News

Komentari 113

Vidoševiću će danas objaviti nepravomoćnu presudu, osam godina nakon što je uhićen

Vidoševiću će danas objaviti nepravomoćnu presudu, osam godina nakon što je uhićen

Iako je Vidošević uvjeren da će ga sud osloboditi, unatoč tome što ga je četiri suoptuženika teretilo, bude li proglašen krivim i dobije li više od pet godina zatvora, odvest će ga u Remetinec

Niti ja niti moje suradnice nismo nanijeli nikakvu štetu niti HGK niti Krašu niti je novac izvlačen iz tih tvrtki. Protiv mene nema niti jedan materijalan dokaz, poruka ili SMS koji bih razmjenjivao, branio se Nadan Vidošević, optužen za potkradanje Komore na sudu u Zagrebu.

Za Slobodnu Dalmaciju ustvrdio je kako nakon nepravomoćne presude očekuje ispriku. No iako je Vidošević uvjeren da će ga sud osloboditi, unatoč tome što ga je četiri suoptuženika teretilo, bude li proglašen krivim i dobije li više od pet godina zatvora, odvest će ga u Remetinec. Dobije li manje od pet godina, na žalbi će moći raditi sa slobode.

Uhitili ga 2013. 

Vidoševića su uhitili u studenom 2013. zbog sumnje da je ustrojio skupinu koja je preko fiktivnih poslova iz HGK izvukla oko 35 milijuna kuna. Nakon uhićenja javnost je saznala da strastveni lovac Vidošević u tajnom dijelu kuće u podrumu ima čak i prepariranog polarnog medvjeda. Javnost je bila iznenađena razmjerima njegova bogatstva.

Obitelj ima 26 nekretnina. Samo iz vile na Gornjem Prekrižju policija je izuzela 444 umjetnine vrijedne 14,3 milijuna kuna. Uskok je tijekom postupka odustao od prvobitnog zahtjeva da Vidoševiću oduzmu svu imovinu koju ne može dokazati.

Optužnica u predmetu HGK-Remorker protiv Vidoševića i još osmero podignuta je u srpnju 2015. Četvero suoptuženika priznalo je nedjela te su osuđeni na blage kazne. To su ključni akteri afere - Igor Premilovac, koji je prvi progovorio o tome kako je preko svoje češke tvrtke Remorker naplaćivao fiktivne račune i “oprani” novac umanjen za njegovih 10 posto provizije vraćao u Hrvatsku, te marketinški stručnjak Davor Komerički, koji je Vidoševića povezao s lancem izvlačenja novca iz HGK. Sporazumno su osuđeni i Vidoševićeva nekretninska savjetnica Vesna Rodić te Jasna Mrakovčić Grubić, koja je priznala da je uz Vidoševića iz HGK izvlačila novac lažirajući kupnju umjetničkih slika.

Na optuženičkoj klupi uz Vidoševića ostali su njegova dugogodišnja desna ruka Zdenka Peternel, Josipa Mladinov i Jasna Mikić.

Najčitaniji članci