Obavijesti

News

Komentari 95

Gotovac izbačen iz SDP-a. Grbin: 'Nekolegijalan je i ucjenjuje'. Gotovac: 'Ponovio bih sve isto'

Gotovac izbačen iz SDP-a. Grbin: 'Nekolegijalan je i ucjenjuje'. Gotovac: 'Ponovio bih sve isto'

Odluku mora potvrditi i Glavni odbor stranke, a zatim bi Predsjedništvo trebalo predložiti njegovog nasljednika

VIDEO

Predsjedništvo SDP-a izbacilo je šefa zagrebačkog ogranka Viktora Gotovca iz stranke. Na dvije godine je suspendiran i Davor Terzić

Odluku mora potvrditi i Glavni odbor stranke, a zatim bi Predsjedništvo trebalo predložiti njegovog nasljednika.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Danas je SDP još jednom morao raspravljati o našim unutarstranačkim odnosima. U vremenu kad je Hrvatska u krizi i suočena s ogromnim kriminalom, neki kolege su odlučili su gurnuti nas u fokus. U vremenu kada se Hrvatska nalazi u ogromnoj ekonomskoj krizi, u vremenu kada je Hrvatska suočena sa ogromnim kriminalom, određene kolegice i kolege iz SDP-a odlučile su gurnuti nas u fokus. Na najgori mogući način, prije konvencije za koju se stranka trudila i pripremala mjesecima. Nazvati partnera i tražiti od njega ucjenom da glasuje za odluku... - rekao je.

Naglasio je kako mu zamjera stavljanje osobnih interesa ispred interesa zajednice. Kaže i kako se ovo što je napravljeno u SDP-u ne može ni tolerirati ni oprostiti.

- Staviti svoje osobne stranačke interese ispred interesa zajednice nije nešto što bilo tko tko se bavi politikom smije može i mora raditi - rekao je Grbin.

Šef SDP-a tvrdi da ponašanje Gotovca nije bilo kolegijalno te isto nazvao ucjenjivačkim. Iz stranke je izbačen većinom glasova, gotovo jednoglasno.  Izbori za gradski ogranak su neminovni. 

- To nije kolegijalno. Ali ono što je nakon toga uslijedilo prelazi granice kolegijalnog. Nazvati partnera i tražiti od njega ucjenom da sudjeluje u unutarstranačkom razračunavanju, i to uvjetovati glasanjem za odluku o kojoj funkcioniranje grada Zagreba ovisi, ne da nije socijaldemokratski, nego nije demokratski - dodao je.

- Ako od partnera tražiš da sudjeluje u unutarstranačkom razračunavanju, onda u mojoj stranci nemaš mjesta. Viktor Gotovac je napravio upravo to i Predsjedništvo je donijelo odluku da ga se isključi iz stranke - dodao je.

Tvrdi da je sporazum s Možemo raskinut, ali će ga obnoviti. 

- Suradnja ide dalje. Sada nas čeka sjesti za stol i definirati oblik te suradnje jer je očito da ona sada ne funkcionira kako bi trebala - rekao je.

Gotovčevu dužnost će preuzeti jedan od potpredsjednika stranke, a Grbin kaže kako će sutra obavijestiti javnost tko će to biti.

- Razgovori će tek početi. Nemojte me pitati što će biti na njegovom kraju. Na to vam ne mogu odgovoriti - rekao je te dodao da će razgovarati s kolegama koji su stali na stranu Gotovca. 

Otkrio je i postoji li mogućnost za novim izbacivanjima. 

- Ponavljam, nemojte me pitati kako će izgledati kraj razgovora - rekao je još jednom.

Na Gotovčevo mjesto mogao bi zasjesti Branko Kolarić, kazao je Grbin. Sjednica Glavnog odbora stranke održat će se za maksimalno 15 dana, otkrio je šef SDP-a.

Gotovac nakon što je izbačen iz SDP-a: 'Ponovio bih sve isto'

POGLEDAJTE VIDEO:

Gotovac je nakon odluke Predsjedništva pred novinare izašao s bistom Josipa Broza Tita te ostatkom svojih stvari.

- Ja nisam čovjek koji čeka da me netko zamoli da napustim prostoriju. Čuo sam kakav je ishod i smatram da je ispravno otići.

Kazao je kako nije iznenađen ishodom te kako ni za čim ne žali.

 - Ni za jednom stvari ne žalim, sve sam radio onako kako sam mislio da je najbolje za članove SDP-a u gradu Zagrebu i jedan dobar dio njih je to prepoznao. Tijekom četiri i pol godine u stranci i deset mjeseci na vodstvu stranke upoznao sam sjajne ljude. Nisam razočaran jer da nešto bude razočaranje ono treba doći neočekivano.

Sjednica Predsjedništva je potrajala pa je novinare zanimalo je li Gotovac tijekom tog vremena pokušao odvratiti kolege od odluke.

- Nisam nikoga došao uvjeravati. Došao sam reći svoj stav.

Razloge za izbacivanje iz stranke koje je naveo Grbin proglasio je lažnima. Dodao je kako je uvijek postupao u skladu sa statutom. Političko opredjeljenje, kaže, neće mijenjati pa bi ovaj izlazak iz stranke, barem na neko vrijeme, mogao značiti kraj njegove političke karijere.

Za kraj je poželio sreću 'bivšim kolegama'.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 95
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...
IZBORNE KALKULACIJE

HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...

Iako se SDSS i Domovinski pokret zasad isključuju iz koalicije, podrška HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Sabora ne bi trebala biti upitna ni s jedne strane. Time bi HDZ napravio veliki korak i prema vladi...