznosila 120 dolara po barelu, a danas je ta cijena i veća, Vlada je odlučila donijeti nove mjere kojima će ublažiti očekivan rast cijena naftnih derivata, rekao je Plenković.

Usprkos novim mjerama koje je donijela Vlada na izvanrednoj sjednici, cijene goriva od utorka će značajno porasti, a zbog toga su posvuda tijekom dana i ogromne gužve na benzinskim postajama.