Obavijesti

News

Komentari 224

Od ponoći: Velika Britanija uvela karantenu za putnike iz Španjolske

Od ponoći: Velika Britanija uvela karantenu za putnike iz Španjolske
5

U protekla 24 sata zabilježeno je 77 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 881

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
22.20

U Istri umrla još jedna osoba pozitivna na koronavirus

Na Odjelu za infektologiju pulske bolnice u subotu je umrla još jedna osoba oboljela od Covida-19, i to u 101. godini s više kroničnih bolesti, a bila je korisnik Doma za starije i nemoćne osobe u Umagu, izvijestili su u subotu navečer iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Inače, kako je istarski stožer priopćio jutros, u protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 210 uzoraka briseva na Covid-19, od kojih je dvanaest bilo  pozitivnih. Kod četiri osobe radilo se o bliskom kontaktu s pozitivnom osobom, četiri su iz samoizolacije, a dvije se vode kao uvezeni slučaj. Za dvije osobe u tijeku je epidemiološka obrada.

U Općoj bolnici Pula, izvijestili su jutros, umrla je 90-godišnjakinja pozitivna na koronavirus s više kroničnih bolesti.

 U Istri je ukupno koronavirusom zaraženo 116 osoba od kojih je 25 hospitalizirano u pulskoj bolnici. Od jučer su izliječene četiri osobe, a u mjerama samoizolacije u Istri je trenutno 299 ljudi.

20.20

Zbog pandemije Berlin pride prvi put održan online

Zbog pandemije koronavirusa 42. po redu Berlin pride počeo je u subotu poslije podne prvi put u online izdanju umjesto tradicionalne ulične parade ponosa.

Studio odakle se putem mreže parada prenosi uživo postavljen je u Zavodu za statistiku na središnjem trgu Alexanderplatz.

Oko 30 organizacija i predstavnika zajednice LGBTQ (homoseksualnih, biseksualnih, transrodnih i interseksualnih osoba) sudjelovalo je u multimedijskom događaju pod motom "Don't hide your Pride!" (Ne skrivaj svoj ponos).

"U našem gradu, u našoj državi, ne možemo dopustiti homofobne napade", rekao je gradonačelnik Berlina Michael Mueller ispred velike zastave u duginim bojama pred Gradskom vijećnicom.

"Postoji trans i homofobija, postoji isključenje, postoji nasilje", rekao je.

Potpredsjednica njemačkog donjeg doma (Bundestag), Claudia Roth iz oporbenih Zelenih, zauzela se za to da "svi imaju jednaka prava, a ne samo malen dio jednakih prava". 

Gušenje homoseksualaca u istočnoeuropskim zemljama ne smije se zaboraviti, upozorila je Roth.

Poslijepodnevni program bio je usredotočen na predstavljanje inicijativa i ciljeva, a zabava i glazba planirani su za večer. 

Na YouTubeu putem kojeg se parada prenosi uživo, komentari stižu svaku sekundu.

"Potpuno je neobično ne biti izravno na mjestu događaja", napisao je jedan gledatelj. 

Manja skupina ipak je fizički bila prisutna u njemačkoj prijestolnici. 

"Dyke March" (Povorka 'lezba') s oko tisuću registriranih sudionica prošetala se od od fontane Neptun na Alexanderplatzu do Brandenburških vrata u odjeći duginih boja.

Parada protječe "mirno", rekla je glasnogovornica berlinske policije.

Berlin pride slavi prava osoba LGBTIQ svake godine u Njemačkoj i naziva se još i Christopher Street Day (ili CSD) prema ulici u kojoj je 28. lipnja 1969. policija upala u bar Stonewall Inn u New Yorku, okupljalištu homoseksualaca koji su prvi put odlučili odgovoriti na grubost i sukobili se s policijom pa se CSD naziva i danom slobode.

MEKSIKO

Meksiko ima više od 7500 novih slučajeva zaraze korona virusom, a 737 ljudi je umrlo. U zemlji je do sad od Covida-19 preminulo više od 40 tisuća ljudi, a zaraženo je 378.000. 

17.40

Bolsonaro objavio da je negativan na koronavirus

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro u subotu je objavio kako je testiranje pokazalo da je negativan na koronavirus nakon što je nekoliko tjedana zbog infekcije proveo u karanteni.

Na fotografiji objavljenoj na društvenim mrežama Bolsonaro se fotografirao s kutijom hidroksiklorokina, lijeka protiv malarije koji smatra zaslužnim za svoj oporavak unatoč nedostatku čvrstih znanstvenih dokaza o njegovoj učinkovitosti.

U popratnom tekstu je napisao da je njegov RT-PCR test na Sars-Cov 2 bio negativan, no nije objavio kad je testiranje obavio niti bilo kakve dodatne pojedinosti. 

Bolsonaro je ovaj mjesec triput izvijestio o tomu da je pozitivan na koronavirus, uključujući i prvu dijagnozu postavljenu 7. srpnja

Od tada je vrijeme provodio u djelomičnoj izolaciji u svojoj predsjedničkoj rezidenciji, javljajući se povremeno javnosti putem videokonferencija. 

Najavio je da će, čim se u potpunosti oporavi od bolesti, nastaviti putovati po zemlji.

Bolsonaro je jedan od 2,3 milijuna stanovnika zaraženih koronavirusom u Brazilu, nakon Sjedinjenih Država najpogođenijoj zemlji svijeta ovom bolešću. Od posljedica covida-19 ondje je dosad umrlo 85.000 ljudi. 

17.00

Preminula 100-godišnjakinja u Istri 

Tijekom dana u Općoj bolnici Pula, na Odjelu za infektologiju, nažalost preminula je još jedna COVID-19 pozitivna osoba. Osoba je 1919. godište, s više kroničnih bolesti i bila je korisnik doma za starije osobe u Umagu.

To je druga preminula osoba u posljednja 24 sata u Istri.

Komentari 224